ČETIRI hrvatska kluba ove godine igrat će play-off europskih natjecanja, što je nakon sezone 2014./15. najuspješnija sezona domaćih predstavnika u povijesti.

Prije tri godine su u doigravanju za Europsku ligu igrali Rijeka, Split, Hajduk i Dinamo.

Dalje su prošli Rijeka preko Šerifa (1:0, 3:0) i Dinamo protiv Petrolula (3:1, 2:1), a oba splitska kluba ispala su. Torino je jedva prošao Split (1:0, 0:0), a budući finalist natjecanja Dnjipro također je uz puno muke izbacio Hajduk (2:1, 0:0).

Ta sezona je rezultatski bila izvrsna, a ova je još bolja. U prvih 16 susreta Dinamo, Rijeka, Osijek i Hajduk upisali su 11 pobjeda, četiri remija i poraz.

S tim rezultatima, odnosno sjajnim koeficijentom 3,25, zauzimaju treće mjesto Starog kontinenta. Ispred su tek predstavnici Cipra s koeficijentom 3,875 i Izraela s koeficijentom 3,5, dok Hrvate slijede Danci s koeficijentom 3,125.

Najuspješnija sezona u povijesti: Treći po koeficijentu, ali najbolji po postotku pobjeda

No kako su Ciprani odigrali već 20 kontinentalnih utakmica, a Izraelci i Danci po 18, Hrvatska je po postotku od 77 posto pobjeda na prvom mjestu. Baš nitko u Europi nije bolje startao u međunarodnim natjecanjima.

Ovaj doseg zasigurno će se povećati sljedećih tjedana jer nas očekuje još velikih osam utakmica. I dok su Hajduk i Rijeka dobili teške protivnike (Olympiakos i Everton), očekuje se kako će Dinamo i Osijek protiv Skenderbeua i Austrije uspjeti ući u skupine Europske lige.

Uz bok velikanima: Hrvatska jedna od tek šest država sa svim predstavnicima u play-offu

Kako je momčad Matjaža Keka plasmanom u play-off Lige prvaka to već osigurala, HNL-u je u prilici da prvi put u povijesti ima tri predstavnika u natjecanju po skupinama Europske lige, što bi vrlo vjerojatno značilo da bi Hrvatska uskoro mogla imati dva predstavnika u LP-u.

Još jedan podatak je vrlo značajan. Znate li koliko se zemalja Europe može podičiti time da su svi njihovi klubovima i dalje prisutni u europskim natjecanjima? Uz Hrvatsku, to su još samo Engleska, Španjolska, Rusija, Italija i Portugal, sve bogate nogometne zemlje.

HNL-u donijeli 1,25 bodova: Osijek drugi najuspješniji klub u Europi

Hrvatska je sjajna i na individualnom planu. Osijek je trenutno drugi najuspješniji klub u Europi ove sezone. U šest kontinentalnih utakmica igrači Zorana Zekića ostvarili su skor od pet pobjeda, uz jedan poraz i tako su donijeli HNL-u golemih 1,25 bodova.

Osječani to drugo mjesto dijele s danskim Midtjyllandom i slovenskim Domžalama koje su senzacionalno izbacile njemački Freiburg, dok je na vrhu poretka, s maksimalnih šest pobjeda neprikosnoven izraelski Maccabi Tel-Aviv.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI: