hren
 

DEBAKLOM Rijeke protiv Austrije (1:4), te pobjedom Copenhagena nad Zlinom (3:0) u Europa Ligi, Danska je s 25.450 bodova pretekla Hrvatsku (25.250) i uzela joj 16. mjesto na UEFA-inoj tablici koeficijenata.

Položaj na ovoj ljestvici određuje broj klubova i njihov status u europskim kupovima. Točnije, kada je u pitanju Hrvatska, broj i status klubova u pretkolima europskih kupova.

Hrvatskoj se usprkos ovom padu, trenutno ništa ne mijenja kada je u pitanju njen status na pristupnoj listi za Ligu prvaka iduće sezone, 2018./19. 

Hrvatskim klubovima trenutno se ništa ne mijenja, ali..

Ako ostane na 17. mjestu, i dalje će njen prvak europski put počinjati u 2. pretkolu Lige prvaka. Kao što bi bilo i da je Hrvatska 16. na ljestvici koeficijenata.

Što se tiče broja klubova i njihovog statusa u pretkolima Europa Lige, također sve ostaje kao i da je Hrvatska na 16. mjestu. U EL bi i dalje slala tri kluba, od kojih bi po jedan natjecanje počinjao u prvom, drugom i trećem pretkolu.

Problemi međutim nastaju ako bi Hrvatska pala za još jedno mjesto, na 18. poziciju, koju trenutno drži Cipar.

Tada bi prvak Hrvatske europski put počinjao od samog starta, prvog pretkola LP-a.

Hrvatskim predstavnicima još gore bi se pogoršao status u pretkolima Europa Lige. Padom za još jedno mjesto na tablici UEFA-inih koeficijenata, čak dva hrvatska kluba startala bi već u prvom, a jedan u drugom pretkolu. 

Hrvatska je dakle izgubila 16. mjesto, za ovu godinu usuđujemo se reći nepovratno. Iako prednost Danaca nije velika, samo 0.200 boda, a u Europi im je, kao i Hrvatima, "živ" još samo jedan od četiri kluba, koliko ih je počelo natjecanje, razlike među njima su ogromne. 

Danska prednost je mala bodovno i velika psihološki 

Copenhagen predzadnje kolo skupine EL-a dočekuje na vrhu tablice, bez poraza i sa šest bodova. U iznimno tijesnoj grupi Šerif također ima šest bodova, a treći Lokomotiv samo bod manje. Moguće je, dakle, da danski predstavnik ne prođe dalje i ne nastavi bildati koeficijent. Ali sam odlučuje o prolasku, a zadnju utakmicu protiv moldavskog konkurenta igra na svom terenu.

Rijeka je pak nakon teškog domaćeg poraza od Austrije potvrdila krizu nezapamćenu posljednjih pet godina. U četiri kola skupine EL-a sakupila je tek tri boda. Teoretski Rijeka i dalje ima šansu proći grupu, nastaviti skupljati bodove i jačati koeficijent. Ali "praktično" je nezamislivo da Kekova momčad u ovakvom rasulu pobijedi AEK u Ateni i Milan na Rujevici.

Nakon što smo se oprostili od sinoć izgubljenog 16. mjesta, evo tko Hrvatskoj prijeti da padne na 18., koje nosi gore opisano veliko srozavanje u europretkolima i probleme za klubove iz HNL-a.

Zašto Cipar prijeti, iako Hrvatska ima veliku prednost?

Cipar je sada postao prvi pratitelj Hrvatske s 21.550 bodova. To je veliki zaostatak za Hrvatskom od 3.700 bodova. Cipar doduše ima još dva kluba ove sezone u Europi i samim tim veću šansu hvatanja Hrvatske. Ali sve što do kraja osvoje APOEL u Ligi prvaka i Apollon u Europa Ligi, dijeli se na četiri, jer toliko je ciparskih klubova počelo natjecanje u europskim kupovima. 

Cipar dakle ne može ove sezone zaprijetiti Hrvatskoj, ali dugoročno je to itekako sposoban. Posebno jer APOEL u skupini LP uzima bodove Borussiji Dortmund, a Apollon u EL-u to isto radi Lyonu, Atalanti i Evertonu. 

Hrvatska je u samo godinu i pol doživjela naizgled mali, ali zapravo veliki pad na tablici UEFA-inih koeficijenata. 
Još u ljeto 2016. držala je želju cijele europske nogometne srednje klase - 15. mjesto tablice, koje je, ukoliko se sačuva, donosilo dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka. 

Ali, kao što smo i tada isticali, navedeni podvig dugoročno je ipak bio predaleko. Pokazuje se to i pogledom na tablicu sada, gdje navedenu poziciju drži nedostižna Švicarska s 26.800 bodova i čak tri kluba koji ove sezone igraju skupine LP i EL. 

Rijeka je najmanje pridonijela koeficijentu posljednjih godina

Da je Hrvatska zadržala tu poziciju, bila su joj potrebna barem tri kluba koja će proći 3. pretkolo i igrati u play-offu EL-a i LP-a, te dva koja će izboriti skupinu europskih natjecanja. Ali onda tamo skupljati bodove, a ne služiti za napucavanje.

Dinamo je kiksao ove sezone kada nije prošao play-off EL-a, a Rijeka u prethodne dvije kada je ispadala u prvim pretkolima EL-a. Ali i ove, raspadom u skupini tog natjecanja.

Ističemo Rijeku i Dinamo, jer su to najbolji hrvatski klubovi, od kojih se najviše očekuje u Europi. Dinamo je u zadnje tri sezone, uključujući i aktualnu, ostvario 11.500 europskih bodova, a aktualni prvak Rijeka, samo 3.500.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij