hren
 

Na Camp Nouu uvjereni su da Coutinho neće trebati previše vremena da pohvata konce Barcine igre.

Sapunica je završena, Philippe Coutinho nova je zvijezda Barcelone, a Liverpoolu će fiksno pripasti 120 milijuna eura i još mogućih 40 milijuna kroz razne bonuse, od čega je sasvim izvjesno da će još deset milijuna kapnuti u kasu Redsa, što znači da gotovo sa sigurnošću mogu računati na najmanje 130 milijuna eura. Da bi uzeli i preostalih 30 milijuna, morat će imati i malo sreće.

Nakon dugog natezanja s Englezima i Juergenom Kloppom, najveći ulazni transfer Barcelone u povijesti je zgotovljen. Teoretski je moguće da Coutinho padne na liječničkom, ali za to su jako malo šanse tako da u Kataloniji već razmišlja koju će poziciju zauzeti i kako će se uklopiti u igru momčadi Ernesta Valverdea. Iako nije mali broj onih koji sumnjičavo vrte glavom i misle da Coutinho ne vrijedi te novce, u Barceloni su uvjerni kako su ispravno uložili pravo bogatstvo.


Roberto Firmino i Philippe Coutinho 

Na Camp Nouu vjeruju da Coutinho neće trebati previše vremena da pohvata konce Barcine igre. Coutinho je brazilski reprezentativac i kao takvom mu je u zapravo već u genima tehnički dotjerana igra kakvu preferira Barca; igra kratkih pasova, mašte i vica. Može se reći da je to stil i filozofija nogometa koja se oduvijek gaji u Brazilu pa je Coutinhu sasvim prirodna i njemu imanentna.

Coutinho idealna zamjena za Iniestu

U Barceloni misle kako je Coutinho idealna zamjena za Andresa Iniestu. Zato i jest bio strateški cilj Barcelone do kojeg je željela doći po svaku cijenu. Katalonci su, doduše, mislili da će proći jeftinije, ali Liverpool se pokazao tvrdim pregovaračem i na kraju će ih Brazilac papreno stajati.


Coutinhove pozicije u Barcinom sustavu igre

No, kako rekosmo, Coutinho je bio strateški cilj i Barca se nije željela povući iz posla koliko god da su Englezi podizali letvicu u neslućene visine. Naposljetku je pomogao i sam Coutinho koji se u ključnom trenutku odrekao 15 milijuna eura u korist svojeg sada već bivšeg kluba.

Katalonci su se svjesno žrtvovali jer su uvjereni da će s Coutinhom dobiti najbolji mogući kontinuitet Iniestine ostavštine. Coutinho je prilično polivalentan igrač tako da u Barceloni računaju kako u njezinom tradicionalnom sustavu 4-3-3 bez problema može pokriti pozicije 7, 8, 10 i 11. Dakle, u sredini i prema bokovima, lijevo ili desno u svim kombinacijama.


Philippe Coutinho i Jürgen Klopp

Međutim, računaju da je idealna pozicija za Coutinha u sredini nalijevo, baš na mjestu na kojem se Iniesta osjeća najbolje, a potom na poziciji lijevog napadača. Budući da je Coutinho dešnjak i vješt dribler, trebao bi ulaziti prema sredini i pucati desnom nogom ili asistirati. Ako ga Valverde bude stavljao na desnu stranu, tražit će više prodore po boku i centaršutove.

Rakitić može mirno spavati?

No, Barcelona nerijetko zna zaigrati i u 4-4-2 formaciji, posebice kada u momčadi nema Dembelea, a u prvih jedanaest zaigra Paulinho, Coutinhov kolega iz brazilske reprezentacije. Coutinho u tom sustavu također može igrati na nekoliko pozicija; na mjestima dvaju središnjih veznjaka ili na vrhu romba odmah iza leđa dvojice napadača.

U Barceloni računaju da bi na toj poziciji najviše dolazio do izražaja njegov izrađeni udarac i osjećaj za zadnji pas. Iz svega proizlazi da Coutinho ne bi trebao biti izravna konkurencija hrvatskom reprezentativcu Ivanu Rakitiću, koji bi i nadalje trebao imati zapaženu minutažu, iako su se ponovo pojavile spekulacije da bi mogao napustiti Barcelonu. Coutinhov dolazak svakako će potaknuti odlazak nekih igrača, ali stječe se dojam, koji možda vara, da u toj skupini ne bi trebao biti Rakitić.

Hrvatski veznjak mogao bi ispasti iz prvog sastava ako Valverde odluči igrati najveće utakmice s Coutinhom i Iniestom zajedno u momčadi. O toj se opciji spekuliralo prije nekoliko tjedana u španjolskim medijima kada se pojavila informacija da je Rakitić najavio Valverdeu da će u tom slučaju otići s Camp Noua. Međutim, nije baš izgledno da će se Valverde odlučiti za tu izrazito ofenzivnu kombinaciju, iako je ne treba ni odbaciti.


Philippe Coutinho i Neymar

Nadalje, važna stavka u cijeloj priči je ta što su u Barceloni procijenili da je Coutinho sazrio u taktičkom smislu, da zna dovoljno dobro odigrati obranu, držati poziciju u defenzivi i preuzimati suparničke igrače kada se njegova momčad mora braniti. Katalonci također misle da je fizički dovoljno moćan da može izdržati presing kada Barcelona želi što prije vratiti loptu u svoj posjed.

Barca želi napraviti novu supezvijezdu

Jesu li Katalonci pogodili u procjenama i hoće li se Coutinho na kraju isplatiti Barceloni, pokazat će samo vrijeme. Coutinho je, naravno, doveden ponajprije zbog svoje igračke kvalitete, ali bitnu stavku u cijeloj priči igra i činjenica što je Brazilac i kao takav marketinški vrlo isplativ.


Philippe Coutinho protiv ManUtd-a

U Barceloni se nadaju će Coutinho u tom smislu naslijediti sunarodnjaka Neymara, možda ne u punom obimu zvjezdane prašine koju je dizao njegov sunarodnjak, ali da će mu se barem približiti. Coutinho je već sada zvijezda, no u Barceloni bi trebao postati superzvijezda. Tomu se Katalonci barem nadaju. Jer, ako igrač dosegne taj status, on donosi klubu prevagu na terenu, ali i kofere „zelembaća“ izvan njega.

Izvor: Gol.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij