hren

DVIJE KOREJE POD ISTOM ZASTAVOM
Svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara održano je na novom stadionu u Pjongčangu čija je izgradnja koštala oko 100 milijuna dolara i koji će nakon završetka igara biti – razmontiran. Skijaš Natko Zrnčić-Dim sa zastavom u ruci predvodio je hrvatsku delegaciju

Svečana ceremonija otvaranja 23. po redu Zimskih olimpijskih igara zaista je bila posebna jer su po prvi puta u povijesti pod istom zastavom izašli sportaši Sjeverne i Južne Koreje usprkos tome što su te dvije zemlje još uvijek službeno u ratu. No, sportaši su pomakli granice. Slika kakva još nije viđena obišla je svijet! Također je od prije poznato kako će dvije Koreje imati i zajedničku ekipu u ženskom hokeju.

Naravno, ljubitelji sporta u Hrvatskoj čekali su trenutak kada će pred milijune gledatelja u cijelom svijetu (HRT 2 osigurao je direktan prijenos) izaći skijaš Natko Zrnčić-Dim kao nositelj zastave i predvodnik naše delegacije.

Podsjetimo, Hrvatsku će u Pjongčangu predstavljati 19 sportaša, devet u alpskom skijanju, petorica u bobu, četvero u skijaškom trčanju te jedna predstavnica u sanjkanju.

Procjenjuje se kako će Zimske olimpijske igre Južnu Koreju ukupno koštati oko 13 milijardi dolara što još uvijek puno manje od 50 milijardi dolara, koliko je Rusija potrošila na prošle ZOI koje su održane u Sočiju. Dodajmo još kako će se na ZOI podijeliti ukupno 222 zlatne medalje. Ukupno će Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu nastupiti rekordnih 2900 sportaša iz 92 države.

Uz 35 tisuća gledatelja u VIP loži nalaze se južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, američki dopredsjednik Mike Pence, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i japanski premijer Shinzo Abe. Glavna tema svečanog otvaranja bit će MIR kao poruka cijelom svijetu.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij