hren

TAKO JE NAJPOŠTENIJE
Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino u petak je nakon sjednice Vijeća krovne nogometne organizacije u Bogoti izjavio kako će se na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji (14. lipnja - 15. srpnja) koristiti video sustav (VAR) koji bi trebao pomoći sucima u donošenju važnih odluka

Prije dva tjedna je Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) donio odluku prema kojoj dopušta VAR koji bi trebao pomoći sucima u donošenju važnih odluka na utakmicama Svjetskog prvenstva u Rusiji ove godine, dok su iz FIFA-e još ranije objavili kako će se VAR koristiti na SP u Rusiji ako to dopusti IFAB. Sada je odluka o njegovu korištenju postala službena.

'Imat ćemo prvo Svjetsko prvenstvo s VAR-om. On je bio usvojen i odobren i jako smo sretni zbog te odluke. ovo je povijesna odluka', izjavio je Infantino.

VAR se od ove sezone koristi u njemačkom i talijanskom prvenstvu te u engleskom FA Kupu, a usprkos nekim negativnim mišljenjima predsjednik FIFA-e je ukazao na prednosti donošenja odluka nakon pregledavanja snimke.

'Broj pogrešaka na utakmicama u kojima je VAR korišten je daleko manja. Nije moguće da u 2018. godini svi na stadionu i gledatelji u svojim domovima znaju kako je sudac donio pogrešnu odluku, a da jedini koji to ne zna bude upravo on sam', dodao je Infantino.

Prema IFAB-ovu protokolu, VAR će se moći koristiti samo u četiri ključna slučaja: provjeri pogodaka, dosuđivanju kaznenih udaraca, dodjeljivanju izravnih crvenih kartona i zamjeni identiteta.

Školovani sudac imat će pristup video monitoru i bit će u stalnom kontaktu s glavnim sucem. Ukoliko primijeti 'jasnu i očitu' pogrešku, tada će se incident moći pogledati i odluka se promijeniti.

Uvođenje VAR-a bio je jedan od glavnih projekata predsjednika FIFA-e Giannija Infantina otkako je došao na tu dužnost u veljači 2016. godine.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij