Mini američka turneja nije krenula dobro po reprezentaciju Hrvatske. U pripremnom susretu protiv izabrane vrste Perua u Miamiju Hrvatska je posve podbacila i ubilježila više nego zaslužen poraz...

Da Hrvati ne znaju protiv južnoameričkih reprezentacija i nije neka tajna. Pridodamo li tome poslovično slab pristup u prijateljskim utakmica ne treba čuditi poraz Hrvatske na otvaranju mini američke turneje. Reprezentacija Zlatka Dalića poražena je u Miamiju na Hard Rock Stadiumu od strane Perua 2:0.

Peruanci su od prve minute za razliku od Hrvata imali pravi pristup. Iako je jasno kako nemaju pojedinačnu kvalitetu koju posjeduju hrvatski internacionalci, dokazali su da ne igraju reputacije i cijene već srce i htijenje. Protiv prilično nezainteresiranih Hrvata Peruanci su iskoristili ponuđeno i izašli kao pobjednici.

Iako Hrvatsku očekuje i ogled s Meksikom, upravo je susret s Peruom Dalić najavljivao kao važniju utakmicu, onu u kojoj će na travnjak poslati najbolje igrače i od kojih će tražiti pravi pristup. Da je logično da u "najjačem" sastavu mjesto ispred Badelja dobije Brozović ili ispred fanastičnog Kramarića Nikola Kalinić, koji baš i nije u nekoj formi u Milanu - nije. No, upravo se za takav sastav odlučio Dalić, vjerojatno pod izlikom da i njih isproba jer ih nakon dvoboja s Peruom pušta natrag u Europu.

Dovoljno govori podatak da je u pola sata koliko je odigrao Andrej Kramarić pokazao više od svih drugih igrača. Zadovoljio je u drugom poluvremenu i Luka Modrić, Šime Vrsaljko odradio je na visokoj razini svih 90 minuta - i tu lista istaknutih prestaje. Premalo je to bilo protiv raspoloženih "domaćina".

Peru je od prve minute krenuo agresivno, s ciljem prekidanja igre, nisu dozvolili Peruanci da se Hrvatska razmaše, poprilično je "divlje" to izgledalo na travnjaku i u takvoj se igri Hrvati nisu ni približno snašli. Debi novog rezervnog dresa neće se pamtiti po dobromu.

Iz kumulativnih pogrešaka hrvatskih defenzivaca poveo je Peru. Igrala se 12. minuta, prvo je slabo reagirao Ćorluka, na njegovu se pogrešku još većom pridodao Ivan Strinić, poklanja loptu Carrillu, koji bez previše razmišljanja odapinje s 18 metara, lopta se odbija od Vide, vara nesretnog Subašića, Peru je poveo.

Uzvratila je Hrvatska iz prekida nakon više od polovice igre u prvom dijelu. Na rubu kaznenog prostora srušen je Kalinić, za prizeman udarac iz slobodnjaka odlučio se Rakitić, bio je na to spreman Caceda.

Na otvaranju drugog dijela najavili su Peruanci da Dalićeve izabranike čeka slična priča kao i u prvom dijelu. S lijeve je strane ubacio Carrillo, lopa je stigla do Farfana na desnoj vratnici, srećom po Subašića loše je reagirao peruanski napadač.

Iskupio se Farfan par minuta kasnije, napravio je nered po lijevoj strani, iz teškog kuta pokušao zatresti hrvatsku mrežu, loptu odbija Subašić, ali samo na noge Floresa koji povisuje na 2:0.

Malo je nedostajalo da Flores ubrzo podigne prednost Perua i na 3:0, no srećom po Hrvate s ruba kaznenog prostora bio je minimalno neprecizan. Uslijedile su izmjene u hrvatskim redovima, na travnjak su stupili Pjaca, Kramarić, Kovačić i Rebić, Hrvatska je zagospodarila sredinom terena, čemu je pomogao nepotrebni drugi žuti karton Yotuna.

Niti s igračem manje Hrvatska nije uspjela nijednom zatresti peruansku mrežu. U tri je navrata blizu bio Kramarić, jednom je bio neprecizan, jedan pokušaj glavom mu je obranio Caceda, a vratar Perua sjajnom se paradom istaknuo i u sučevom dodatku. Kramarić se lijepo riješio jednog braniča na rubu kaznenog prostora, odlično opalio, ali sjajni Caceda čuva mrežu netaknutom.

Ukoliko je nešto iz ove utakmice naučio Dalić bit će to relativno jeftina škola, no mora se još jednom reći kako je Hrvatska izgledala loše, većina reprezentativaca nije odigrala s posebnim nabojem, protiv motiviranih Peruanaca nije moglo završiti drugačije.

Izvor: Sportnet.hr


KOMENTARI: