hren
 

OTPUTOVAO U MEĐUGORJE
Jedno od najburnijih suđenja u zemlji privodi se kraju. Dan u podne na Županijskom sudu u Osijeku - Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru, izreći će se presuda. Zdravko Mamić na izricanju neće biti. On je, naime, u Međugorju.

Osječki Županijski sud danas u podne će izreći nepravomoćnu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinama Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem "Dinamovom" direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milan Pernaru.

Četvoricu okrivljenika Uskok tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Zdravko Mamić se na izricanju presude neće pojaviti. U utorak je naime poručio da se nalazi u Međugorju i da se u Hrvatsku vraća kada bude imao vremena i kada mu to obaveze budu dozvoljavale. Tvrdi i da nije u bijegu nego da se radi o privremenom odlasku u Međugorje.

Govoreći o očekivanjima od presude, rekao je da očekuje da bude oslobođen "jer je tijekom postupka nepobitno utvrđeno da ono što se stavlja ne teret i meni i mojim drugim prijateljima jednostavno nije dokazano, odnosno upravo je suprotno dokazano da smo čisti".

Mogući scenariji

A danas na sudu Mamića očekuje nekoliko mogućih scenarija.

Ukoliko dobije kaznu iznad pet godina zatvora Zdravko Mamić bi u slučaju da je nazočan na izricanju presude, odmah bio prepraćen u zatvor.

Ukoliko ne bi bio na izricanju presude sud bi mu poslao obavijest, a ako bi se na nju oglušio, uslijedila bi tjeralica.

Ako izrečena kazna bude manja od 5 godina, Zdravko Mamić na slobodi bi čekao njezinu pravomoćnost, a ako bi bio oslobođen, iz sudnice bi, naravno, izašao kao slobodan čovjek.

No ne treba zaboraviti da bez obzira na vrstu presude postoji i Vrhovni sud kao viša instanca kojemu će se nezadovoljna strana nedvojbeno žaliti i tek nakon odluke Vrhovnog suda presuda će biti pravomoćna.

Najveća kazna koju Zdravko Mamić može dobiti jest zatvor od 15 godina, naime, u ovom postupku spominje ga se u dvije točke optužnice, a kako je za svako od tih djela propisana kazna do 10 godina zatvora, objedinjena ne može prelaziti iznad 15 godina.

Teške optužbe

Podsjetimo, uoči presude Zdravko Mamić iznio je teške optužbe na račun bivšeg glavnog državnog odvjetnika i Uskoka koje je optužio da su od osječkih sudaca tražili osuđujuću presudu. Prepisku SMS-ova o tome je, kaže, našao u pošti.

Državno odvjetništvo njegove je optužbe odbacilo. "Državno odvjetništvo Republike Hrvatske naglašava kako nema nikakvog pritiska u tom kaznenom predmetu. (...) Nadležno državno odvjetništvo zatražit će od kriminalističke policije provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navoda iz komunikacije koja je predstavljena na konferenciji za novinare", poručili su.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij