hren
 

Danas počinje SP-u u Rusiji i napokon će nogomet na najvišoj razini prihvatiti trend videoanalize spornih situacija koji je u drugim sportovima prisutan već godinama, pa i desetljećima

Svjetsko nogometno prvenstvo, koje se od 14. lipnja do 15. srpnja održava u Rusiji, bit će prvo veliko međunarodno natjecanje na kojem će se za suđenje u tijeku utakmica aktivno koristiti VAR (Video Assistant Referees) tehnologija. Nogomet će tako, napokon, na najvišoj razini prihvatiti trend videoanalize spornih situacija koji je u drugim sportovima prisutan već godinama, pa i desetljećima.

Videotehnologija kojom se bilježe sportska natjecanja i prenose uživo diljem svijeta već godinama uključuje HD i 4K kamere, a pojedine televizijske kuće već eksperimentiraju i sa snimanjem utakmica u 360°, koje se potom mogu gledati uz pomoć VR naglavnih setova – što gledatelju daje osjećaj kao da sjedi uz sam teren. Sport je također tijekom godina također napredovao pa igra postaje sve brža, igrači sve spretniji, a sudačke odluke moraju se donositi u sve kraćem roku. Suci se, pak, u većini sportova moraju oslanjati na vlastita osjetila, a milijuni gledatelja u isto vrijeme vide usporene snimke događaja i kadrove snimljene iz desetaka različitih kutova – što je dovelo do situacije u kojoj su pogreške sudaca vrlo transparentne i neugodne, a o šteti koju čine duhu sporta i poštenom nadmetanju da i ne govorimo.

Brojne su sportske organizacije stoga odavno uvele videotehnologiju u službenu upotrebu pa suci mogu dodatno analizirati snimke događaja prije nego što donesu svoj pravorijek. Američki nogomet u NFL ligi na snimke se oslanja već 33 godine, hokej na ledu (NHL) 27 godina, tenis ima Hawk-Eye sustav već 16 godina, a u posljednjih desetak godina videotehnologija uvedena je na sportska borilišta badmintona, mačevanja, rukometa, odbojke pa čak i konjičkih utrka. Nogomet je kao najpopularniji sport na svijetu u ovom segmentu duže vrijeme zamjetno zaostajao.

Bolje kasno nego nikad

Prva naznaka da bi se nešto na tom polju moglo promijeniti stigla je 2012. godine, kada je na Svjetskom prvenstvu u Japanu uvedena “goal-line” tehnologija, čija je jedina svrha snimiti je li lopta u određenom trenutku prešla liniju između vratnica, tj. je li postignut pogodak. U međuvremenu tu su tehnologiju prihvatila sva značajnija nogometna natjecanja, no na uvođenje “prave” videotehnologije u širu primjenu morali smo još pričekati.

Nakon nekoliko godina testiranja po nacionalnim ligama i manjim turnirima, krovna nogometna organizacija FIFA napokon je ove godine odlučila da na svoje najveće natjecanje Svjetsko prvenstvo, koje se održava u Rusiji, na velika vrata uvede VAR (Video Assistant Referees) sustav kao pomoć sucima na terenu. Čelništvo FIFA-e čvrsto je, unatoč kritikama, stalo iza ove tehnologije i odobrilo njezino korištenje – iako u samo nekim slučajevima. VAR će se, naime, aktivirati kada se dogodi jedna od četiri ključne sporne situacije, koje značajno mogu promijeniti tijek i ishod utakmice (za detalje vidi okvir). Pregledavanje snimki u svim spornim situacijama negativno bi utjecalo, kažu, na dinamiku igre.

Digitalno oko sokolovo

Pogledajmo sada što stoji u pozadini tehnologije koja omogućuje da nogomet napokon uđe u moderno doba te da i suci konačno dobiju uvid u igru kakav imaju gledatelji uz televizijske ekrane.

Svaki stadion Svjetskog prvenstva bit će opremljen s 35 kamera. Od toga će 33 kamere biti korištene i za televizijske prijenose, a dvije, specijalizirane za zaleđa, bit će dodane samo za potrebe VAR-a

Prije svega, tu su kamere. FIFA je za SP u Rusiji odredila da se sve utakmice snimaju s 33 kamere, najmanje HD razlučivosti, koje se koriste i za televizijske prijenose i za VAR. Osam od njih su super slow-motion, četiri su ultra slow-motion kamere, a dvije snimaju u UHD razlučivosti. Dodatno, na svakom će od 12 stadiona biti postavljene i dvije posebne kamere, čije će snimke biti dostupne primarno sucima – i koristit će se isključivo za utvrđivanje zaleđa.

Zaleđe, je, naime, najzahtjevniji događaj koji linijski suci moraju ispravno prosuditi jer uključuje istovremeno praćenje pozicije lopte, igrača koji njome igra, igrača prema kojima lopta ide, te obično nekoliko braniča – i to sve u pokretu i u djeliću sekunde. Videosnimke ovdje će, pretpostavljamo, biti od velike pomoći da pogoci na SP-u ne bi bili postizani iz zaleđa.

Signal sa svih kamera, osim prema režiji prijenosa, posebnim će se optičkim vezama u realnom vremenu prenositi, sa svih 12 stadiona diljem Rusije, u VAR kontrolni centar smješten u Moskvi. Tamo će sjediti za svaku utakmicu zadužena dodatna četiri videosuca (glavni i tri pomoćna), svi s FIFA-inim licencama i posebno obučeni za rad s ovom tehnologijom.

Zgodici, crveni kartoni, prekršaji u šesnaestercu i zamjene identiteta - jedine situacije u kojima će se koristiti VAR

Gužva u šesnaestercu

Svaki od četvorice VAR sudaca imat će po jedan monitor i dodijeljen mu segment igre na koji će se fokusirati. Na ekranima će utakmicu moći pratiti i u split-screen načinu rada, pogledom iz više kutova istovremeno, a sudac koji će paziti na zaleđa, za te će potrebe imati dva monitora. Glavni VAR sudac pred sobom će imati i dodatni ekran osjetljiv na dodir, na kojem će moći “zumirati” pojedine detalje ili na drugi način manipulirati snimkama.

Također, samo glavni VAR sudac imat će mogućnost komunikacije s glavnim sucem utakmice na terenu udaljenom i do 1.500 kilometara. Njihov će se razgovor odvijati uz pomoć sofisticirane zaštićene radioveze i optičkih kabela koji će povezivati sve lokacije.

Kontrolna soba za videosuce krcata je monitorima u kojima se svi oni moraju dobro snalaziti

Uz četiri suca, u kontrolnoj će sobi biti i četiri videooperatera sa zadatkom da im omoguće gledanje događaja na terenu iz najboljih kutova i s najpogodnije smještenih kamera. Dvojica će raditi proaktivno i birati kutove kamera sami, a druga će dvojica pretraživati snimke i prikazivati ih na zahtjev FIFA-inih ljudi. Sucima će biti omogućeno pogledati ponovljene snimke u realnoj brzini, a dodatno će moći vidjeti i usporene snimke, ili čak proučavati kadrove sličicu po sličicu kada to situacija zahtijeva.

Dodatna osoba u cijelom ovom lancu bit će operater zadužen za prosljeđivanje informacija i grafika iz VAR sustava televizijskim kućama, kako njihovi gledatelji ne bi bili zakinuti za ključne detalje. Ponovljene i usporene snimke spornih situacija, kao i pojašnjenja sudačkih odluka, prikazivat će se, kako televizijskim gledateljima, tako i onima prisutnima na stadionima preko tamo postavljenih velikih ekrana.

Konačni test u Rusiji

Dosadašnja testiranja VAR-a na više od 1.600 utakmica pokazala su da je na utakmicama gdje se on koristio u 98,8% slučajeva donesena ispravna sudačka odluka, u usporedbi s 93% točnosti sudačke procjene bez te tehnologije. Također, bez mogućnosti razmatranja video dokaza bitne greške sudaca događaju se jednom u tri utakmice, a uz VAR tek jednom u 19 utakmica.

No, tehnologija ne bi bila tehnologija kada s vremena na vrijeme ne bi – zakazala. Moguće je, a i događalo se, da u ključnim trenucima sustav padne, dođe do prekida u komunikaciji, ili da zbog neke treće tehničke greške ne bude moguće pregledati snimke. Tada se stvar vraća u ruke sucima na terenu.

Nogometni konzervativci, unatoč vrlo dobrim rezultatima svih dosadašnjih testiranja, govore kako će VAR usporiti igru, a među suce, gledatelje i igrače unijeti više konfuzije nego jasnoće, te ubiti “čar nogometne igre”. Za pravo im daju slučajevi kada je računalni sustav zakazao, ili kada je na temelju snimke ipak bila donesena pogrešna sudačka odluka. No, to bismo prije nazvali “dječjim bolestima”, tipičnima za uvođenje bilo koje nove tehnologije, nego suštinskim manama ovog sustava.

Konačna će odluka, dakako, ovisiti o utjecaju na suđenje i suce, nogometnu igru u cjelini, igrače i trenere, no iz FIFA-e kažu kako će među odlučujućim čimbenicima u širokom prihvaćanju ove tehnologije imati i njezin utjecaj na emotivne reakcije koje čine nogomet zanimljivim. Procjenjivat će se tako je li VAR uništio draž fanatičnih proslava golova, a bitne će biti i reakcije publike na stadionu i pred TV ekranima, kao i dojam koji će se oko svega stvoriti u medijima. Samo ako će ukupni utisak biti da videotehnologija unaprjeđuje sportsko nadmetanje u svakom smislu, ona će postati i službenim dijelom nogometnih pravila. U suprotnom, nogometnim žargonom – VAR se seli na klupu za pričuve.

Izvor:Bug.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij