hren
 

POZADINA PRIČE
Ovdje je posebno važna uloga Vedrana Ćorluke, legende vatrenih s 99 nastupa, koji kod Dalića trenutačno nije u prvom planu.

Neprospavane ruske noći izbornika Zlatka Dalića iznjedrile su, osim šokantne eliminacije Nikole Kalinića, i novu formaciju za sraz s Argentincima, premda se ona počela nazirati već u prijateljskoj utakmici s Brazilcima u Liverpoolu. 

Dakle, ključni Dalićev čovjek ove koncepcije postaje igrač bez kluba, 29-godišnji dečko iz zagrebačkih Gajnica, debitant na SP-u Milan Badelj, nogometaš profila, kako voli reći izbornik, 'kakvoga mora imati svaka momčad, osigurač poput Busquetsa ili Casemira'. Kada smo jednome uglednom treneru podmetnuli tezu da se Dalić time zapravo podređuje Argentini i možda priprema prezatvorenu formaciju, objasnio nam je u jednoj rečenici: 

- Ne podređuje se Dalić Argentini, nego samo jednome čovjeku, jedinome istinskom genijalcu, Messiju.

Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak igra utakmicu protiv Argentine

Grize se zbog Čopa i Santinija

Dalićeva namjera je jasna: s odgovornim, požrtvovnim, inteligentnim igračem sredine terena poput Badelja, koji će u svakom trenutku držati svoju poziciju, izbornik želi držati gustoću u sredini terena i maksimalno smanjiti manevarski prostor Messiju. U toj Dalićevoj formaciji ovoga puta neće biti mjesta za Kramarića, koji ostaje, zajedno s Brozovićem, u poziciji jokera s klupe i dio plana B.

U tom planu B, nažalost, Dalić više ne može računati na Nikolu Kalinića, kao jedinu prirodnu alternaciju za Mandžukića. Ovo 'nažalost' ne odnosi se na neslavni odlazak pobunjenog Solinjanina, nego na bolnu činjenicu zbog koje se Dalić cijelo vrijeme grize, još od utakmice s Brazilom, da u Rusiju nije pozvao Čopa ili Santinija.

Ima promjena Ovo je Dalićev sastav za Argentinu, ima samo jednu veliku dvojbu!

Naime, već tada u Liverpoolu, kada je uočio prvi simptom Nikolina nezadovoljstva, izbornik je trebao odstraniti nezdravo tkivo iz reprezentacije i posegnuti za pravim, lojalnim, karakternim momčadskim igračima i onda u Rusiji ne bi imao nikakvih stresova.

Ladić nagovarao Kalinića

Nikola Kalinić prvi je put prigovorio Daliću 'zašto Kramarić, a ne ja' nakon utakmice s Brazilom, na što mu je izbornik objasnio kako je Andrej zabio 15 golova u Bundesligi i zaslužio je igrati. Taj eksces dogodio se nakon što je Dalić već ranije, za priprema u Rovinju, održao sastanak s igračima i naglasio im kako na SP neće voditi igrača koji osjeća bilo kakvu vrst nezadovoljstva ili nespremnosti.

Na monolitnosti grupe inzistirao je ponovno i nakon Brazila, a potom i po dolasku u Rusiju. I nikakvih poremećaja nije bilo sve do trenutka kada je Kalinića protiv Nigerijaca želio uvesti u igru, a Kale obješena nosa sjeo na klupu. Tada ga je i Dražen Ladić pokušao nagovoriti da uđe u igru, ali Nikola je kazao kako se ne osjeća spremnim.

Dalića je još više zaboljela činjenica što se Kalinić, dok su reprezentativci slavili pobjedu nad Nigerijcima na travnjaku, sam spustio u svlačionicu i nije se veselio sa suigračima.

Sljedećega dana, po povratku u kamp, Dalić je cijeli dan čekao da mu se Kalinić obrati; prosvjedom, isprikom, bilo kakvim objašnjenjem, a Nikola ga nije ni pozdravio niti ga pogledao. Doznajemo da je izbornik želio čak zadržati Nikolu u Rusiji, samo da je ovaj iskazao bilo kakvu vrstu kajanja zbog svog postupka, no kada je vidio da se Kale nastavlja ponašati kao strano tijelo, sastao se s Modrićem i Ćorlukom i dobio potporu za svoju odluku.

– Šefe, nemate izbora, morate ga poslati kući! – prisnažila su dvojica kapetana i priča je bila završena.

Ovdje je posebno važna uloga Vedrana Ćorluke, legende vatrenih s 99 nastupa, koji kod Dalića trenutačno nije u prvom planu, ali nikada se nije gurao u prvi plan i sve je podredio uspjehu momčadi. To je primjer odnosa pravoga vojnika reprezentacije!

Kada je Kalinić spakirao stvari u kampu, na grupu na WhatsAppu poslao je poruku svim suigračima: 'Želim vam sreću', na čemu su mu, kaže naš izvor, zahvalila samo dvojica igrača. I po toj reakciji reprezentativaca vidjelo se čiju su stranu zauzeli u ovoj aferi koja je, htjeli to oni priznati ili ne, sigurno nagrizla nikada zdravije ozračje oko reprezentacije.

Zamislite, Higuain, Firmino ili Dybala, igrači najviše svjetske klase, iako povrijeđene taštine, posve mirno otrpe klupu, stavljajući interes nacionalne momčadi na prvo mjesto, dok Nikola Kalinić, uronjen u svoju narcisoidnost, nije u stanju otrpjeti činjenicu da je 12. ili 13. igrač reprezentacije.

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij