hren
 

HRVATSKA JE DANAS CENTAR LIONS SVIJETA
Hrvatska će danas biti vijest u više od 20 zemalja. Počela je najveća Lions regata u svijetu pod nazivom „Jedrima protiv droge“. Od ranog jutra na otoku Murteru i u marini Hramina vlada posebno uzbuđenje. Više od 500 humanitaraca pristiglo je iz cijelog svijeta, od Japana, Estonije, Amerike pa sve do naših susjeda iz regije, kako bi ploveći kornatskim akvatorijem djelovali humano.

21. po redu regata Lionsa ove je godine najbrojnija. Iako bismo na prvu pomislili kako je riječ većinom o amaterskim posadama, prevarili bismo se. Ovdje je i sudionik America's Cup-a, talijanski morski vuci te naši domaći vrhunski jedriličari. Svi oni natječu se u nekoliko utrka u iduća tri dana.

„Regata je izvrsna promocija Hrvatske. Slike s Murtera već danas putuju u svijet. Prije pet godina bilo možda pet do šest stranih posada, broj je postepeno rastao, a danas je od 50 posada ukupno 30 međunarodnih, a 20 domaćih. To ukazuje da koncepcija koju smo osmislili funkcionira te da se razvijamo u pravom smjeru“– izjavio je Dražen Melčić, past district guverner LD 126 Hrvatska.

Posade su sastavljene od članova Lionsa iz raznih zemalja, svaka nosi svoje zanimljivo ime. Sudionici su odlično raspoloženi i pred njima su tri dana uživanja u ljepotama Hrvatske. Prve večeri, svi sudionici kušali su tradicionalna jela iz zemalja sudionica, a pred njima je su sada sportska uzbuđenja. Vrijeme je povoljno uz vjetar koji će pridonijeti brojnim uzbuđenjima. Na nekim brodicama već se i prije prvog isplova zapjevalo.

Uz sportski natjecateljski dio, sudionike očekuju i brojne druge zabavne aktivnosti. U suradnji s općinom Murter Kornati, Turističkom zajednicom Murtera i lokalnim privrednicima na 21. regati „Jedrima protiv droge“ predstaviti će se i lokalni ugostitelji, vinari i OPG-ovi.

S gotovo 1,5 milijuna volontera, Lionsi su najveća humanitarna organizacija na svijetu. Pod sloganom „Mi Služimo“ pomažu slijepima i slabovidnima, podržavaju inicijative prekida nasilja između mladih, hrane gladne, bore se protiv globalnih epidemija kao što je dijabetes, pomažu područjima pogođenim prirodnim katastrofama i mijenjajući život na bolje, predani su zadovoljavanju potreba na lokalnoj i globalnoj razini.

Na Europa Forumu održanom 2018. godine u Skoplju, Hrvatska je izabrana za novog domaćina ovog najvećeg europskog skupa Lionsa koji će se 2021. godine održati u Zagrebu.

Foto: Marko Dimić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij