hren
 

Hrvatska košarka jučer je dobila 12. izbornika od samostalnosti. Upravni odbor Hrvatskoga košarkaškog saveza smijenio je Dražena Anzulovića i na njegovo mjesto postavio Veljka Mršića.

"Zahvaljujem čelnicima Saveza na povjerenju, sretan sam zbog izbora, jedva čekam da sve počne i da pokušamo napraviti najviše što se može", rekao je Veljko Mršić u uvodnoj riječi.

"Prvi potez je razgovarati s igračima i oformiti stručni stožer. Zvat ćemo igrače koji su najbolji u datom trenutku i spremni napraviti sve da reprezentacija ostvari svoje ciljeve."

Velika potpora javnosti

Barem prema reakcijama na društvenim mrežama, čini se da Mršić ima veliku potporu javnosti.

"Podrška mi znači puno, vidio sam da ljudi podržavaju, pokušat ću opravdati povjerenje koje čelnici imaju u mene. Ambiciozan sam, imam vjeru i iskustvo, puno sam prošao u zadnjih desetak godina."

"Veljka znam dugo, od igračkih dana kad je kao mladac ušao u reprezentaciju, poznajem njegov karakter i radne navike. Želim podvući da ćemo samo dobrim radom i pobjedama doći do ciljeva", nadovezao se predsjednik Saveza Stojko Vranković.

Naši NBA igrači na Ljetnoj ligi moraju biti kao Harden ili LeBron

Hrvatska reprezentacija ove će godine prvi put sudjelovati u Ljetnoj NBA ligi, iako neće smjeti koristiti svoje NBA igrače. Baš kao ni u većini kvalifikacijskih prozora.

"Pokušat ćemo napraviti najbolju moguću selekciju, to je velika prilika za promociju naše košarke. U 3, 4 dana prije prozora teško je nešto napraviti, pa je to prilika da se kroz dva tjedna priprema i desetak dana turnira naprave neke konture, a bilo bi dobro da tamo bude barem 7, 8 igrača koji će igrati u kvalifikacijama. Pokušat ćemo dogovoriti da i naši NBA igrači budu tamo i budu dio reprezentacije, kao što dođu James Harden ili LeBron james dati podršku svojim mladim suigračima. Tako se stvara pozitivna atmosfera", objašnjava Mršić.

Protekle kvalifikacije za SP, osim što su bile rezultatski neuspješne, bile su i poprilično kaotične, prodefiliralo je više od 30 igrača, a neke klubovi nisu ni puštali na okupljanje.

"Premala smo država da bismo razjedinjeni mogli ostvariti ciljeve"

"Savez iznimno komunicira s klubovima, ako se netko ne odazove na pripreme ili ne želi nekoga pustiti, to nije stvar Saveza, nego klubova. Želimo drukčije postaviti stvari, počeli smo s regionalnim okupljanjima igrača, želimo pružiti maksimum kvalitete rada, našeg iskustva i znanja, a u toj je funkciji i radna turneja za formiranje baze igrača u Americi", kaže Vranković, a Mršić dodaje:

"Kroz klubove se rade reprezentativci, klubovi se moraju dići na viši nivo, premala smo država da bismo razjedinjeni mogli stvarati rezultate. Nadam se da ćemo razgovorom doći do toga da svi guramo ista kola i sve dignemo na višu razinu."

Prošlog su ljeta hrvatski kadeti osvojili europsko zlato. Hoće li za Prkačina, Tišmu, Perasovića i slične biti mjesta u Mršićevoj reprezentaciji?

Promovirao Arapovića, Delaša, Musu, doći će red i na Prkačina i društvo

"U Cedeviti sam 16-godišnjem Musi dao priliku u Euroligi, u Splitu sam promovirao Delaša, Siriščevića i Sobina sa 16, 17 godina u prvu momčad, Arapovića sa 16 godina stavljao u Ciboni... Moramo raditi momčad za kvalifikacije koja odmah mora raditi rezultat, ali sigurno i nekoliko mlađih potencijala promovirati da stasaju uz starije. Trebamo naći 15, 20 igrača u Hrvatskoj, sigurno ih ima toliko, koji će moći igrati, ne samo s Rumunjskom ili Mađarskom nego i s jakima."

Najavio je da će svi kandidati za reprezentaciju morati proći psihofizička testiranja, a u načelu nema ništa protiv da se kadar popuni Amerikancem bude li potrebe. Međutim, Vranković je objasnio problem koji se veže uz to.

Amerikanac? Teško...

"Teško je dovesti dobrog stranca jer oni uglavnom igraju u Euroligi pa ih opet ne možemo koristiti u mnogim prozorima, a pitanje je koliko imaju želje ostajati na pripremama nakon sezone."

Konačno, s obzirom na neuspjeh u ovim kvalifikacijama, kakav je doživjela i Slovenija koja je europski prvak, a zamalo i Srbija, hoće li se zemlje regije ujediniti i tražiti promjene.

"Već smo razgovarali s glavnim tajnikom Fibe Svijet, ukazali na probleme. Nemamo ništa protiv kvalifikacijskih prozora, ali ne pašu nam termini. Kažu da su svi u istom položaju, ali nije isto biti na čelu saveza zemlje s pet ili 50 milijuna stanovnika jer oni imaju puno veću bazu. Mi smo tu situaciju prepoznali, ali neke stvari zahtijevaju puno vremena", zaključio je Vranković

Izvor: index.hr


KOMENTARI: