hren
 

PROBLEMI U ZÜRICHU
Glavni čelnici Međunarodne nogometne organizacije (FIFA) ozbiljno razmatraju da svoje sjedište iz švicarskog Züricha premjeste u neku drugu zemlju

Zürich je sjedište Fife od 1932., dakle 87 godina, ali to bi se u bliskoj budućnosti moglo promijeniti. Kao glavni razlog navodi se da predsjednik Gianni Infantino i njegovi najbliži suradnici imaju problema sa strogim švicarskim zakonima oko zapošljavanja osoba koje nisu iz Švicarske, pogotovo onih izvan Europe.

Inače, Fifa je bila smještena u Parizu od 1904., a prebacila se je u Zürich 28 godina kasnije, jer je Švicarska bila u središtu Europe, politički neutralna i imala je odličnu povezanost vlakom koji je tada bilo glavno prijevozno sredstvo.

Godine 2007. na brdu iznad Züricha FIFA je izgradila luskuzni dom vrijedan više od 200 milijuna dolara koji ima i nekoliko podzemnih razina. Upravo tamo su se dogodila brojna uhićenja Fifinih dužnosnika u velikom korupcijskom skandalu kada je pao i tadašnji predsjednik Sepp Blatter (2015.) nakon čega ga je na izborima godinu dana kasnije naslijedio Infantino.

Kao novo sjedište spominje se povratak u Pariz, ali FIFA će razmotriti i druge gradove i zemlje, odnosno gdje bi mogla dobiti najbolje ustupke vezane uz svoj rad.

Osim što se razmatra potpuno napuštanje Züricha postoji mogućnost da se glavno sjedište premjesti, ali i da se dio operacija zadrži u švicarskom gradu.

Izvor: tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij