hren
 

SVE JE DOGOVORENO
Hrvatska – Mađarska u Splitu, dogovor je s Gradom, a ponavljamo: ne uplećimo Hajduka u to. I ne uplećemo ga. Hajduk tu utakmicu ne igra. I ne zna se kad će i hoće li je zaigrati.

Marijan Kustić, izvršni predsjednik HNS-a izrazio je žaljenje zbog takve situacije, a izričito upitan o (ne)sudjelovanju Hajduka u organizaciji meča odgovorio je:

- Ja bih bio najsretniji da sudjeluje. Ali, mi dogovaramo s Gradom i s njima potpisujemo ugovor.

Hajduk je s HNS-om stao 3. rujna u Dugopolju. Tada je kao promatrač sudjelovao u razgovorima Županijskoga nogometnog saveza splitsko-dalmatinskog i HNS-a koji su pričali o pravednoj podjeli funkcija i delegiranju u više instance.

Znakovito je bilo priopćenje Hajduka nakon tog sastanka kojemu su u Dugopolju tek svjedočili. Objavili su informaciju o “radnom sastanku na temu reforme sudačke organizacije”, na kojem su sudjelovali kao aktivni promatrač, a na poziv NSŽSD.

Naglasili su da se kao klub zalažu za pozitivne promjene i da ne treba proširenje već potpuno nova osoba u Komisiji za suđenje. A o pitanju Povjerenika razgovarat će se nakon što se riješi pitanje Komisije. I novi razgovori su planirani u što skorijem vremenu.

E sad, koje je to što skorije vrijeme? Prije Mađarske, poslije Mađarske? Marijan Kustić je rekao kako je sad loptica na Županijskom savezu, treba sazvati Međužupanijski nogometni odbor i neka procedura otpočne...

Kustić ne može i ne smije jamčiti instaliranje stranog povjerenika, ali na primjer kroz plasman primjerice Gabrila u petočlanu sudačku komisiju, na dalmatinsko mjesto umjesto Kulušića, stvari bi se pokrenule.

To bi bio drugi gorući zahtjev Hajduka ka normalizaciji odnosa.

A prvi je – oživljavanje Udruge prvoligaša. No, tu treba postići dogovor među klubovima da se novi/stari ustroj uspostavi, rečeno je da će se novi sastanak održati u rujnu nakon što je u srpnju dopredsjednik Hajduka Lukša Jakobušić održao prezentaciju kako on, tj. Hajduk vidi da bi Udruga mogla funkcionirati.

- Predstavili smo prijedlog i iznijeli jasne i čvrste argumente – kazao je tada Jakobušić.

- Zaključak svih klubova jest da sadašnje stanje nije dobro, međutim neki smataraju da i dalje trebamo funkcionirati unutar HNS-a. Hajduk pak traži profesionalizaciju jer bismo jedino s neovisnim menadžmentom mogli u potpunosti iskoristiti golem i očit potencijal lige – smatra Hajdukov Jakobušić.

A možda neki ne bi htjeli povratak Udruge naprosto zato jer to želi i na tome inzistira – Hajduk?!

Idući sastanak trebao bi se doista dogoditi idućeg tjedna u Zagrebu kad bi svi klubovi trebali dati konkretan prijedlog kako vide budući rad lige na dobrobit svih klubova i poboljšanja statusa ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi.

Ukoliko bi se krenulo u osnivanje Udruge, onda bi startala od iduće natjecateljske sezone, a do tada bi se odradile sve tehničke pretpostavke.

Kako god, tek su teoretske nade da bi se nešto od navedenog pokrenulo konkretno baš brzih dana, pa da i Hajduk dade ruke Gradu i HNS-u u organizaciji suseta s Mađarskom.

Pere nas i taj dojam, da bi utakmica mogla proći, a odnosi Hajduka i HNS-a vratit se na mrtvu točku?! Ako Udruga ne prođe...
Međutim, želimo vjerovati da to neće biti tako, makar nije lako ni odradit “vrati Udrugu” i “protresi suce”. Protivnici promjena sigurno se opiru sa zadnjih nogu.

Mađari će kroz Poljud protrčati, HNS će biti zadovoljan što je (ipak) dobio Poljud, mimo volje stanara (Hajduk) kojima pak vlasnik kuće (Grad) naređuje da privremeno “nestanu” i puste unutra “vikendaše”.

Kako god, obaveza je HNS-a da nastavi razgovore s Hajdukom i nakon Mađarske. Ružno bi bilo da Mađarska dođe i prođe, a sva niska sastanaka i pregovora ispadne po onoj staroj “drži vodu, dok majstori odu”.


Što ono Hajduk traži...

1. vraćanje Udruge prvoligaša
2. strani povjerenik za suđenje
3. transparentni financijski izvještaji
4. transparentni kriteriji za izbor ljudi na funkcije
5. izrada strategije
6. provođenje novih izbora
7. potpuna implementacija Zakona o sportu


... a što je HNS učinio

Moglo se čuti između ostalog i to da Hajduku smeta Damir Vrbanović na funkciji direktora HNS-a, zbog sudskih procesa protiv njega, te Bruno Marić da bude glavni instruktor uvođenja VAR-a.

Vrbanovića nema nigdje ni u kakvim razgovorima, Kustić sve vodi i njemu uz bok je već po drugi put tajnik Vlado Iveta; Bruno Marić je sam podnio ostavku na funkciju VAR-namjesnika e da nebi bio kamen smutnje, a u Split sad nisu došli ni Ante Vučemilović, Ante Kulušić, Damir Mišković... kao članovi HNS-vrhuške koji su u okruženju “bijelih” poput crvene krpe, a bili su primjerice u poljudskim kancelarijama na tripartitnom sastanku u lipnju, što je izazvalo dosta gorkih prijepora.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij