hren
 

I NOVČANA KAZNA
Aktualni prvak Engleske Manchester City kažnjen je s dvije godine neigranja u Ligi prvaka počevši od naredne sezone i uz to će morati platiti kaznu UEFA-i od trideset milijuna eura objavila je UEFA i engleski The Guardian. Sudsko vijeće za financijsku kontrolu klubova (CFCB) u svojim je češljanjima poslovanja pronašla dokaze da su "građani" počinili ozbiljne povrede UEFA-inih pravila. I bez obzira na to što je riječ o velikom klubu, čelnici UEFA-e se nisu libili odrezati šokantnu kaznu koja počinje teći od sljedeće sezone. Ozbiljan je ovo i udarac na ambicije Manchester Cityja.

Cijela priča se počela odmotavati još 2018. godine kada su "procurili" dokumenti koje je objavio njemački Der Spiegel. Priča oko Cityja se kretala oko financiranja šeika Mansoura bin Zayed Al Nahyana koji je obilato financirao klub novcima iz državne aviokompanije Etihad i to na način koji su u UEFA-i smatrali nedopuštenim i izvan financijskog fair-playa. Riječ je o stotinama milijuna eura koje su se sponzorski slijevale u blagajnu kluba za reklamu na dresu, rad akademije, ulaganje u stadion...

UEFA je u svom službenom priopćenju navela:

"Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je nogometni klub Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-ina pravilnika o licenciranju i fair-playu precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine.

UEFA je objavila odluku o kazni Manchester Cityju s dvije godine neigranja u Ligi prvaka. Engleski prvak uz to morat će platiti i kaznu od 30 milijuna eura.

Neovisno sudsko vijeće za financijsku kontrolu klubova (CFCB) donijelo je odluku o tome da je Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-inih pravila. Sudsko vijeće je također utvrdilo da, kršeći propise, Manchester City nije surađivao u istrazi ovog slučaja od strane CFCB-a.

Na ovu odluku Manchester City ima pravo podnijeti žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS). Ako Manchester City iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu", stoji u priopćenju koji je objavila UEFA.

Iz Manchester Cityja su reagirali priopćenjem u javnosti koje je objavio Guardian i u kojem stoje da su "razočarani, ali je i iznenađeni odlukom, te da će iskoristiti sva prava koja imaju uključujući i žalbu na odluku i to što je brže moguće".

- Klub je uvijek sudjelovao u svim traženjima nezavisnih tijela i procesima koji su se odvijali, ovakvo stajališta za nas je neprihvatljivo – stoji u objavi Manchester Cityja koje je prenio The Guardian.

Izvor : Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij