hren

U vremenu u kojem sportske aktivnosti miruju zbog zdravstvene krize, donosimo vam serijal o najvećim uspjesima hrvatskog sporta kroz povijest.

Put do svjetskog trona je dug. Neizmjerno dug i naporan. Sportaši se toliko toga odreknu kako bi se popeli na najvišu stepenicu na koju može stati samo jedan čovjek ili jedna ekipa. Hrvatska se može pohvaliti mnoštvom olimpijskih, svjetskih i europskih prvaka. No, priča Antona Josipovića je posebna. On je postao Olimpijski prvak bez borbe!

Dogodilo se to na Igrama 1984. godine u Los Angelesu. Josipović je na natjecanje stigao postavši jugoslavenski (1982.) i balkanski prvak (1983.). Bila je to strašna konkurencija u poluteškoj kategoriji. Josipović je pobijedio u tri borbe odlukom sudaca. Jednoglasno protiv Rumunja Georgica Donicija i Alžirca Mustaphe Mousse, dok je odlukom 4:1 u njegovu korist svladao i Nijemca Markusa Botta. Time se plasirao u finale Olimpijskih igara, a Mate Parlov i dobio svojevrsnog „nasljednika“.

U drugoj poluzavršnoj borbi boksali su Amerikanac Evander Holyfield, tada 22-godišnjak prije nego će ostvariti impresivnu karijeru, te Novozelanđanin Kevin Barry. Svjetlo reflektora preuzeo je na sebe beograđanin Gligorije Novičić koji je sudio tu borbu, a koji je diskvalificirao Holyfielda jer je nakon sučeva znaka udario i nokautirao protivnika.

Donijeti takvu odluku jednom Amerikancu usred Los Angelesa bio je potez koji je izazvao velike zvižduke i negodovanja. Holyfield je tako bio eliminiran, a Barry nije imao pravo nastupa jer je „službeno“ izgubio borbu nokautom. Kako su pravila nalagala da se nakon nokauta ne smije nastupati barem mjesec dana, Josipović je ostao bez protivnika.

Iako nije imao veze s odlukom Novičića, publika ga je pri proglašenju olimpijskog pobjednika izviždala. Međutim, dobio je „kredit“ od publike kad je na kraju pozvao Holyfielda da stanje uz njega na najviše postolje.

Bio je to trenutak za pamćenje. Posebno za Josipovića koji nakon toga neće biti ni blizu tog rezultata. Ipak, njegova karijera je zapamćena po tome što je u 150 profesionalnih borbi izgubio samo dva puta – oba u borbi za naslova prvaka Hrvatske.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij