hren
 

VELIKI DRAGUTIN ŠURBEK
U vremenu u kojem sportske aktivnosti miruju zbog zdravstvene krize, donosimo vam serijal o najvećim uspjesima hrvatskog sporta kroz povijest, a danas vas podsjećamo na vrhunske rezultate stolnotenisača Dragutina Šurbeka

Samo oni najstariji mogu se sjetiti Dragutina Šurbeka, uz Antona Stipančića, najboljeg hrvatskog stolnotenisača u povijesti. U dugogodišnjoj karijeri osvojio je sve što se moglo osvojiti, a gotovo da nije bilo prvenstva iz kojeg se ne bi vratio s nekom medaljom.

Na osam uzastopnih svjetskih prvenstava osvojio je dvanaest medalja od čega dvije zlatne u Pjongjangu 1979. godine te u Tokiju 1983. godine u parovima. Nastupi na europskim prvenstvima bili su još bogatiji, četiri zlatne medalje u tri različite kategorije, pojedinačno, momčadski i u parovima te još petnaest medalja u devet uzastopnih europskih prvenstava.
Šurbek je tako u razdoblju od sredine 60-ih do sredine 80-ih godina dominirao europskim i svjetskim stolnim tenisom, posebno s partnerom Stipančićem koji je umro prerano. Svojim igrama bio je jedini pravi odgovor kineskoj dominaciji u stolnom tenisu.

Koliko je bio predan tom sportu govori podatak da je i sa 46. godina na leđima igrao na vrhunskoj razini, osvojivši deveto mjesto na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine. Bio je tada najstariji sudionik. U najboljim godinama trenirao je i po osam sati dnevno.

Inače, kad je napunio 30. godinu otišao je igrati u Njemačku, budući da je tada vrijedilo pravilo da se ne smije igrati u inozemstvu prije nego napuniš toliko godina.  Ali vratio se kad je Hrvatska izborila samostalnost. Tada je, u paru sa Zoranom Primorcem osvojio je srebro na Mediteranskim igrama 1993. godine. Bila mu je to jedina medalja za  reprezentaciju Hrvatske.
Ubrzo zatim povukao se kao igrač, postao stolnoteniski trener i predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza. Umro je u srpnju 2018. godine u 72. godini života.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul