hren
 

IMA SE, MOŽE SE
Kina ulaže milijarde eura u izgradnju nogometnih stadiona, s ambicijom da postane nogometna sila i domaćin svjetskog prvenstva najranije 2030. godine

Prošlog tjedna nogometni klub Guangzhou Evergrande počeo je izgradnju atraktivnog stadiona sa 100.000 mjesta koji bi trebao postati najveći stadion na svijetu.

Dizajniran u obliku cvijeta lotosa stajat će oko 1,7 milijarde eura, a izgrađen do kraja 2022.

Radovi su počeli prošlog tjedna i cilj je da stadion bude nova znamenitost u svijetu, rekao je predsjednik konglomerata za nekretnine Evergrande Xia Haijun.

Kapacitet od 100.000 mjesta nadmašio bi kapaciteta Barseloninog Camp Noua, trenutačno najvećeg stadiona u nogometnom svijetu.

Kompanija Evergrande, čiji je osnivač jedan od najbogatijih Kineza, planira izgradnju još dva stadiona u toj zemlji kapaciteta oko 80 tisuća mjesta.

Kina bi u naredne dvije godine trebala dobiti najmanje 12 novih nogometnih arena. Većina postojećih stadiona u Kini su multifunkcionalni, pa se na njima održavaju i drugi događaji. Novi stadioni služit će isključivo za nogomet, koji je postao prioritetni sport u Kini.

'Želja Kina je dobivanje organizacije Svjetskog prvenstva', rekao je novinar lista 'Oriental Sports Daily' Ji Yuyang.

'Nije pitanje hoće li se država kandidirati, već kada', dodao je.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je u lipnju da će biti oduševljen kineskom kandidaturom za World Cup 2030.

Foto : EPA / Autor: Evergrande Group / HO
Izvor : Tportal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij