hren

TONI KUKOČ konačno je, nakon prva četiri nastavka u kojima jedva da se vidi, došao na red u Posljednjem plesu, hit-dokumentarcu o legendarnoj generaciji Chicago Bullsa.

Kukoč je napokon došao na red u petom nastavku Posljednjeg plesa

U petom nastavku serijala ESPN-a koji se emitira na Netflixu u ponedjeljak u 9 sati zapostavljena hrvatska zvijezda govori o žestokoj "dobrodošlici" koju su mu Jordan i Pippen priredili na Olimpijskim igrama u Barceloni, godinu dana prije njegovog dolaska u Chicago. 

Jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena je s Bullsima, u kojima je igrao od 1993. do 1998., bio tijekom drugog three-peata, od 1996. do 1998., kad su drugi put osvojili tri titule u nizu. U prvoj od te tri sezone osvojio je nagradu za najboljeg šestog igrača lige, ali još prije početka u Bullsima je bio izložen pravom zlostavljanju dvojice poglavica momčadi.

Zašto su Jordan i Pippen toliko mrzili Kukoča?

Najveća razlika između Kukoča s jedne, a Jordana, Scottieja Pippena i trenera Phila Jacksona s druge strane bio je odnos s ondašnjim generalnim menadžerom, pokojnim Jerryjem Krauseom. On je 1990. draftao Kukoča na prijedlog hrvatskog skauta i bivšeg igrača Jugoplastike Ivice Dukana, tri ga je godine vrbovao da dođe iz Europe u Chicago i hvalio ga na sav glas, što je posebno išlo na živce Jordanu i Pippenu, koji su stoga kao članovi Dream Teama na Olimpijskim igrama u Barceloni protiv njega igrali s posebnom žestinom jer je on za njih predstavljao omraženog Krausea.

Pippen je pri tome imao dodatni veliki motiv da mrzi Krausea, a posredno i Kukoča. Mršavom Europljaninu, kojeg je draftao još 1990. i zvao ga "budućnošću Bullsa", glavni menadžer dao je veći ugovor nego što je imao prvi do Jordana i jedna od najvećih NBA zvijezda. Pippen u Posljednjem plesu ne precizira da je Kukoča hejtao zato što više zarađuje od njega, nego to objašnjava ovako:

Krause ga je zvao "ljevoruki Magic Johnson", a Jordan i Pippen "Jerryjev dečko"

"Zbog Jerryja smo mrzili Tonija. Ne samo Michael i ja nego cijela momčad. Mislili smo da taj klinac nakon onoga što mu napravimo u Barceloni neće doći u NBA. Nije to imalo veze s Tonijem osobno, ali htjeli smo da Jerry izgleda loše."

"Ljevoruki Magic Johnson", kako je Krause reklamirao Kukoča, a isto ga zovu i u aktualnom dokumentarcu, u novom nastavku posljednjeg plesa govori o novcu, ali ovako:

"Jedan od razloga zbog kojih nisam želio doći u NBA je što sam u Europi zarađivao više. I to daleko više, govorim o milijunima. Nisam imao pojma o situaciji u Bullsima, da je momčad rascjepkana brojnim klanovima. Kada sam s Hrvatskom išao u Barcelonu igrati protiv najvećih zvijezda momčadi u koju ću doći, mislio sam da je između mene s jedne te Jordana i Pippena s druge strane sve u redu."

Kukoč je u Bullsima dobio više od Pippena. Sada otkriva da je u Europi zarađivao još bolje

Kukoč nije imao pojma da ga dvojac Bullsa toliko prezire da su se prije utakmice Dream Teama i Hrvatske u skupini Olimpijskih igara 1992. Jordan i Pippen svađali tko će čuvati "Jerryjevog dečka", kako su podrugljivo zvali Kukoča. Završilo je tako da su ga obojica ubili. Sveli su ga na četiri poena i šut 2/11. 

"Odigrao sam lošu utakmicu. Nisam očekivao da će igrati takvu obranu na meni i da će me stalno pratiti jedan igrač." 

Pippen je nakon utakmice likovao: "Želio sam ga razbiti i poniziti. Ne mogu staviti Krausea na teren pa ću onda to napraviti njegovom dečku. Kukoč nema što tražiti u NBA ligi."

Kukoč se sjeća te neugodne epizode, ali napominje da je tu utakmicu odigrao loše i zato što nije mogao prestati misliti na suprugu koja je za to vrijeme u Splitu rađala njihovo dijete te ističe da je u reprizi utakmice s Dream Teamom, koja je bila u finalu Igara, igrao daleko bolje te postigao 16 koševa uz devet asistencija. Usput otkriva smijući se:

"Nije mi jasno zašto su imali razloga mrziti me jer me nisu ni upoznali"

"To da su me Jordan i Pippen toliko mrzili da su se svađali tko će me čuvati doznao sam tek 20 godina kasnije kada su me snimali za dokumentarac Dream Team. Pitali su me jesam li to znao, a ja sam odgovorio: Ne, ali hvala da ste to podijelili sa mnom dva desetljeća kasnije! Barem se mogu pohvaliti da nijednom igraču Dream Team nije posvetio toliko pažnje kao meni", komentirao je Kukoč nedavno kroz smijeh, a u dokumentarcu ozbiljno govori:"Nije mi jasno zašto su imali razloga mrziti me jer me nisu ni upoznali."

Magic Johnson u dokumentarcu je opisao kako je Jordan čekao dvoboj s Kukočem: "Momčad se vozila autobusom u Barceloni na dan utakmice s Hrvatskom u skupini, a Michael je imao izraz lica kakav nikad nisam vidio. Pitao sam ga što mu je, a on mi je odgovorio: 'Toni Kukoč, taj je večeras moj. Samo moj. Zatvorit ću ga da preko mene neće dati nijedan koš.' Cijeli autobus je zašutio."

"Scottie, ja i svi ostali u Chicagu stalno smo slušali kako je Toni Kukoč dobar.  Nismo željeli dati tom dečku da se pokaže protiv Dream Teama"

Jordan dodatno objašnjava: "Scottie, ja i svi ostali u Chicagu stalno smo slušali kako je Toni Kukoč dobar. I od Krausea i od svih ostalih. Dogovorili smo se da mu nećemo dati ni pedlja prostora protiv nas. Dogovorili smo se da ću ga ja čuvati u prvom, a Scottie u drugom poluvremenu. Nismo željeli dati tom dečku da se pokaže protiv Dream Teama. Zato sam bio bijesan kada su mu na kraju utakmice pustili da zakuca."

Bio je to samo jedan od dva Kukočeva ubačaja protiv nabrijanih Jordana i Pippena. Legendi kojima će uskoro postati suigrač i s njima tri godine vladati NBA ligom, kao ključni igrač jedne od najboljih košarkaških momčadi ikad.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij