hren

HRVATSKA REPREZENTACIJA
HRVATSKA će od 18 sati sudjelovati u standardnom ždrijebu europskih kvalifikacija (Zürich) za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Poznato je da su svjetski viceprvaci u prvoj jakosnoj skupini dok u cijelom ždrijebu euro kvalifikacija sudjeluje 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 skupina - pet skupina s po pet reprezentacija te pet skupina s po šest ekipa.

Pobjednici direktno odlaze na SP, a deset drugoplasiranih te dvije reprezentacije iz Lige nacija igrat će dodatne kvalifikacije.

U prvom šeširu su protivnici s kojima se Dalićeva reprezentacija neće susresti, a to su: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, Danska, Njemačka i Nizozemska.

Drugi šešir može donijeti Srbiju

No zato već drugi šešir donosi neke jake reprezentacije s kojima se Hrvatska već borila. To su Švicarska, Wales, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka i Rumunjska. Velšani su ponovno mogući protivnici Hrvatskoj nakon kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. u kojima je Hrvatska završila ispred.

Mađari ponovno prijete

Treći šešir donosi nekog od Rusije, Mađarske, Irske, Češke, Norveške, Sjeverne Irske, Islanda, Škotske, Grčke i Finske. S Mađarskom je Hrvatska igrala u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. i u dvije utakmice osvojila tri boda pobjedom na Poljudu.

BiH potonula u četvrti šešir

Četvrti šešir sadrži Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Bugarsku, Izrael, Bjelorusiju, Gruziju i Luksemburg. BiH je serijom loših rezultata potonula u četvrti pot i čeka ju paklen ždrijeb. Možda čak i skupina s Hrvatskom i Srbijom.

Protivnici s kojim Hrvatska ne bi trebala imati problema

U petom su Armenija, Cipar, Farski Otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kazahstan, Kosovo, Latvija, Litva i Andora.

Šesti šešir čine Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino, a sa svim nabrojanim reprezentacija u posljednje dvije jakosne skupine Hrvatska ne bi trebala imati nikakvih problema.

Zbog političkih razloga u istoj skupini ne mogu biti Kosovo / Bosna i Hercegovina, Kosovo / Srbija, Kosovo / Rusija, Ukrajina / Rusija, Armenija / Azerbajdžan te Gibraltar / Španjolska.

Virtualan ždrijeb

Dodajmo kako će zbog pandemije koronavirusa izvlačenje prvi put u povijesti biti virtualno, odnosno bez nazočnosti predstavnika nacionalnih federacija. Kvalifikacije će se igrati od ožujka do studenoga 2021. godine, dok je play-off od 24. do 29. ožujka 2022.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).

Hrvatska reprezentacija do sada je sudjelovala na pet svjetskih prvenstava, a propustila je jedino SP 2010. u Južnoj Africi.

Najveći uspjeh Vatreni su ostvarili prije dvije godine u Rusiji osvojivši svjetsko srebro, dok su 1998. u Francuskoj bili treći. Na preostala tri SP-a nismo prošli skupinu.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij