hren
 
ZAINTERESIRANI MLADI KAŠTELANI
Da kriket nije nezanimljiv sport, kako ga se u našoj javnosti često predstavlja, pokazali su u ponedjeljak na Valovom igralištu učenici iz osnovne škole „Prof. Filip Lukas“ koji su uživali isprobavajući osnove ovog sporta, što su im organizirali uz suradnju s njihovom školom, Grad Kaštela, britansko veleposlanstvo, Hrvatski kriket savez i kriket klub Sir Oliver.

Kriket za koji se kaže da je drugi najveći sport na svijetu, privlači u nekim državama poput JAR-a, Novog Zelanda, Australije, Velike Britanije, SAD-a, Indije ili Pakistana i više od milijardu gledatelja pa stoga ne začuđuje što svoje mjesto dobiva i u zemljama koje za ovaj sport nisu tradicionalno vezane.

- Nastojimo da i u Hrvatskoj kriket postane zanimljiv mladima, a kako bi ga što bolje prezentirali odlučili smo s njim upoznati djecu, i to u gradovima koji nisu veliki centri. Tako smo nedavno boravili u Bjelovaru gdje nam se u kratkoj školi kriketa priključilo oko 150 djece. Danas ćemo s uživanjem pokazati što je kriket i kaštelanskim učenicima – kazao je tajnik Hrvatskog kriket saveza Craig Sinovich.

Tako je nekoliko desetaka učenika četvrtih i osmih razreda škole „Prof. Filip Lukas“ s radošću prihvatilo ovaj izazov i okušalo se u kratkom igranju kriketa. A da ih je ovaj sport odmah zainteresirao pokazuje i trud koji su mnogi od njih uložili za osvojiti poneki bod, ali i gromoglasno navijanje prijatelja koji bi, na trenutak, bili gledatelji.

U prvim ogledima pomagali su im i igrači kriket kluba Sir Oliver, registriranog u Splitu, koji svoje treninge odrađuju na Resniku. Dio članova ovog kluba, poput Mate Marovića koji je danas bio jedan od promotora i predsjednika Branimira Matijace su upravo Kaštelani.

Učenici su danas upoznali i trenera ovog kluba, Engleza Kenetha Forda koji je u Hrvatsku poslom došao sredinom 90-tih godina, zaljubio se u Trogir i Kaštela i tu ostao, te prema mišljenju Europskog ureda međunarodnog kriket vijeća (ICC) jednog od najperspektivnijih kriket igrača Europe, 19-godišnjeg Nikolu Davidovića.

Na nagovor Chrisa Freana iz britanskog veleposlanstva u kriketu su se okušali i gradonačelnik Josip Berket, ravnatelj škole Petar Mustapić te predsjednik savjeta za sport Stjepan Maglica. Gradonačelnik Berket ovom je prigodom iskazao nadu kako je ovo prvi korak ulasku kriketa u Kaštela, a prema svemu viđenom, da odluku o tome donose djeca, kaštelanski kriket klub već bi ovih dana imao svoje mjesto među ostalim sportskim udrugama.


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • je jemamo Graonačelnika . (Gost)

  svaka čast Gradonačelniku na ovijem potezima no od ovi oko njega niko nije glasova za njega i neće. 8)

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Super ideja palice imamo doma a kad maharadža dođe u željezaru imati ćemo i sponzora.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Svaka čast. Da su Kaštelani malo manje primitivni, što nažalost često dokazuju i komentari na ovom portalu, ovakvih inicijativa bi bilo sigurno i više, te bi sve rezultiralo boljim i kvalitenijim životom i progresivnijim ljudima u našem gradu. Srećom imamo gradonačelnika i pojedince koji će se boriti do posljedenjeg daha, da Kaštela postanu grad u pravom smislu riječi, a svi kaštelani malo više građani nego kaštelani.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Zna li netko kada će polo doći na red? Konje imamo, a i palica, odnosno, toljaga kako se to sada popularno zove nam ne nedostaje!

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  mate postat ces i najbolji trener kriketa u hrvatskoj

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  a kamena sa ramena, a balote , to ste zaboravili, kome su englezi dobra donili, vratimo se mi korjenima :grin

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Goste 8., ako budeš ima sriće, budi siguran da neće proć ni godinu dana kad ćeš i ti igrat kriket. I balun je stiga iz Engleske.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  [QUOTE] Kriket za koji se kaže da je drugi najveći sport na svijetu, privlači u nekim državama poput JAR-a, Novog Zelanda, Australije, Velike Britanije, SAD-a, Indije ili Pakistana i više od milijardu gledatelja pa stoga ne začuđuje što svoje mjesto dobiva i u zemljama koje za ovaj sport nisu tradicionalno vezane [/QUOTE]
  Mogli ste jednostavnije rec da je kriket zastupljen u eng. kolonijama, tribali ste organizirat vaterpolo po kastelanskim cestama jer za to bar ima daleko vise lokacije od kriketa :zzz

  oko 8 godina prije
 • lol (Gost)

  sta kriket?sport ka sport sigurno ima neke svoje drazi al,jedan baca,drugi udara lopticu,a ostali stoje?! ma daj draze mi je ovo sa konjima sta je neko gore napisa :D

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ala kriket

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Čudno da Englezi šire ovdje kriket. Mi nemamo rudnih bogatstava pa ne znam zašto nude nešto potpuno kolonijalno. Nisu englezi baš poznati kao dobrotvori

  oko 8 godina prije
 • novljanin (Gost)

  ma štaš govorit o ovome lipon sportu,je siguro jin štako triba a mi nemamo boljih i tradicijonalnijih sportova nego kriket.a dica na valovu treniraju na betonu .

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara