hren
 

TRKOM NA 5 KM PROTIV DJEČJE PARALIZE
Prema prvim najavama, više od 2000 sportaša, rekreativaca, trkača svih generacija i oba spola, okupit će se 26. veljače  ove godine na splitskoj rivi, kako bi sudjelovali  na 17. Splitskom polumaratonu u organizaciji maraton kluba Marjan.

Prijave za ovaj polumaraton, čiji je start zakazan za točno mjesec dana u 9 sati, započele su prije nekoliko mjeseci, a do 10. veljače u tijeku su kasne prijave. Za one koji se ipak odluče na sudjelovanje u zadnji tren, ostaje mogućnost „last minute“ prijava, koje se zaključuju 23. veljače.

Staza ovog polumaratona, u dužini od 21 km, vodi od splitske rive, uz Dioklecijanovu palaču, pored Đardina, ulicom Domovinskog rata, preko Lore i Poljuda, Marjana, pa natrag zapadnom obalom.
Maksimalno predviđeno vrijeme za završetak maratona je 2 sata i 45 minuta. Natjecatelji će rezultate ostvariti u više dobnih kategorija u muškoj i ženskoj konkurenciji, a proglašenje najboljih uslijedit će na cilju utrke u 12 sati.
Dolazak na splitsku rivu i sudjelovanje u utrci najavili su brojni uspješni maratonci, a cijelom događanju pridružit će se i osobe iz javnog i sportskog života Dalmacije i Hrvatske.

I ove godine, u sklopu događanja, održat će se Splitska milja, nekonkurentna kratka šetnja oko Dioklecijanove palače namijenjena svim zainteresiranima, a koja se organizira u suradnji sa Županijskom ligom za borbu protiv raka. Start ove šetnje bit će označen u 9.05 sati.

Trčimo za svijet bez dječje paralize

Pet minuta kasnije, u 9.10 sati, uslijedit će i start utrke građana na 5 km, koja ove godine nosi naziv „Trčimo za svijet bez dječje paralize“. Suorganizator utrke je Rotary klub Kaštela, a prihod je namijenjen prevenciji dječje paralize u okviru programa EndPolioNow koji provodi Rotary zaklada koja ove godine slavi 100 godina svog djelovanja. Program EndPolioNow je pokrenut u suradnji s Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), te se provodi od 1988. godine kada je broj oboljelih godišnje bio oko 350.000 u 125 zemalja.

Zahvaljujući donacijama Rotary klubova diljem svijeta i njihovih partnera, među kojima vrijedi izdvojiti Zakladu Melinde i Bill Gates, dosad je prikupljeno preko 1,6 milijardi dolara i cijepljeno oko 2,5 milijarde djece.  Zahvaljujući ovim naporima u 2016. godini zabilježeno je svega 35 slučajeva dječje paralize u preostale tri zemlje:  Nigeriji, Pakistanu i Afganistanu.

Uključite se i vi i pomozite Rotarijancima u ostvarenju njihovog cilja – svijeta bez dječje paralize.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij