hren
 

REZIME GODINE
Na kraju godine donosimo vam kratki rezime sportskih klubova u Kaštelima u protekloj 2018. godini. Za kraj ostavljamo odbojku gdje su dva kluba u prvoligaškoj ženskoj konkurenciji, a jedan u muškoj.

Mladost Ribola Kaštela

Kaštelanski odbojkaši mogu biti zadovoljni ovom godinom. Bila je to deveta uzastopna godina s trofejem u ruci, još jedna s propuštenom prilikom za dvostruku krunu. Mladost je izvrsno otvorila godinu osvajanjem odbojkaškog Kupa na svom parketu protiv Rijeke. Bio je to prvi trofej Kupa od 2011. godine. Zatim je uslijedila vijest da je za klub potpisao Tomislav Čošković, ponajbolji hrvatski odbojkaš koji je trebao pomoći klubu da dođe do sedmog uzastopnog naslova. Do toga na kraju nije došlo, iako su bez problema stigli do finala doigravanja, zagrebačka Mladost bila je prejaka.

Na ljeto je momčad doživjela remont. Otišlo je nekoliko standardnih igrača, a trener Rančić odlučio je stvoriti novu generaciju pomladivši ekipu. Uz to je klub potresla vijest o smrti njihova igrača kolumbijca Ruiza. Na zimski odmor Mladost je otišla s treće pozicije na prvenstvenoj ljestvici te su izborili još jedno finale Kupa. U međuvremenu su odigrali dvije utakmice Challenge kupa izgubivši od Ciprana, dok su od drugih europskih natjecanja odustali iz financijskih razloga.

Sve u svemu, u trideset i četiri odigrane utakmice tijekom godine upisali su dvadeset i četiri pobjede i deset poraza uz set razliku +32.

Kaštela Cemex

Nakon dugo vremena Kaštela Cemex imala je izrazito pozitivnu godinu što se rezultata tiče. I dalje su među četiri ekipe u ligi, no ove godine mogu se pohvaliti kao finalistkinje Kupa. Doduše, u finalu se nisu mogle mjeriti s daleko jačom Mladosti, ali nakon četrnaest godina suše klub je ponovo ušao u jedno finale.

Mladost im je spriječila ulazak i u finale doigravanja za prvaka, kao što će to učiniti pola godine kasnije u polufinalu Kupa. Upravo zbog drugog mjesta u Kupu klub može promatrati godinu kao rezultatski pozitivnu, iako su i dalje u negativnom omjeru ukupnog broja pobjeda i poraza: od ukupno trideset utakmica ostvarili su dvanaest pobjeda i osamnaest poraza, uz set razliku -9.

Marina Kaštela

Prošla godina bila je najuspješnija u povijesti kluba, a ova jedna od najlošijih. Posljedica je to nove politike kluba koja je započela s novom sezonom. Bilo je teško zamisliti da će klub poput Marine ponovo osvojiti naslov prvaka naspram Mladosti s nekoliko puta većim budžetom, a već smo više puta bili svjedoci koliko novac donosi uspjeh. Iako su stigli do finala doigravanja, uz malo rezultatske muke, te nakon druge utakmice imali 1:1, titula se ipak zasluženo vratila u Zagreb.

A onda na početku druge sezone dočekali smo vijest kako u prvoj postavi više neće biti nekoliko značajnih prvotimki poput Barić, Vukić, Božičević… koje su bili nosioci igre pobjedničke generacije. Trener Krunić posvetio se mlađim igračicama pa je s prosjekom od 17 godina krenuo u novu sezonu Superlige. Pokušaj se nije pokazao plodnim po pitanju bodova jer se sa samo dvije pobjede nalaze na začelju, dok su iz Kupa ispali već u prvom kolu.

Od ukupno dvadeset i devet odigranih utakmica Marina je upisala samo deset pobjeda, dok je u čak devetnaest navrata izgubila, uz set razliku -22.

Dakle, ove godine kaštelanska odbojka bila je u određenoj rezultatskoj stagnaciji. Za sad još uvijek pozitivni omjer imaju odbojkaši Mladosti. Jedino se od njih može nešto očekivati u novoj godini, s napadom na Kup i prvenstvo. Kod seniorki preostaje nam vidjeti može li Marina izboriti ostanak u Superligi te koliko daleko ove sezone može dogurati Kaštela Cemex.


KOMENTARI: