hren

Satarluk je ove godine dobio čast proglašenja pojedinačnih i timskih pobjednika Dalmatinske trail lige.

Kozjak će vas možda prevariti na prvu – djeluje dosta pitomo, ali kad zakoračite na bilo koju od njegovih staza iznenadi Vas raznolikost koju pruža, tu činjenicu spoznala je i ekipa iz HPD Mosora koja se bavi trail trčanjem – Mosoraške Sikire.

Treću godinu za redom zajedno s općinom Klis organiziraju trail utrku ‘Kozjački Satarluk’ koja je ujedno završna utrka Dalmatinske trail lige. Kako bi se prilagodili različitoj fizičkoj kondiciji i željama , kako trkača tako i svih zaljubljenika u prirodu, priredili su tri dužine staza.

Mala kategorija od 10 km i 500 metara ukupno savladanog uspona kružna je staza koja polazi s Kliške tvrđave. Zamišljena je kao idealan izbor za trkače koji vole manje i brže staze ili kao zazovna šetnja za sve zaljubljenike u prirodu. Brži trkači ovu stazu istrče za manje od sat i po vremena, dok hodom se staza prođe za četiri do pet sati. Na najvišoj točki ove staze, crkvici sv. Jure s koje se pruža prekrasan pogled, dočekat će Vas volonteri s okrepom(voće, grickalice, voda i sokovi). Staza dalje do Klisa vodi preko Bobanove grede na kojoj se nalaze povijesni ostaci Ilirskih utvrda. Dolaskom u cilj i pokazivanjem popunjenog natjecateljskog kartona dobiva se finisherska medalja u obliku Satare, kao lijepa uspomena za savladani Satarluk.

Veće staze su namijenjene za iskusnije trkače, planinare i aktivne sportske rekreativce.

Srednja kategorija od 25km i 1200 metara ukupno savladanog uspona, počinje na prijevoju Malačka i prelazi Kozjak cijelom njegovom dužinom.

Najduža kategorija utrke od 34km i 1800 metara ukupno savladanog uspona, počinje u mjestu Labin, na planini Opor u Trogirskom zaleđu. Do starta staze se ide vlakom zadržavajući tako planinarski običaj gdje je vlak bio uobičajno prijevozno sredstvo. Cilj za sve kategorije je dobro poznata Kliška tvrđava. Planinarskaj staze ove utrke se inače prelazi u dva dana, dok službeni rekord utrke iznosi 4 sata i 12 minuta!

Obe staze se pretežito drže grebena, ali zalaze u blage sjeverne padine obrasle česminom, kao i na strmu južnu stranu djelomično još uvijek sačuvane šume maginje.

Pogleda s grebena Kozjaka je nagrada svakom trkaču i planinaru koji se nađe na njemu, pruža se na Split, Trogir, seddam Kaštela i cijeli akvatorij. Greben Kozjaka se često naziva Kozjačkom gredom, zbog specifičnog izduženog oblika.

Cilj za sve kategorije je unutar Kliške tvrđave, gdje će po završetku utrke, biti druženje, toplio brok i dodjela nagrada najboljima.

Satarluk je ove godine dobio čast proglašenja pojedinačnih i timskih pobjednika Dalmatinske trail lige.

Prijave kao i detaljni opisi staze na stotinka.hr.

Više informacija o samoj utrci dostupni na Facebook stranici i Instagramu.

Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij