hren
 

Nogometni savez Splitsko-dalmatinske županije objavio je u ponedjeljak priopćenje kojim je suspendirao čak 60 klubova unutar svoje oblasti, među kojima se nalaze kaštelanski Jadran i Val.

Suspenzija je uslijedila zbog većih ili manjih dugova u kojima su se klubovi našli po pitanju isplate novčanih kazni, naknada za službene osobe i financijskih obveza prema Savezu. Nije dugo trebalo da se o tome oglase čelnici Jadrana i Vala koji su o ovoj situaciji imali štošta za reći.

„Umjesto da Savez pomogne manjim klubovima, oni ih suspendiraju i stavljaju ih na ovakve ucjene. Pa je li to normalno? Mi se mučimo da preživimo, doslovno trčimo za svaku kunu, a oni nam još i odmažu. Mislim da je to sramota i tragedija”, kazao je Mile Poljak ispred sućuračkog Jadrana.

Kazao je kako je klub u posljednje vrijeme dosta uložio u svoju infrastrukturu, od ulaganja u svlačionice, igralište s umjetnom travom, stavljanja reflektora za noćne treninge i slično. Sve to odvilo se bez potpore Saveza.

Na isto se potužio i predsjednik NK Val Vinko Strizić, koji je također dio svog mandata posvetio infrastrukturnoj reformi. On je, doduše kazao da Val ima potraživanja koja rezultiraju iz prošlosti i koja će se nastojati podmiriti.

„Klubovi imaju velike probleme. Premalo je donacija i sponzorstva da bi se moglo uredno funkcionirati i podmirivati sve troškove, a od Saveza očekujemo potporu. Hrvatska reprezentacija je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu dokazujući dugogodišnji rad i zalaganje , te očekujemo da se niželigaški klubovi kao generatori novih Modrića i Rakitića potiču na učinkovitiji i bolji rad od stanje nogometnog saveza.
Naglasio je kako po zakonu nijedan klub ne smije priuštiti putovanje djece i igrača svih uzrasnih kategorija na gostovanja ukoliko ne koristi autobus kao sredstvo prijevoza, a upravo prijevozi autobusom spadaju među najskuplje segmente u poslovanje jednoga kluba. Pozvao se na primjer stranih Saveza poput Švicarske koji rasterećuju klubove kotizacija i troškova prema sucima i delegatima u niželigaškom natjecanju.

„Grad Kaštela i neki od sponzora nam pomažu koliko mogu i zahvalni smo im na tome, ali županijski Savez je očito sam sebi svrha. Oni imaju godišnji budžet od kojeg nijedan županijski klub nema koristi. Pa oni Valu nisu kupili deset baluna u zadnjih 25 godina! Želim stoga apelirati da klubovi s obzirom na rashode koji su evidentni nemaju dostatna sredstva za normalno funkcioniranje  na efektivan i efikasan način. O toj problematici se ne priča javno i glasno. Problem se mora artikulirati i pronaći modalitet koji će rezultirati kvalitetnim pomakom u interesu djece i njihovih roditelja i sire društvene zajednice ”kazao je Strizić.

Osvrnuo se i na situaciju u Vala koji je prošle godine izbačen iz 1. Županijske lige kao kolateralna žrtva.

„Ukoliko je Primorac iz Stobreca oštećen jer je nepravedno izbačen iz treće lige, dužan sam istaknuti da smo i mi zbog takve nepravde oštećeni jer smo ni krivi ni dužni ispali u 2. Županijsku ligu. Tko će nama nadoknaditi tu štetu? Dva su kluba nepravedno ispala iz rangova zbog domino efekta, a Savez nije ništa učinio da zaštiti nedužne klubove!

Na koncu je istaknuo da brojni klubovi imaju egzistencijalne probleme te da zbog toga ne mogu svi biti isto promatrani.

„Članovi nogometnog saveza trebaju biti u stanju posjetiti klubove jednom u trideset godina i evidentirati potencijale s kojima raspolažu, kakve nogometne travnjake imaju i kakva je sigurnost na igralištima poglavito za niže uzrasne kategorije. Naš klub je ulagao velika sredstva u sigurnost i kvalitetu infrastrukture da se izbjegnu tragedije i na tome još treba raditi. Ali Savez mora imati sluha za takvu problematiku te očekujem najhitnije preispitivanje ovakve odluke koja nije u interesu dalmatinskog i hrvatskog nogometa“, zaključio je predsjednik Vala.

Pored Vala i Jadrana tu je još 58 klubova. S pravom možemo pitati kako je moguće da je egzistencija tolikog broja klubova došla u pitanje i što će se dogoditi ako suspenzija tolikih klubova ostane do početka prvenstva? Priča, čini se, tek treba dobiti svoj nastavak...


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij