hren
 

Pokušajte zadržati dah dok čitate ovaj članak. Upravo u onoliko vremena koliko će vam trebati da ga pročitate Boris Milošić obara svjetski rekord u ronjenju na dah.

Da budemo precizniji, Milošić ne roni u dubinu nego se šeta po dnu. U bazenu Marine Kaštela danas je postao vlasnik novog Guinessovog rekorda. Prohodao je točno sto metara, te je postao prvi čovjek na svijetu kojemu je to uspjelo i tako nadmašio prethodni rekord od 79 metara.

„Presretan sam što sam napravio ovaj pothvat. Intenzivno sam se pripremao mjesec dana i drago mi je što je dobro prošlo. Inače mi svašta prolazi kroz glavu, ali ovoga puta ni o čem nisam razmišljao dok sam bio pod vodom. Jednostavno sam se koncentrirao na hod“, kazao je Milošić nakon izrona.

Rekao bi čovjek da će pri izronu jedva disati, da će tražiti zraka k'o žedan vode. No, Milošić je bio potpuno miran, kao da je mogao još.

Dugo je trajala priprema za zaron. Na licu mjesta mogli smo vidjeti razne tehnike opuštanja, koncentriranja, a posebno impresivno bilo je vidjeti kako je Boris nekoliko puta doslovno gutao zrak prije zarona. Tišina je vladala u tim trenucima, čulo se samo gibanje vode. Za otprilike tri i pol minute uslijedilo je oduševljenje, pljesak i pjesma jer je Boris postao prvi čovjek na svijetu koji je pod vodom prohodao troznamenkasti broj metara.

Prethodni rekord postavljen je u Turskoj 2015. godine, no zanimljivo je kako je u ženskoj disciplini rekord bio veći i iznosi 81.60 metara. Njega je postavila Turkinja Bilge Cingigiray

„Pa moglo bi se reći da se zapravo 'borim' protiv žene, ali riječ je o drugačijim uvjetima i disciplinama“, rekao je kroz smijeh Milošić prije zarona.

Kažu da se najveća književna djela rade 'u jednom dahu'. Neki poput Milošića u jednom dahu obaraju rekorde.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij