hren
 

S PREDSJEDNICOM ZAJEDNICE SPORTSKIH UDRUGA KAŠTELA
Pandemija koronavirusa zaustavila je svijet kakvog znamo, a time i sport kojeg smo navikli gledati. Premda je trenutna situacija puno bolja nego li posljednjih mjesec dana te je najavljeno da će se mjere zaštite i sigurnosti postupno popuštati, posljedice se već osjećaju u mnogim sportskim klubovima.

O cjelokupnoj situaciji odlučili smo razgovarati s Mirjanom Milić, predsjednicom Zajednice sportskih udruga u Kaštelima, kaako bi saznali što možemo očekivati u skoroj budućnosti. Na samom početku kazala nam je kako je ovu situaciju osobno doživjela prilično dobro.

- Mogu reći da sam se naspavala nakon dobrih 25 godina. Odmorila sam se od svakodnevnih društveno korisnih angažmana, volonterskih i humanitarnih aktivnosti u mojim udrugama koje su sada stjecajem okolnosti sve trenutno prekinule svoja djelovanja - kazala je Milić nadodavši kako je ipak za sport i sportaše riječ o najtežem razdoblju kojeg su mogli imati.

U vrijeme dok smo razgovarali Vlada Republike Hrvatske objavila je popuštanje mjera u tri faze, što će uključiti treniranje i sportska okupljanja, a nas je zanimalo znači li to da možemo uskoro očekivati isportska događanja.

- Rekla bih bih vam da je rano bilo što reći, situacija je takva da se sve mijenja iz dana u dan. S obzirom na odluku Vlade Republike Hrvatske očekujemo već sutra da će naši sportaši prema naputku Civilnog stožera grada Kaštela započeti sa svojim treninzima u manjim grupama i posebnim higijenskim uvjetima koje je prepisala epidemiološka služba i naravno uz suradnju sa Sportskim objektima Kaštela - istaknula je Milić.

Neka natjecanja već su zaključena s različitim epilozima. Odbojkaški savez proglasio je prvake, dok su košarkaški i rukometni savezi poništili natjecanje.

- Svaki savez je donio odluke u dogovoru sa svojim europskim i svjetskim federacijama. Hrvatski odbojkaški savez je prvi u Hrvatskoj proglasio završetak prvenstva i odredio prvake prema trenutnom stanju na tablici, što su napravile i sve odbojkaške asocijacije u Europi. Rukometni i košarkaški savez su također proglasili prvenstvo završenim, ali nema pobjednika. Nogometno prvenstvo će se nastaviti, za sad čekamo neka bolja vremena – objasnila je prva žena sporta u Kaštelima.

Kao predsjednica Zajednice sportskih udruga preporučila je svim sportašima i sportašicama da prvenstveno zaštite svoje zdravlje i zdravlje najbližih, da se drže najnovijih uputa Civilnog stožera te je naglasila da nikad više neće biti isto, ali će imati neku novu normalu situaciju, doći će neka nova sportska događanja, natjecanja i izazovi.

Istaknula je i kako Zajednica nije ostala prekriženih ruku u trenutnoj situaciji već se potrudila pomoći klubovima da izdrže tešku situaciju.

- Zajednica je prema klubovima na traženje HOO-a i SDUZŠ zatražila od klubova da se prijave na natječaj za sufinanciranje trenera, tajnika, fizioterapeuta i ostalog tehničkog osoblja. Kao što se zna, osigurano je 40 milijuna kuna za sufinanciranje zaposlenika u klubovima za mjesece ožujak u iznosu od 3.250 kuna, te travanj i svibanj u iznosu od 4.000 kuna. Svi zaposlenici u klubovima moraju imati ugovore o radu - kazala je predsjednica Milić naglasivši kako je natječaj još u tijeku te da klubovi prikupljaju potrebnu dokumentaciju.

Milić također smatra kako će klubovi uspjeti opstati ako ova situacija ne potraje dugo, ali je zabrinuta da vjerojatno ništa neće biti kao do sada. Kazala je da su svakodnevno u kontaktu s Gradom Kaštela glede ove situacije vjerujući da će Grad i dalje imati sluha za sport kao i do sada.

- Svi smo u istoj situaciji pa ćemo još malo pričekati. Ja sam optimist, vjerujem da ćemo iz svega ovoga izaći svi jači i snažniji - zaključila je Milić.

Foto: Privatni album


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij