hren
 

Odbojkaški klub Mladost Ribola Kaštela ove je godine upisao svoju sedmu titulu prvaka države i plasirao se u kvalifikacije za ligu prvaka i MEVZA ligu. Uspjesi ovog kaštelanskog kluba traže i konkretne planove za dalje, no hoće li i kako planovi biti izvedivi, ne ovisi samo o borbi na parketu već i nizu drugih čimbenika. O tome smo porazgovarali s novim generalnim direktorom kluba Claudiom Varnicom, jednim od mladih i ambicioznih ljudi, koji je u svoju povratničku priču u Hrvatsku uključio i sport.

Jedan ste od onih rijetkih koji su se odlučili, nakon školovanja i života u inozemstvu, vratiti u Hrvatsku. Kako je došlo do te odluke?

Odlučio sam se vratiti iz Njemačke jer želim svoje znanje i poslovno iskustvo pružiti lokalnoj zajednici. Smatram da ovo podneblje ima puno veći potencijal nego što ga predstavljamo, a ljudi ovdje zaslužuju bolji standard života i siguran sam da im mogu pomoći da neke stvari zajedno promijenimo na bolje. Narod je onaj koji pokreće promjene u društvu, a ne pojedinac.  

Posao generalnog direktora sportskog kolektiva kao što je OK Mladost Ribola Kaštela zasigurno nije lagan. Kako se snalazite u toj situaciji?

Posao generalnog direktora u OK Mladost Ribola Kaštela zahtjeva potpuni fokus i koncentraciju na najvažnije segmente unutar kluba. Prvi cilj je podignuti određene stvari na veću razinu, tako da uz vrhunski sportski segment imamo i vrhunsko upravljanje. Već je napravljen određeni pomak u tom smislu, a uz pomoć komunikacijskih stručnjaka iz agencije Vrh komunikacije koji su prepoznali naš projekt radimo na novim idejama te izgradnji imidža i reputacije kluba.
Također, dugoročni cilj je da sami uspijemo financirati hladni pogon, tako da u slučaju nove krize ne dovodimo u pitanje normalno funkcioniranje i opstanak kluba na ovoj razini kakva je sada. Velika mi je čast biti dijelom najtrofejnijeg kaštelanskog kluba, tako da ću sigurno raditi odgovorno i uvijek maksimalno štititi identitet kluba i svih osoba koje su povezane s našim klubom.

Kakvu ste situaciju zatekli prilikom dolaska u klub?

Klub je bio u stabilnoj financijskoj situaciji i zatekao sam dobre uvjete, ponajviše u dijelu sportskog segmenta. Tu je najzaslužniji trener Ivan Rančić, ali i igrači koji su svoj posao odrađivali na vrhunskom nivou, što se vidi po rezultatima. Međutim, ostali odjeli nisu imali prilike doći do izražaja jer je nedostajalo osoba koje će se baviti s tim poslovima.

Zbog situacije s korona virusom OK Mladost Ribola Kaštela završio je na prvom mjestu i plasirao se u kvalifikacije za ligu prvaka i MEVZA ligu. To je sedma titula prvaka Hrvatske, što klub stavlja u poziciju najuspješnijeg sportskog Kaštelanskog kluba. Jesu li sponzori prepoznali uspjehe kluba?

Baš zbog prekida prvenstva i koronavirusa sponzori nisu mogli financirati klub jednako kao i prije krize, a da nije bilo ove grozne situacije sigurno bismo sad imali nekoliko novih sponzora. Trenutno radimo na novim projektima kako bismo uz pomoć naše oglašivačke mreže sponzorima pružili dodatnu vidljivost i nadamo se da će usprkos ovoj teškoj situaciji naš klub biti prepoznat. Međutim, trenutna situacija nije zahvalna.

Koliko je situacija s koronavirusom utjecala na vaš budžet?

Situacija s koronavirusom je u velikoj mjeri utjecala na budžet jer većina naših sponzora svoje prihode generira od turizma i ostalih srodnih djelatnosti. Najbolji primjer je Zračna luka Split koja podupire većinu kaštelanskog sporta, a avionski prijevoz je jedna od pogođenijih industrija.

Kakva je suradnja s gradom Kaštela, imaju li sluha za vaše potrebe?

Grad Kaštela već dugi niz godina podupire Kaštelanski sport kroz športsku zajednicu grada Kaštela koja raspolaže s budžetom koji im grad odobri. Međutim, stav kluba je da gradu treba definirana sportska strategija prema kojoj bi se sport u Kaštelima trebao razvijati. Kroz infrastrukturu, projekte za mlade, pa i formiranje odjela samo za sport, jer sportski rezultati klubova u Kaštelima to zaslužuju.
Često se voli isticati slogan „Kaštela – grad odbojke“, što je sportski prihvatljivo, ali ne u smislu strategije. Naš cilj je da se napravi jasnija sportska strategija, a grad ne smije dopustiti da se izgube rezultati i rad struke, što dugoročno može biti veliki gubitak. Upravo je naš klub gradu Kaštelima u zadnjih 12 godina donio najviše promocije, uz druge udruge u gradu.
Prvi korak koji predlažemo je da se osnuje neovisna radna grupa koja će se intenzivno pozabaviti s trenutnim problemima. Mi smo uvijek otvoreni za svaki oblik suradnje i dijalog, a nadamo se da će grad prepoznati uspjehe našeg kluba i njihovo značenje za građane grada Kaštela.

Postoje li druge mogućnosti i načini financiranja koje razmatrate?

Naravno da postoje i druge mogućnosti osim standardnih sponzorstava i donacija, ali u ovoj situaciji malo toga je ostvarivo. Mi imamo jako loše uvjete za rad, dvoranu koja je u derutnom stanju s lošim tribinama, nedostatak prostora za bolju organizaciju utakmica, promociju sponzora, organiziranje kampova, pa i televizijskih prijenosa. Trenutno sve radimo da izvučemo maksimum iz tog neadekvatnog prostora, za sponzore ali i gledatelje, a posebno one najmlađe iz naše omladinske škole.

Poznato je da su navijači velika snaga i pokretač kluba. Imate li u planu još snažnije i direktnije povezivanje s navijačima?

To je jedan od izazova koji su pred nama. Iako su naše utakmice solidno gledane, činjenica je da je OK Mladost brend sam po sebi, a popularnost kluba je dobra s obzirom na nevjerojatne rezultate u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Zato je jedna od prvih zadaća još veće jačanje identiteta i imidža kluba kroz razne akcije i aktivnosti, a približavanje navijačima je prva na popisu tih stvari. Radimo na uvođenju noviteta i sigurni smo da će naši navijači prepoznati priču koju gradimo i da će nas podržati u još većem broju.

U fokusu kluba je i omladinska škola. Kakva je situacija po tom pitanju, imaju li djeca uvjete za treniranje i razvoj kako bi jednog dana postali vrhunski odbojkaši?

Omladinska škola je najvažniji segment u klubu i ona već dugi niz godina stvara dobre rezultate. Najviše zahvaljujući sportskoj struci, igračima i roditeljima koji nas podržavaju u ovom projektu. Što se tiče infrastrukture i uvjeta, oni mogu i moraju biti bolji. Jedan od primjera koji se može unaprijediti su termini treniranja te neshvatljivo visoki troškovi koje moramo snositi za plaćanje, iako nam je Županija kao osnivač više puta rekla da će to ukinuti. Naša djeca dobivaju termine za treninge iza 22 sata, što je potpuno neprimjereno za djecu, ali i za njihove roditelje. To je i jedan od razloga zašto će roditelji izabrati neki drugi sport koji ima treninge u normalnijim satima.
Smatramo da najjači i najtrofejniji kaštelanski klub ima pravo dobiti bolje termine tako da se ne ugrožava rad s djecom. Tu opet dolazimo na temu da se treba osnovati radna grupa koja će naći rješenje za ovakve i slične probleme.
Trenutno radimo na projektu čiji je cilj širenje omladinske škole odbojke na manje sredine u Dalmatinskoj zagori, ali o tome ćemo na vrijeme izvijestiti javnost.

Uskoro pripremate druženje s navijačima i građanima, možete li nam reći nešto više o tom događaju?

Tako je, uskoro organiziramo druženje navijača, igrača i stručnog stožera OK Mladost Ribola Kaštela s građanima Kaštela, a cilj je oživjeti uspomene na prvu odigranu utakmicu u Kaštel Lukšiću. Uskoro će više detalja biti objavljeno na našim društvenim mrežama.

Što biste poručili svojim sugrađanima za kraj ovog razgovora?

Kaštela su uvijek bila i bit će grad odbojke u sportskom smislu i smatram da zaslužuju veću podršku, ali uz respekt prema svim drugim klubovima, s kojima gajimo dobre odnose, a nekima smo često i pomagali. Na nama je da Kaštelanima još više približimo odbojku i da popularnost odbojke podignemo na još veću razinu. Pozivam ih da nas prate na društvenim mrežama i da svoju djecu upišu u školu odbojke OK Mladost Ribola Kaštela kako bi jednog dana oni postali promotori Kaštela kao grada odbojke i kako bismo svi zajedno slavili titule i naslove prvaka u Kaštelima.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij