Po završetku treće i 1. Županijske lige jedina nepoznanica ostalo nam je pitanje tko će od prvaka iz županijskih liga ući u 3. HNL – jug. Propozicije natjecanja propisuju ulazak samo jednog kluba, a čak su četiri prvaka: Zadar, Dinara, GOŠK Kaštela i Metković.

Prošle sezone u treću su ligu ušla tri kluba, a proteklih godina bila je praksa da e od četiri prvaka kvalifikacijama dođe do dva kluba koja idu dalje. Ovog puta tri bi kluba trebala doživjeti sudbinu da su bili najbolji u ligi i imaju uvjete za viši rang, ali im to neće poći za rukom. Mnogi smatraju da to nije fer ni korektno, no za sada se Hrvatski nogometni savez drži onoga što je propisao na početku sezone.

Stoga su korak prema 'ispravljanju nepravde' poduzeli sami čelnici spomenutih klubova, poslavši Zamolbu za proširenjem 3. HNL – jug na 20 klubova u narednoj sezoni. Zamolbu su potpisali četiri predsjednika: Damir Knežević (Zadar), Slavko Krvavica (Dinara), Zvonimir Šimić (GOŠK Kaštela) i Ivica Kaleb (Metković).

U daljnjem tekstu prenosimo dio sadržaja Zamolbe:

Svi klubovi sudionici kvalifikacija za 3.HNL-jug 2021./22. dolaze iz značajnijih urbanih sredina među kojima je najveći Grad Zadar koji je peti po veličini u Hrvatskoj. Također, gradovi Kaštela, Metković i Knin predstavljaju značajnija regionalna središta na području Dalmacije. Sukladno tome, klubovi imaju veliki broj djece u mlađim uzrastima i svih šest kategorija mlađih uzrasta, te zadovoljavaju demografske i infrastrukturne uvjete.

Sportski gledano, klubovi su osvajanjem vlastitih prvenstava zaslužili prigodu za nastupanjem u 3. HNL-jug. Netom završena natjecanja na području dalmatinskih nogometnih saveza je odigralo 82 kluba koji zaslužuju barem dva mjesta za promociju u viši rang natjecanja. Liga od 20 klubova omogućila bi plasman oba finalista kvalifikacija kao i pobjedniku utakmice poraženih polufinalista.

Iduće godine se ide u reformu natjecanja i idealna je prigoda da se omogući klubovima koji imaju ambiciju i uvjete da se prezentiraju u višem rangu što je interes hrvatskog nogometa.

Liga 20 osigurava veći broj kola kroz koja će se zaoštriti borba za kvalifikacije za 2. HNL i borba za jedinstveni 3. rang. Sigurno je bolja opcija od 19 jer će pridonijeti regularnosti natjecanja pošto se izbjegava situacija slobodnog kola za pojedinu momčad!

Zdravstvena i gospodarska kriza uzrokovana Covidom19 opteretila je klubove. Unatoč tome, ovdje navedeni klubovi su dosta uložili u vlastiti razvoj i ne ulazak u viši rang natjecanja doveo bi do velikih problema kako financijskih tako i sportskih, stoga posljedično i do mogućih reperkusija koje mogu utjecati na vegetiranja sportskih klubova pa i do gašenja što nikome nije u interesu.

Razvoj nogometa u središtima odakle klubovi dolaze je od nacionalnog interesa zbog činjenice da Hrvatska seniorska nogometna reprezentacija danas u svojim redovima ima igrače Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Dominik Livaković, Mario Pašalić, Bruno Petković te Boško Šutalo u U-21 reprezentaciji koji su ponikli u gradovima i klubovima koji će igrati kvalifikacije.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij