odb mala

Juniori Ribole Kaštela drugu godinu za redom osvojili su prvenstvo Hrvatske i još jednom pokazali da je kaštelanska škola odbojke vrelo talenta i predanog rada.

Budući da već godinama svjedočimo uspjesima kaštelanske škole odbojke, odlučili smo napraviti intervju s dvojicom Ivana koji su najzaslužniji za dosadašnje uspjehe kaštelanske mladosti. Ivan Andromak, trener i voditelj škole odbojke Ribola Kaštela i Ivan Rančić, trener seniora i sportski direktor kluba.

Ivan Andromak ponosan je na svoje mladiće, pa smo intervju započeli s njim.

Obranom prošlogodišnje titule prvaka, juniori su još jednom pokazali dominaciju u svojoj kategoriji. Što je ključ uspjeha u mlađim kategorijama?

Kontinuirani rad, dobra selekcija, postavljeni principi rada za sve kategorije i stalno praćenje suvremenih trendova rada. Djeca se u početnoj selekciji igraju, a kasnije počinju usvajati odbojkaške vještine.

Osim juniora, rezultatske uspjehe vidimo i kategoriji kadeta i mlađih kadeta. Na koji način vršite selekciju među toliko talenata?

Ovo nam je sveukupno sedma juniorska titula, druga uzastopna, a imamo i jednu kadetsku, tri u kategoriji mlađih kadeta i tri titule u kategoriji male odbojke. Spomenuo bih još dva juniorska i kadetska srebra, četiri kadetske bronce te četiri bronce u kategoriji mlađih kadeta.

Selekcija je najlakši dio kada ima dovoljno talenta. Mi do juniorske ekipe nismo fokusirani na veliki rezultat i u radu s mladima važniji nam je put do otkrivanja talenta.

Što se tiče samog selekcijskog postupka, vršimo je na osnovu modalnih karakteristika (morfološke, mortoričke, funkcionalne, kognitivne), a nije zanemariva ni visina i entuzijazam te procjena trenera.

Kako izgleda tipični trening i koje metode koristite?

Teško je kratko opisati, jer treninge pohađaju različite dobne kategorije djece posebno što je svaki dan drugačiji, ovisno s kojom skupinom radimo.  Ipak, uglavnom je riječ o tehnici elemenata, obrascima kretanja, jačanju tijela, teorijskom učenju, igricama, a cilj je i odraditi što više individualnih treninga.

Od nedavno ste uveli i žensku sekciju u školi odbojke. Na koji način su se cure adaptirale i možemo li uskoro očekivati odbojkašice Ribole Kaštela u nadmetanju sa svojim vršnjakinjama?

Djevojčice su se dosta dobro adaptirale i još je prerano da budu konkurentne u natjecanjima sa svojim vršnjakinjama, ali svakako planiramo i natjecateljski aspekt jer su natjecanja jako bitna za stjecanje samopouzdanja i kompetitivnosti.

odb 01

Škola sporta temelj je uspjeha svakog sportskog kolektiva, što sigurno veseli trenera seniorske ekipe, Ivana Rančića koji na raspolaganju ima nepresušan izvor talenta.

Od početka pandemije glavninu momčadi crpite iz mlađih dobnih kategorija. O kakvom talentu se radi i jesu li konkurentni na seniorskoj razini?

Većinom smo se do ove sezone okrenuli mladima, ne samo iz naše škole nego smo pokušali i u susjednoj BiH i Hrvatskoj. Naša baza je mala iako imamo dosta talenata, većina naše djece je potencijal minimalno za nastup u Superligi u seniorskoj ekipi.

Što je po vama temelj uspjeha mlađih kategorija?Je li konkurencija jaka?

Super pitanje. Temelj je izgradnja sustava u kojem će djeca imati puno veći broj utakmica, izgradnja sustava u kojem će biti selekcije talenata po regijama kako bi se igrači mogli razvijati, ulaganje u trenere mlađih uzrasta koje je trenutno na niskom nivou, izgradnja nekog jedinstvenog modela rada s mladima koji bi slijedili svi klubovi. Ulaganje u trenere smatram ključem napretka. Uzevši u obzir uvjete rada i usporedbu sa zemljama koje puno više ulažu, konkurencija je poprilično solidna. 

Kako biste ocijenili rad škole odbojke Ribola Kaštela ?

Rad škole odbojke u stručnom smislu i u entuzijazmu koji ulažemo je vrlo dobar, ali uvjeti rada trebaju biti puno bolji.

Kakvi su uvjeti treniranja i smatrate li da se mogu poboljšati?

Mi kao klub koji je nositelj kvalitete u rezultatskom smislu već 12 godina, nažalost nismo osjetili nikakvo poboljšanje uvjeta, tako da je na neki način čudesno kako uspijevamo postizati odlične rezultate cijelo jedno desetljeće.

Imate li poruku za kaštelansku mladost koja bi se htjela baviti sportom?

Imam, da se bave sportom, koriste svaku priliku za rekreaciju, bilo u prirodi bilo u dvorani, jer sport je još uvijek najbolja investicija.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno