IZRAELSKA DONACIJA
Posebna suradnja Splitsko-dalmatinske županije i Izraela nastavljena je, kako je i bilo najavljeno prošle godine, a ta suradnja rezultirala je i novim sustavom navodnjavanja koji je od izraelske tvrtke “Netafim”dobila srednja škola „Braća Radić“ u Kaštelima.

PRIJAVE U TIJEKU
Udruga “Dobri pastir“ iz Kaštel Kambelovca organizira odlazak u Zagreb na prosvjed „Hrvatska protiv Instanbulske konvencije“ koji će se održati u subotu, 24. ožujka u 11 sati. Polazak iz Kaštela je u subotu u pet sati ujutro ispred spomenika dr. F. Tuđmana u Kaštel Lukšiću.

U petak, 23. ožujka od 12 do 18 sati na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske u cilju  održavanja i podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa provesti će se akcija u prometu u smislu  kontrole poštivanja propisa vezanih za alkohol, korištenje sigurnosnih pojaseva, korištenje mobitela i poštivanje ograničenja brzine, odnosno propisa čije kršenje uzrokuje najteža stradavanja.

DONOSIMO ODGOVORE NADLEŽNIH NA VAŠE UPITE
Izgled ispusta potoka, nabavka biljega u Gradskoj upravi, semafori, upisi u vrtiće, teme su koje su najviše zanimale naše čitatelje u prethodnim danima. Odgovore na pitanja koja su postavili čitatelji dobili smo od nadležnih u Gradskoj upravi te vam ih donosimo u nastavku.

UČENICI JAČAJU DIGITALNE I JEZIČNE KOMPETENCIJE, POVEĆAVAJU SOCIJALNE VJEŠTINE I JAČAJU TIMSKI RAD TE TOLERANCIJU
Učenici od prvog do četvrtog razreda OŠ Primorski Dolac, uz posjet dvorcu Vitturi u Lukšiću, te nalazištu Sikuli u Resniku, sudjelovali su i u Noći muzeja 2018. izložbom dječjih radova. Posjetit će i mlinice Pantan povodom Dana voda te grad Trogir. Sve je to organizirano u sklopu europskog projekta Erasmus + projekt Mystery of History u koji se škola uključila kao škola partner OŠ Kraljice Jelene iz Solina, a koji bi trebao biti izrealiziran do kraja 2019. godine.

 

U cilju poboljšanja zdravstvene zaštite na području Kaštela, gradonačelnik Denis Ivanović održao je radni sastanak s predstavnicima županijskih zdravstvenih ustanova. Sastanku su nazočili Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije, Diana Luetić, pročelnica Splitsko-dalmatinske županije za zdravstvo i skrb te Ante Mihanović, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije.

GRADSKA KNJIŽNICA KAŠTELA
Uoči Cvjetnice, Gradska knjižnica Kaštela u odjelu Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu u četvrtak,  22. ožujka u 16 sati organizira uskrsnu radionicu pletenja palmi, maslinovih grančica i izrade golubica od srčike divlje smokve koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem.

PREDAVANJE U SKLOPU DANA FRANKOFONIJE
U sklopu Dana frankofonije jučer je u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću održano multimedijalno predavanje Čedne Cvitanić Raičković „Moda je prolazna, stil je vječan - Yves Saint Laurent” u organizaciji Prokulture Split – Opservatorija kulturnih politika i Gradske knjižnice Kaštela. Na predavanju se okupio niz zaljubljenika u modu te u lik i djelo genijalnog dizajnera, vlasnika jednog od najpoznatijih brandova u svijetu luksuzne mode.

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ U SRIJEDU
Hrvatsko planinarsko društvo Ante Bedalov na svojim je stranicama objavilo tužnu vijest o smrti svog nekadašnjeg predsjednika, Josipa Pejše, čovjeka  koji će generacijama Kaštelana ostati u sjećanju ne samo kao planinar i ljubitelj prirodnih, kulturnih i povijesnih vrijednosti  već prvenstveno kao likovni pedagog i umjetnik .

Obavještavaju se potrošači vode na području Kaštel Štafilića i Kaštel Novog,  ulice: Bijačka ulica (istočni dio od Put sv.Lucije), Narodnog preporoda, Ante Beretina (zapadno od ulice Polinovac) i svi potrošači južno i sjeverno od navedenih ulica, da će im zbog neodgodivih radova na vodoopskrbnom cjevovodu Æ 100 mm, biti prekinuta opskrba vodom u četvrtak, 22. ožujka u vremenu od 08ºº do 14ºº sati. Potrošači ulice Uz vrtle imat će urednu isporuku vode.

POZIV OPĆINAMA I GRADOVIMA
Europska komisija danas je pokrenula internetski portal WiFi4EU i pozivaju se jedinice lokalne samouprave u cijeloj Europi da se od danas prijave za prvi natječaj za projekte koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine i gradovi natječu se za financiranje EU-a za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima.

PREKO FB GRUPE „KAŠTELANSKE ŠAPICE“ OGLAŠAVAJU NAPUŠTENE PSE I MACE KAKO BI IMA PRONAŠLE NOVI DOM
„Pomozi svakom biću kojeg vidiš da pati. Putem ćeš vjerojatno izgubiti razum, ali ćeš sigurno pronaći dušu.“ Poruka je to javne Facebook grupe Kaštelanske šapice koja je u četiri godine djelovanja okupila preko 1000 članova, s ciljem da pronađu dom napuštenim psima i macama. Iza cijele priče stoje dvije Kaštelanke, Sandra Rudelj i Romana Osibov.

ZABAVA ZA NAJMLAĐE
Putnički prijevoz Hrvatskih željeznica i ove će godine, povodom Uskrsa, organizirati vožnje vlakom za najmlađe stanovnike Splita i okolice, a mališani i njihovi pratitelji moći će se voziti i zabaviti u posebnom vlaku koji nosi naziv  „Zeko-express“.

DO 20. TRAVNJA
Grada Kaštela će u srpnju i kolovozu 2018. g. organizirati Kaštelansko kulturno ljeto. Kako bi osigurao kvalitetne glazbene, dramske, plesne, izložbene i druge sadržaje u okviru kulturnog programa, koji su od interesa za građane Kaštela te obogaćuju turističku ponudu, Grad Kaštela ovim putem poziva zainteresirane da dostave svoje prijedloge.

U POVODU ZATVARANJA IZLOŽBE CATA DUJŠIN RIBAR
Povodom zatvaranja izložbe Cata Dujšin Ribar „Uvijek sam išla iz sebe i za sobom“,  Muzej grada Kaštela vas poziva na predavanja autorice izložbe više kustosice  Mirele Duvnjak i kustosice Muzeja grada Trogira i voditeljice Galerije Cate Dujšin Ribar, Aleksandre Bilić Petričević koje će se održati u četvrtak,  22. ožujka u 19:30 sati u dvorcu Vitturi.

OVOG ČETVRTKA U ŠKOLI BIJAĆI
Svi roditelji učenika prvih i drugih razreda, zainteresirani za uvođenje produženog boravka u školi, pozvani su na sastanak, koji će se održati u četvrtak, 22. ožujka u 18.30 sati u osnovnoj školi Bijaći u Kaštel Novom.

Na čelu Operativne skupine za pripremu projekta je Anamarija Matek, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike

Sukladno Uredbi ljetno računanje vremena u 2018. godini počinje 25. ožujka u dva sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri sata.

Policijski službenici Službe kriminaliteta droga dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom. Kod njega je u stanu kojeg koristi  na području Kaštela pronađena i oduzeta jedna PVC vreća sa sadržajem droge marihuane težine 500 grama, te još deset PVC vrećica sa sadržajem droge marihuane ukupne težine 12,5 grama.

TRAGOVI PALMINE PIPE         
Zbog nametnika palmine pipe preko dvadesetak velikih kaštelanskih palmi je posječeno tijekom zadnje dvije godine, a nekadašnji ukrasi grada još uvijek nisu zamijenjeni novim rješenjima. U Gradskoj upravi navode kako planiraju nova hortikulturna rješenja, ali konkretnih odgovora još uvijek nema.

DANI FRANKOFONIJE
U sklopu manifestacije Dani frankofonije 2018. Prokultura Split – Opservatorij kulturnih politika i Gradska knjižnica Kaštela organiziraju u utorak, 20. ožujka u 18 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću predavanje Čedne Cvitanić Raičković „Moda je prolazna, stil je vječan“ – Yves Saint Laurent.