hren

IZBORNA IZNENAĐENJA
Iako su prognoze i najave govorile drugačije, službeni rezultati nedjeljnih izbora pokazuju da će u narednih pet godina Hrvatsku u EU parlamentu zastupati po četiri zastupnika s liste HDZ-a i s liste SDP-a te po jedan zastupnik Hrasta, Nezavisne liste Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije.

NATJECANJE U STARIM SPORTOVIMA
Unatoč kiši koja je cijli dan padala, na terenima Bik Commerca u etno selu Škopljanci u Radošiću, ove se nedjelje okupilo nekoliko tisuća gostiju, koji su došli popratiti 26. Seosku olipijadu starih sportova i tradicionalnu borbu bikova te balotaški turnir u organizaciji Marka Ivića.

Prema prvim službenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, HDZ osvaja 4 mandata, SDP 4, Hrvatski suverenisti jedan, Kandidacijska lista Mislava Kolakušića jedan mandat, Živi zid jedan, Amsterdamska koalicija jedan.

U KAŠTELIMA PONEŠTO DRUGAČIJE
Prvi neslužbeni rezultati izbora za EU parlament koji su ove nedjelje održani u Hrvatskoj, a objavljeni od strane Državnog izbornog povjerenstva nešto iza 23 sata, govore da je HDZ ostvario pet , SDP tri mandata, a kandidacijske liste Suverenista, Mislava Kolakušića , Živog zida i Amsterdamske koalicije po jedan mandat.

S GRADSKIH BIRALIŠTA
I dok građani Hrvatske očekuju prve neslužbene rezultate, popratili smo kako su na današnjim izborima glasovali građani Kaštela. Do 22 sata u kaštelanskom Gradskom izbornom povjerenstvu „prošlo“ je 11 biračkih mjesta, od njih 21, a rezultati na tim biračkim mjestima uglavnom su očekivani.

ZATVORENA BIRALIŠTA, BROJE SE GLASOVI
Prema izlaznim anketama, objavljenim oko 20 sati, HDZ će u Europskom parlamentu imati pet zastupnika, SDP tri, a po jednog zastupnika imat će nezavisna lista Mislava Kolakušića, Suverenisti, Živi zid i Amsterdamska koalicija, no hoće li i biti tako znat će se kad se budu znali prvi neslužbeni rezultati. No da će biti zanimljivo govori i prvi podatak stigao s kaštelanskih birališta, a to je činjenica da je na biračkom mjestu broj 2 u Kaštel Sućurcu, gdje je poslovično na  izborima dobivao HDZ, prevaga za nekoliko glasova otišla na stranu SDP-a

U ŠTAFILIĆU NAJMANJA IZLAZNOST U KAŠTELIMA
Prema izvješću Državnog izbornog povjerenstva do 11.30 sati na birališta u Hrvatskoj izašlo je 9,93 posto od ukupnog broja građana s pravom glasa na izborima za zastupnike u EU parlament, a odaziv birača u Kaštelima do istog vremena, iznosi 8,24 posto.

REALNO NEUPISANO 36 POSTO, MJESTA PONEGDJE JOŠ IMA
Dječji vrtić Kaštela objavio je rezultate upisa u gradske dječje vrtiće i jaslice za pedagošku godinu 2019/20, prema kojima se u neki od programa upisalo 168 mališana s područja Kaštela,  neupisano je ostalo 113 djece, od kojih sva nisu ostvarivala uvjete, dok je u nekima od programa ostalo još 39 slobodnih mjesta.

TJEDAN POSVEĆEN KAŠTILIMA
Ovog ponedjeljka ulazimo u peti tjedan ovogodišnjeg Kreativnog proljeća u Kaštelima, a sve će započeti Vinskim uvodnikom na kojem će svoja vina i iskustva predstaviti vinari iz Donjih Kaštela, a koji će se održati u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću.

ZA SADA BEZ PROBLEMA
Jutros u 7 sati diljem Hrvatske otvoreno je 6360 biračkih mjesta na kojima oko 3,83 milijuna građana ima pravo birati 12 hrvatskih zastupnika u EU parlament, a među njima je i 21 biračko mjesto u Kaštelima gdje danas pravo biranja ima više od 35 tisuća birača.

I DOK JE SRCA, BIT ĆE I KROACIJE!
Naklada Bošković u utorak 28. svibnja u 20 sati u Nadbiskupskom kaštelu (Muzej Grada Kaštela) u Kaštel Sućurcu organizira predstavljanje knjige Renate Dobrić I dok je srca, bit će i Kroacije!.

OD VRTIĆA DO ŠKOLA
U sklopu Festivala čakavice, koji se ovih dana održavao u Jelsi na otoku Hvaru, uz ČAkavsku večer škole Bijaći održao se i 9. susret Dica i čakavica, na kojem je nastupilo oko 200 djece iz vrtića i škola iz nekoliko gradova i mjesta Splitsko-dalmatinske županije, a među njima i djeca iz Kaštela, koji su, kroz kratke nastupe, na pozornicu donijeli duh kaštelanske čakavice.

SEOSKA OLIMPIJADA I BORBA BIKOVA
Na terenima Bik Commerca u etno selu Škopljanci u Radošiću, ove nedjelje, 26. svibnja, održat će se tradicionalna, 26. Seoska olimpijada starih sportova, kao i turnir u balotama te borbe bikova, a sva događanja započinju u 11 sati.

BIRAMO 12 ZASTUPNIKA
Ove nedjelje, 26. svibnja, oko 3,8 milijuna hrvatskih građana s pravom glasa moći će na približno 6,5 tisuća biračkih mjesta birati 12 hrvatskih zastupnika koji će ih narednih pet godina zastupati u EU parlamentu, a predizborna kampanja za 33 liste i 396 kandidata završava večeras u ponoć.

OKRUGLI STOL UDRUGE SVETI JERONIM
U sklopu programa kojeg provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Dan po dan do socijalne uključenosti“,udruga Sveti Jeronim  organizirala je okrugli stol pod nazivom „Socijalno poduzetništvo u radu s beskućnicima“.

TRADICIJA ŠKOLE BIJAĆI
Jelsa na otoku Hvaru ovog je tjedna bila centar različitih događanja pa tako i lipe čakavske riči, svojevrsnog festivala čakavštine na kojem je glavno događanje bilo 28. ČAkavska večer osnovne škole Bijaći te jezično stvaralaštvo učenika i djelatnika novske škole.

Tijekom nadolazećeg vikenda provodit će se pojačani nadzor vozila i vozača na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Povod za obavljanje inspekcijskog nadzora može biti i oglašavanje na platformama, kao što su Booking.com i Airbnb, kažu u Državnom inspektoratu.

HRVATSKA IMA SJAJNU KULTURNU BAŠTINU, ALI JE NE ZNAMO NA ADEKVATAN NAČIN PREDSTAVITI TRAŽITELJIMA TAKVIH VRSTA USLUGA - REKAO JE JOZO SARAČ
U impresivnom ambijentu dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću počeo je dvodnevni Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije na temu 'Ekonomija doživljaja i turizam posebnih interesa: Kulturne i kreativne industrije u Splitsko-dalmatinskoj županiji'. U okviru foruma održava se i predavanje projekta Artvision +, Platforma za povezivanje organizatora, umjetnika i publike u kulturi, te brojne radionice i prezentacije koje će naznačiti važnost povezivanja lokalne baštine te kulturnih i kreativnih industrija za razvoj turizma.

U ORGANIZACIJI MUZEJA GRADA KAŠTELA
Izlet na Biranj u organizaciji Muzeja grada Kaštela održati će se u subotu, 25. svibnja. Šetnjom po kozjačkom hrptu od Malačke do Birnja sudionici će se upoznati s bogatom kulturno-povijesnom baštinom brda Kozjak, s ciljem na vrhu Biranj (631 m), gdje se nalazi prapovijesna gradina, kasnoantička utvrda i crkvica Sv. Ivana Krstitelja. Uz put prema Birnju sudionici će posjetiti i dvije manje prapovijesne gradine na Malačkoj i uzvišenju Birnjac.