hren

Dolaskom sv. Nikole u odjel GKK u Kaštel Sućurcu u petak, 6. prosinca otvorena je "Adventska i božićna priča u GKK".

FININA LJESTVICA
Poduzetnici sa sjedištem na širem splitskom području, preciznije na području urbane aglomeracije Split koja broji 13 gradova i općina, ostvarili su lani ukupne prihode u iznosu od 39,5 milijardi kuna, što je povećanje od 8,9 posto u odnosu na godinu ranije.

Događanja ovog vikenda na Adventskoj bajci u Kaštelima nastavit će se u subotu, 7. prosinca u Novom parku u Kaštel Lukšiću, gdje će u 17 sati nastupiti najmlađi Kaštelani, a u 22 sata uslijedit će koncert zabavne glazbe.

S PORTALA NAJDOKTOR
Šestu godinu zaredom portal najdoktor.com objavljuje imena najboljih liječnika u Hrvatskoj, prema komentarima i ocjenama njihovih čitatelja, a na toj listi već nekoliko godina nađe se i ime kaštelanske ginekologica Linde Zanchi iz ginekološke ordinacije u Kaštel Sućurcu..

I DALJE RAST BROJA TURISTA
Zadnji brojčani podaci o dolasku i noćenju turista u Kaštelima i dalje pokazuju rast broja gostiju pa je tako u studenom u Kaštelima boravilo 1.485 turista što je za 70 posto više nego prije 12 mjeseci. No za razliku od lani, turisti su u prosjeku u Kaštelima proveli manje dana pa je rast broja noćenja tek tri posto, odnosno ostvareno je 3.559 noćenja u odnosu na 3.452 noćenja u studenom prošle godine.

Na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti u prometu i  tijekom nadolazećeg vikenda. Provodit će se pojačani nadzor vozila i vozača posebno u večernjim i noćnim satima usmjeren na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i  nepropisne uporabe mobitela, a aktivnosti će se usmjeriti i na ponavljače teških prekršaja u prometu.

Jutros  je u Kaštel Sućurcu, u 4.53 sati, došlo do iskliznuća putničkog vlaka  broj 5521, no šest putnika koji su se u tom trenutku nalazili u vlaku nisu zadobili ozljede, informirali su nas iz Hrvatskih željeznica Putnički prijevoz.

Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela i ove je godine organiziralo dolazak Svetog Nikole u Gradsku vijećnicu u Kaštelima, kako bi ovaj starac podijelio slatke poklone djeci s poteškoćama u razvoju i odraslima za koje kaštelanski Crveni križ obavlja prijevoz u u odgojno- obrazovne i rehabilitacijske ustanove.

Nova jača ciklona djelovat će na vrijeme na Jadranu tijekom ponedjeljka
Prvo sati petka donijeli su mraz velikom dijelu Zagore, prvenstveno u Cetinskoj krajini. Tamo se noćas temperature zraka ponegdje spustila do -4°C.

ADVENTSKA DOGAĐANJA U PETAK
U petak, 6. prosinca, slavi se blagdan Svetog Nikole, kojem se najviše raduju najmlađi. Sveti Nikola, u društvu s Krampusom, tijekom ove noći pohodit će brojne domove, tijekom prijepodneva vrtiće i ustanove, a u 17 sati stići će i u Novi park u Kaštel Lukšiću kako bi bio dio ovogodišnje Adventske bajke u Kaštelima.

NIZ PITANJA NA KOJE SE ČEKAJU ODGOVORI
Nakon završetka štrajka, nastava u školama diljem Hrvatske pa tako i u Kaštelima,nastavila se ovog utorka prema redovnom planu i programu, a glavna tema o kojoj se sada razgovara je nadoknada nastave, jer je većina učenika, što cirkularnim, što općim štrajkom bez nastave bila 15 ili 16 dana.

IZ PRORAČUNA
Grad Kaštela će u sljedećoj godini, prema Programu izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture usvojenom na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, za tu svrhu potrošiti 34,3 milijuna kuna, dok će za održavanje komunalne infrastrukture rezervirati 29,8 milijuna kuna.

Iz Hrvatske elektroprivrede obavijestili su potrošače koji žive u Ulici sv. Jurja u Rudinama, da će im u četvrtak, 5. prosinca, u vremenu od 09 do 13 sati, privremeno biti prekinuta opskrba električnom energijom. Istog dana od 8.30 do 13 sati bez električne energije biti i dio potrošača ulice Put Lisičina u Kaštel Gomilici.

Obavještavamo građane kaštela da će se u četvrtak, 5. prosinca ususret  blagdanu Sv. Nikole, održati akcija darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Kaštela i kluba DDK Cemex. Akcija će se provoditi u vremenu od 8 do 13 sati u prostorijama Udruge SAU Putalj, Put Gojače 1, Kaštel Sućurac.

FISKALIZACIJA I IZDAVANJE RAČUNA "POD POVEĆALOM"
Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava na svojim je internetskim stranicama najavila kako će od sutra, točnije od 5. do 11. prosinca, provoditi pojačane mjere nadzora fiskalizacije na području cijele Republike Hrvatske.

Tijekom ovogodišnje berbe ubrano je više od 7.5 tisuća kilograma maslina, od čega je  proizvedeno više od tisuću litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja Lintar.

Jučer poslijepodne  u prostorije prodavaonice u Kaštel Kambelovcu ušle su dvije nepoznate  osobe  i prišle pultu s kasom iz koje su otuđile manju količinu novca nakon čega su pobjegle. Policijski izvidi su u tijeku.

GODIŠNJICA BOMBARDIRANJA
Datum 5. prosinca 1943. godine, ostat će zapisan među generacijama žitelja Kaštel Sućurca, jer je tog dana, u savezničkom bombardiranju, u mjesnoj crkvi njenoj neposrednoj blizini, poginulo 97 osoba. Tom tužnom i tragičnom događaju bila je posvećena i spomen večer te okrugli stol u organizaciji dragovoljačko – braniteljske udruge Stina pradidova i Grada Kaštela, održan ovog utorka u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu.

SAZNANJA I PRIMJERI
Nakon što su prije mjesec dana prosvjetno – pedagoški djelatnici, kao i roditelji, imali prigodu naučiti nešto novo o djeci i stresu, u ponedjeljak navečer u tematsko- zabavnom parku Skriveno gnijezdo u Kaštel Gomilici učiteljica Dragana Pavičić održala je predavanje pod nazivom „Komunikacija velikih i malih“

Sinoć oko 21,45 u ulici Potok Strabežnik u Kaštel Sućurcu dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 65-godišnjak koji je upravljajući biciklom  izletio izvan kolnika i pao na tlo na dubinu od par metara. Od posljedica zadobivenih ozljeda preminuo je na mjestu događaja.