hren

AKTIVNOSTI U LISTOPADU
Iz udruge umirovljenika Lažani stigao je poziv zainteresiranim umirovljenicima da im se pridruže na proslavi međunarodnog Dana starijih osoba u Kaštel Lukšiću i na izletu u Cavtat, gdje će se održati Susret umirovljenika Dalmacije.

UOČI POLUTISUĆLJETNE OBLJETNICE PRVOGA IZDANJA MARULIĆEVE JUDITE
Premijerno predstavljanje hrvatskoga povijesnog romana “Marulov san” Dina Milinovića održat će se u srijedu, 18. rujna u 19 sati u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela i Hrvatske sveučilišne naklade. Uz autora, knjigu će predstaviti Ivan Bošković i Anita Šikić, dok će u glazbenom dijelu programa nastupiti klapa Sv. Jeronim.

U petak, 13. rujna u 16.50 sati četiri osobe su pokušale otuđiti građevinski materijal u Kaštel Štafiliću. U krađi ih je zatekao vlasnik. Po dolasku policijskih službenika, osobe su uhićene i privedene u policijsku postaju.

Prekid u opskrbi električnom energijom, zbog radova na mreži,  danas će u prijepodnevnim satima biti u dijelu Kaštel Lukšića te dijelu Kaštel Kambelovca, obavijestili su potrošače iz HEP-a.

U dane vikenda noću će u Zagori biti tek nekoliko stupnjeva iznad nule.

NEDJELJA U ZNAKU  DANA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Prema tekstu Meri Spain, članovi amaterskog glumačkog studija Lokva Rogoznica, pred publikom u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, ove su nedjelje odigrali predstavu „Romeo i Julija na lokvarski način“. Mladi glumci, okupljene su nasmijali ljubavnom pričom o lokvarskim Romeu i Juliji, to jest, Mati i Cviti. Predstava se odigrala u sklopu 9. Dana Kaštelanskog kazališta. 

Klub DDK Adraiachem i GD CK Kaštela organiziraju akciju darivanja krvi u utorak,17.09. od 8 do 13 sati u prostorijama HNK GOŠK u Kaštel Gomilici, te drugu akciju darivanja krvi u organizaciji GD CK Kaštela u četvrtak, 19.09.  od 9 do 13 sati u prostorijama Gimnazije u Kaštel Novom, Polinovac 8.

Ranije ovog tjedna smo najavili promjenu vremena koja bi Hrvatsku trebala zahvatiti od utorka.

GOSTI IZ BiH U LUKŠIĆU SKLOPU 9. DANA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Dani Kaštelanskog kazališta nastavili su se ove subote izvedbom predstave „Toksini “. Doudramu poljskog dramskog pisca Krzysztofa Bizioa, na pozornici Kulturnog centra u Lukšiću izveli su glumci Željko Milošević i Senad Milanović. Predstava je nastala u produkciji Kulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja u suradnji s Narodnim pozorištem Republike Srpske, a u koprodukciji s Gradskim pozorištem iz Trebinja i kazalištem „FEDRA“ iz Bugojna, a režiju potpisuje Ivan Tomašević.

NA TEREN SU IZAŠLI VATROGASCI
Požar na otvorenom prostoru kod Metroa u Kaštel Sućurcu izbio je nešto prije 17 sati. Na teren su pohitali vatrogasci iz Solina i Sućurca. Požar je ugašen za dvadesetak minuta. Izgorjelo je oko 500 kvadrata trave, nema štete.

USVOJENA NOVA ODLUKA ZA NAREDNU GODINU
Na Županijskoj skupštini  Splitsko – dalmatinske županije, održanoj ovog petka, a u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o turističkoj pristojbi, usvojena je nova odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu koja će svima koji se bave iznajmljivanjem smještaja donijeti veće izdatke, a posebno se to odnosi na dio privatnih iznajmljivača koji tu obvezu plaćanju paušalno.

DANI KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Ova nedjelja, 15. rujna, na Danima Kaštelanskog kazališta rezervirana je za djecu i mlade, članove amaterskog glumačkog studija Lokva Rogoznica, koji će, s početkom u 18 sati, u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, izvesti predstavu „Romeo i Julija na lokvarski način“.

DEVETA OBJAVLJENA KNJIGA
Poznati hrvatski novinar, publicist i kolumnist Tihomir Dujmović ovog je petka navečer u kaštelanskom dvorcu Vitturi predstavio okupljenoj publici svoju devetu po redu objavljenu knjigu „Regija kao Treća Jugoslavija“, koju su recenzirali dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović. Osim Dujmovića, na predstavljanju je o knjizi te o autoru govorila i Mirjana Jurić, koja je Dujmovića kroz šalu nazvala „nepodobnim autorom nepodobne knjige“.

CRNI FORD KARAVAN
Gomilica, stara cesta kod Lidla put Trogira; Brza cesta put Trogira, iza mosta za Kambelovac, snimaju i zaustavljaju; Dujmovača, na stanici kraj bivšeg “Peveca” put Solina. Crni ford karavan - zaustavljaju; Solin u rotoru iz smjera Dugopolja; Kraj TTTS-a...

Izložba „Od rijeke do mora“, članice HLU u Bosni i Hercegovini Biljane Sesar te predstavljanje knjiga Tomislava Šovagovića i pjesma klape Štorija donijela je pravu poslasticu za publiku koja se ovog četvrtka okupila u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, a u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Stanje na pojedinim javnim površinama te aktivnosti gradskih službi u rješavanju tih stanja, česte su teme o kojima nam pišu naši čitatelji, a ovih dana dobili smo ponovo upit o sanaciji rasvjete u zidu parka u Đardinu u Kaštel Starom.

VRIJEME JE ZA KUPANJE
Hrvatsku u petak i tijekom vikenda očekuje pretežno sunčano i u većini krajeva vrlo toplo vrijeme, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

DANI KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Pred nama je treći vikend događanja na Danima Kaštelanskog kazališta pa tako i dvije predstave, u subotu gostuje teatar Fedra iz Bugojna u suradnji s gradskim pozorištem Trebinje, a u nedjelju amaterski glumački studio Lokva Rogoznica.

Vatrogasci DVD-a Kaštel Gomilica večeras su, u 18.19 sati, zaprimili dojavu o požaru na balkonu obiteljske kuće na Težačkom putu u Kaštel Kambelovcu, a hitnom intervencijom požar su lokalizirali u 18.30 sati te ga deset minuta kasnije i ugasili.

UZ POMOĆ EU
Krajem prošle godine objavljeno je kako su 224 hrvatske općine i gradovi ukupno dobili oko 3,3 milijuna eura iz natječaja WiFi4EU, odnosno svaki grad i općina po 15 tisuća eura za nabavku opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, a među gradovima koji su sredstva trebala dobiti bila su i Kaštela pa smo ovih dana željeli doznati jesu li vaucheri uplaćeni te u kojoj je fazi realizacija tog projekta.