hren
 

Vodeća gospodarstva svijeta još uvijek ne ulažu dovoljno napora kako bi se rast temperature na Zemlji ograničio na 1,5 Celzijevih stupnjeva, kao što je zacrtano Pariškim klimatskim sporazumom, pokazala je u ponedjeljak objavljena međunarodna analiza.

DISTOPIJA
Jedan od najpoznatijih distopijskih filmova 'Blade Runner' u kinodvorane je stigao  1982. godine, a radnja ovog ostvaraja redatelja Ridleyja Scotta smještena je u, za tadašnje pojmove još uvijek daleku, 2019. godinu na području Los Angelesa.

Ima nešto u newyorškom zraku što spavanje čini besmislenim…”, rekla je slavna Simone Beauvoir. Postoji samo jedan način da se to provjeri, a to je posjeta “Velikoj jabuci” različitih okusa, mirisa i boja.

Usamljenost povećava rizik od prijevremene smrti za 26 posto, pokazala je studija sveučilišta Brigham Young, a objavljena u časopisu Perspectives on Psychological Science

'MOLITVA ZA RAVNICU'
Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj" odlučila je ove godine na poseban način obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. U suradnji sa studijem Design D iz Vukovara snimila je spot za novu pjesmu "Molitva za ravnicu"

TRISEDMIN RASPORED NOĆNE VOŽNJE
Večeras nastupaju odlični Dioniz u Red Lion Pubu, legende splitske rock scene. Iza njih su dva autorska albuma, a hoće li uskoro treći, nismo uspjeli saznati.

Ove godine Advent u Splitu- zimski akvarel osim obilja glazbe i zabave, probuditi će u nama emocije nekih davnih vremena. Svi koji posjete Split od 30.11.2019. do 02.01.2020. uploviti će u retro vremeplov i prisjetiti se nekih zaboravljenih stihova, igara i okusa. Kroz pet tjedana adventa guštat će se u božićnim delicijama na raznim adventskim lokacijama, a s foto kornera na  Vidilici i Matejušci poslati milijune jedinstvenih razglednica u cijeli svijet.

ČAROLIJA SPECIJALNIH EFEKATA
Iako je preminuo prije 64 godine, glumac James Dean dobio je, izgleda, novu ulogu. Zahvaljujući čaroliji specijalnih efekata, njegov lik pojavit će se u akcijskoj drami 'Finding Jack' smještenoj u vrijeme Vijetnamskom ratu, a premijera je predviđena sljedeće godine

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je raspravljao o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektroničke uređaje.

Hrvatski astronomski savez organizirat će u suradnji s udrugama članicama opažanja prividnog prijelaza planeta Merkura preko Sunčeva diska na sedam lokacija u Hrvatskoj, priopćeno je u srijedu iz Saveza.

PREDVIĐENJE VISOKE KAZNE
Dronovi su omiljeni hobi velikog broja ljudi, no u Hrvatskoj postoji jedna nelogičnost. Snimke iz zraka u vlasništvu su Državne geodetske uprave.

Nova sezona književnih tribina Bookvica počinje u četvrtak, 7. studenog 2019., u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II). Prva gošća je mlada splitska autorica LUIZA BOUHARAOUA koje će predstaviti svoj prvijenac,knjigu priča „Jesmo li to bili mi” (Jesenski&Turk, 2019.) nagrađena nagradom Prozak za najbolji neobjavljeni rukopis autora/ice do 35 godina.

OBLJETNICA RUŠENJA
Srušen u euforičnom raspoloženju u studenome 1989., Berlinski zid godinama je bio mučan simbol podjele Njemačke i obilježje sukoba između sovjetskog bloka i zapada.

Više od 11.000 znanstvenika iz 153 države proglasilo je izvanredno stanje za klimu upozorivši da ono može donijeti "nečuvene patnje" ako se hitno ne poduzme akcija radi očuvanja biosfere.

HRT-ov projektni tim Dore i Glazbenih dana HRT-a 2020. u utorak, 5. studenoga raspisao je novi natječaj za Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za Pjesmu Eurovizije 2020., koji će nas predstavljati u svibnju 2020. na Pjesmi Eurovizije (Eurosongu) u Rotterdamu u Nizozemskoj.

Ne trebate sa Starog Kontinenta kako biste pobjegli od zime... Izabrali smo 5 destinacija idealnih za zimski odmor.

Kompanija Caterpillar koja inače proizvodi građevinsku opremu najavila je kako se nada da će jednoga dana svoje autonomne strojeve uposliti i na Zemljinom prirodnom satelitu

NEIZOSTAVNI GADGET ZA AUTO-ENTUZIJASTE
Automobilska i IT industrija nisu nikad imale toliko dodirnih točaka kao sada, pa tako pored odvijača, ključeva, plastičnih vezica, ljepljive trake, tekućine za staklo i ulja, OBD čitači sve češće postaju sastavni dio opreme entuzijasta koji su se pronašli u obje grane

Najveća dostavna bespilotna letjelica na svijetu može nositi terete mase do 200 kg i letjeti brzinom do 110 km/h
Volocopter, jedna od kompanija koje možemo smatrati pionirima zračnog prijevoza putnika i tereta električno pogonjenim multirotorskim letjelicama, predstavila je svoj novi proizvod.

TEHNO SAVJETI
Preko glave vam je Facebooka, Instagrama i drugih društvenih mreža? Umorni ste od svega što vidite na njima? Donosimo nekoliko prijedloga kako malo predahnuti