SPEKTAKL NA DVA KOTAČA
Zaštitni znak UNESCO-ova Trogira je grčki bog sretnog trenutka Kairos, no danas su ga zamijenili bicikli. Razlog tome je prva humanitarno rekreativna biciklistička utrka pod nazivom "XCM Trogir 2016.“, koja je na dva kotača spojila otočić stare jezgre s Čiovom.

Utrku u kojoj je sudjelovalo ukupno 234 biciklista od kojih 170 profesionalaca i 64 rekreativca iz Hrvatske i Slovenije pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma organizirao je trogirski biciklistički klub "Kairos“ , a Grad Trogir je bio suorganizator.

Ta atraktivna i dosada neviđena sportska manifestacija koja je imala humanitarni karakter s obzirom da joj je cijeli prihod namijenjen trogirskoj Udruzi "Dobre vile“, koja skrbi o socijalno ugroženim građanima, privukla je više stotina ljudi među kojima i brojne turiste koji su bodrili sudionike utrke.

Osam kilometara za amatere, 31 za profesionalce

Biciklisti su se okupili na istočnoj strani gradske rive, a defile je uslijedio kroz Pasike i Fortin glavnom gradskom ulicom, kroz južna gradska vrata ponovno na rivu, a zatim je započela natjecateljska ruta Čiovskim mostom do Sv.Križa duga 8 kilometara koju su "odvalili“ amateri, i ona od 31 kilometra do Slatina i tamošnjeg stoljetnog čudotvornog svetišta Gospe od Prizidnice koju su prevalili većinom profesionalci.

Šušura je bilo na pretek, a unatoč užarenih 38 stupnjeva u hladu sve je prštalo od pozitivne energije te je odzvanjao smijeh cijelim gradom. Bila je to slika kakva se često ne vidi na trogirskim ulicama. Upravo to je i bio cilj kaže u ime organizatora BK "Kairos“ njegov predsjednik Ozren Cmrečnjak.

Gradonačelnik Ante Stipčić potvrdio je kako je biciklijada važan događaj za grad i turizam, jer je "pojačala“ dobre predsezonske rezultate.

Dogradonačelnik Slade-Šilović je ustvrdio kako je zadovoljan da su duge pripreme urodile plodom i da uopće ne sumnja kako će ta sportska manifestacija prerasti u tradicionalnu međunarodnu .

Dok su se biciklisti "zagrijavali“ na rivi, pogled nam je privukao bicikl u čijoj je košari sjedila prekrasna djevojčica sramežljivo gledajući uokolo. Za volanom je bio njezin tata, Marko Hell član "Kairosa“, a dvoipolgodišnja Franka ispostavila se najmlađom sudionicom utrke.

'Šušur me cijelog obuzima'

Osim Franke iz košara je "virilo“ još djevojčica i dječaka za koje smo ocjenili da su približne dobi.

Najstariji sudionik utrke Vinko Rubignoni kao pratnju je doveo kćerku Sanju.

"Ovaj šušur me obuzima cijelog! Takav grad volim! On znači izlazak iz onog zimskog sivila i mrtvila koje je pritiskalo sve građane. Trudili smo se u klubu i uspjeli!" - zadovoljno će Rubignoni.

Ivan Eterović profesionalac je, član Kluba "Dinarske staze“ iz Splita.

"Često odlazimo na utrke, netom smo stigli s one koja je organizirana u Orehovici u Slavoniji. Moram istaknuti kako je ova u Trogiru vrh organizacije, tehnički i promocijski" - ustvrdio je, dodavši da mu nije cilj bio rezultat već gušt i potpora jedinoj ženskoj članici njegova kluba koja je također sudjelovala, Ani Mladinov.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara