hren
 

Dugometražni igrani film Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića osvojio je glavnu festivalsku nagradu 'Grand Prize of the Americas' uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, čije se 40. izdanje održalo od 25. kolovoza do 5. rujna. Film je osvojio i novčanu nagradu od 100.000 dolara.

Žiri u kojem su sjedili predsjednik festivala Pierre-Henri Deleau, redatelji Claude Gagnon, Goran Marković i Eliseo Subiela te producent Donald Ranvaud, najboljim su proglasili Grlićev Ustav Republike Hrvatske koji je u natjecateljskom programu prikazan s još 21 naslovom, javlja Hrvatski audiovizualni centar.

"Ljubavnu priču o mržnji inspiriranu stvarnom zemljom hrvatska publika imat će priliku gledati od 6. listopada u distribuciji Blitza. Film donosi priču koja razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima. To je priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli. Također, ovaj se film pita može li se netko uronjen u predrasude i mržnju pretvoriti u normalno ljudsko biće i može li takav netko ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi. Svaki čovjek koji voli svoju zemlju bi morao znati Ustav. Ljudi kojima je državnost važnija od svega na svijetu obožavaju institucije i strastveno govore o državnosti s mnogo erotskog naboja. Očigledno eros čuči u raznim stvarima, pa čak i u tekstu Ustava Republike Hrvatske", navodi HAVC.

U glavnoj ulozi pojavljuje se srpski glumac Nebojša Glogovac koji glumi umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, a uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije.

Nagrada i Mrkiću

Spomenimo također da je žiri dodijelio Nagradu žirija od 5.000 dolara kratkometražnom australsko-engleskom filmu Tišina (Silence) u režiji hrvatskog redatelja Dejana Mrkića.

Nagradu za mušku ulogu dobio američki glumac William Defoe u autobiografskom filmu "Moj indijski prijatelj" nedavno preminulog brazilskog redatelja Hectora Babenca.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij