ŽIVILI!
Sljedeći put kada u kafiću s prijateljima podignete kriglu piva da nazdravite, budite svjesni da je od sada riječ i o kulturalnom doživljaju. Doduše, samo ako je riječ o izvornom belgijskom pivu koje je UNESCO dodao na listu Nematerijalne kulturne baštine.

S obzirom na to sa je belgijsko pivo poznato u svijetu po čitavom spektru okusa, od iznimno kiselog do gorkog te se proizvodi u gotovo svakom selu i gradu, ova UNESCO-va odluka ne treba previše čuditi.

Povijesno gledano, proizvodnja ovog pića seže stoljećima unatrag, sve do srednjovjekovnih redovnika koji su pivo proizvodili u samostanima.

Belgijski ministar kulture za sjevernu regiju Flanders, Sven Gatz, koji se prije ove funkcije nalazio na čelu Belgijskog pivarskog saveza, usporedio je ovo s osvajanjem Svjetskog prvenstva.

- Volimo svoje pivo i cijenimo beskrajnu različitost u sortama, to je nešto što po čemu se ni jedna druga zemlja na svijetu ne može mjeriti s nama. U Belgiji, pivo po kvaliteti i raznovrsnosti ne zaostaje za vinima i drugim pićima – komentirao je Gatz, prenosi The Independent.

Iako zloupotreba alkohola u mnogim zemljama postaje sve veći problem, UNESCO tvrdi da je ovdje riječ o nečemu što nadilazi samo ispijanje.

- U belgijskoj zajednici pivo se koristi kao sastojak u kuhanju, u proizvodnji namirnica kao što su sir ispran pivom te se gastronomski kombinira s hranom – tvrdi UNESCO u svom izvješću.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara