OSTAJE BEZ PODRŠKE
Kad za manje od tri godine bude ukinuta i zadnji oblik podrške za Windows 7 korisnici će biti izloženi povećanom riziku od napada malverom i rasta troškova ukoliko ne nadograde sustave na Windows 10, upozoravaju iz Microsofta.

Microsoft je podršku za Windows 7 okončao u siječnju 2015. godine. Nedugo potom predstavio je Windows 10 te korisnicima izdanja 7 i 8.x dao rok od godine dana za besplatnu nadogradnju.

Ta se ponuda nije odnosila na poslovne korisnike. Microsoft je također proizvođačima hardvera zaustavio prodaju osobnih računala s izdanjima 7 i 8.1 krajem prošle godine te onemogućio kupovinu licenci za zastarjela izdanja svog operativnog sustava.

Spomenuta izdanja ipak su prebacili u model nadahnut onim korištenim za Windows 10, u kojem je nudio kumulativne nadogradnje.

No, za manje od tri godine (točnije, 14. siječnja 2020.) sedmica će ostati bez produljene podrške, pa iz Redmonda ponovno upozoravaju poslovne i ine korisnike kako je vrijeme za prijelaz na desetku.

Nakon navedenog datuma više neće biti sigurnosnih nadogradnji i tehničke podrške za to izdanje, a u Microsoftu tvrde kako će nastavak korištenja Windowsa 7 tvrtkama donijeti povećanje operativnih i troškova održavanja.

Osim napada malverom koje je moguće izbjeći nadogradnjom na desetku, u Microsoftu upozoravaju kako brojni proizvođači hardvera više ne podržavaju drivere za sedmicu, kao što ni brojni razvojni programeri i tvrtke više ne pišu računalne programe za zastarjeli operativni sustav.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_935)

    Oni koji ne trebaju neke posebne programe poput Adobe Acrobat-a, AutoCad-a i sl. stvarno nemaju nikakve potrebe koristiti skupe Windowse pored Linux operativnih sustava koji su daleko stabilniji, sigurniji, ne treba se bojati virusa i ostalog malwarea, a što je najvažnije potpuno su besplatni. Tko baš želi sučelje vrlo slično onom u Windowsima može sebi instalirati na pr. Linux Mint. Linux ima integrirane brojne programe i veliku ponudu besplatnog softvera za naknadnu instalaciju.

    oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara