hren
 

FILM ANTUNA VRDOLJAKA
Uz hollywoodsku zvijezdu Gorana Višnjića, redatelj Antun Vrdoljak okupio je glumački “dream team”, među njima su i Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Boris Svrtan i Zrinka Cvitešić

Životni projekt? Ma kakvi, to mi je zadnji projekt”, ispali Antun Vrdoljak pa se počne smijati poput kakvog dječarca. Tonči, kako ga zovu prijatelji i suradnici, potom nastavlja u svom stilu: “Možda ništa od filma, možda me udari kap, pa ja imam 86 godina! Tko bi u mojim godinama planirao previše...” Duhovitim opaskama, zapravo, krije stvaralačku napetost pa se naposljetku ogoli. “Nema filma koji sam počeo raditi, a da se peti dan nisam probudio u krevetu oznojen i uvjeren da ništa ne valja, siguran da ništa pod milim Bogom ne valja. Nije to lako, krize su permanentne”, priznaje. A ispred njega je, uistinu, megaprojekt. Još je samo sedam dana preostalo do početka, kada će, u produkciji Kiklop filma i HRT-a, 20. veljače početi snimati dugometražni igrani film i televizijsku seriju od osam nastavaka “General”, koji će u njegovoj režiji prikazati životni put hrvatskog generala Ante Gotovine. Očekivanja javnosti golema su, a o dojmovima generala koje, čini se, sa strepnjom iščekuje, da se i ne govori.

Višnjić idelan kao Gotovina

Dok brzim korakom mjeri zagrebačku tvornicu Gredelj, mjesto prve kostimirane probe njegova projekta, zaviruje u svaku prostoriju, obilazi make-up artiste, frizere, provjerava je li sve na svome mjestu. U iščekivanju svojih glumačkih zvijezda, kaže da je Ante Gotovina njegov prijatelj još iz vremena Domovinskog rata. “Na ideju o filmu došao sam kad je Gotovina uhićen jer sam vjerovao da mu se tako može pomoći. Već sam u siječnju 2006. godine bio spreman, imao sam nekakvu tlapnju, umislio neku samovažnost, kao da je netko njega pitao za film! No, film ipak nema političke dimenzije, ne raspravljamo o tome tko ga je izručio i slično. Govorimo o životu jednog čovjeka koji je vrlo zanimljiv. Svaka godina njegova života posebna je priča, nema američkih dramaturga koji bi mogli smisliti prizore iz života Ante Gotovine”, kaže redatelj Vrdoljak kojeg pitamo je li se vezano za projekt konzultirao s generalom. “Jesam, to je bio vrlo kratak razgovor, sad ću vam ispričati. Kad je došao iz Haaga našli smo se i ja njemu kažem da je scenarij gotov, da sam to počeo raditi kad su ga uhitili i dok je on bio u zatvoru. Rekao je: ‘Ako film bude dobar, zovi me na premijeru, ako ne bude, nemoj me zvati’. I to je bilo sve”, otkriva pa nastavlja govoriti da je najbolji izbor za ulogu Gotovine bio Goran Višnjić jer je izvrsno upućen u njegov život. S generalom je puno puta razgovarao, a bio je i na suđenju u Haagu.

Uz hollywoodsku zvijezdu Višnjića, okupio je glumački “dream team”, među njima su i Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Boris Svrtan i Zrinka Cvitešić. Za ovu potonju glumicu još uvijek, kaže Vrdoljak, nije odlučeno hoće li ponijeti ulogu Dunje Gotovine ili pak generalove prve supruge, Kolumbijke Ximene Dalel, no ta će odluka biti donesena idućih dana. Filmsku ekipu toga dana u tvornici Gredelj, pretvorenoj u golemo skladište, dočekuju stotine uredno poslaganih, izglačanih vojnih odora s pripadajućim čizmama, kapama i znakovljem vojnih postrojbi, a nositelje glavnih uloga njihovi kompleti označeni imenom i prezimenom, da ne bi bilo zabune. Posljednji pogled na složenu odjeću uoči probe baca kostimografkinja Vedrana Rapić. S obzirom na tematiku Domovinskog rata, dakako, dominiraju odore, ali kostimografska ekipa potrudila se, autentičnosti radi, obuhvatiti odore svih postrojbi obrambene i agresorske vojske. Na filmskom setu, tako, bit će zastupljeni Tigrovi, s kojima je general prošao svoj ratni put, pripadnici Gromova, Kuna, Pauka, Puma i Vukova, kao i 114. i 126. brigade te 7. zadarske domobranske pukovnije, ali i pripadnici Šešeljevih Belih orlova, Arkanovih Tigrova, niških specijalaca, Mladićevih “krajišnika”... Spremno je više od 1000 odora, ustupljenih mahom iz fundusa Ministarstva obrane, dok su vezano uz obilježja agresorske vojske konzultirali Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. Nadalje, ekipa je nabavila i odore kolumbijske vojske i, dakako, Legije stranaca po koje je kostimografkinja Vedrana Rapić putovala u Marseille, točnije, u centar za novačenje legionara, Aubagne, zahvaljujući kontaktima bivšeg legionara Brune Zorice Zulua. “Primili su me u zapovjedništvu i vrlo ljubazno dopustili da proučim njihove odore S-300, jednu su mi čak i poklonili, ostalo sam kupila, uključujući i pripadajuće kape i činove”, prisjeća se kostimografkinja Vedrana Rapić dodajući da je po odore agresorske vojske putovala u Beograd. “Ondje nisam precizirala da je riječ o projektu vezanom uz generala Gotovinu, pronašla sam što tražim, platila i otišla”.

Đurđevac “glumi” Afriku

Projekt nastaje prema scenariju Antuna Vrdoljaka i knjige Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”, a film i serija obuhvatit će sve važnije dijelove Gotovinine biografije, od djetinjstva na otoku Pašmanu, uključujući i potresnu scenu tragične smrti majke koja je poginula štiteći sina od minske eksplozije. Scenarij prati njegov odlazak u Južnu Ameriku, susret s prvom suprugom, dolazak u Francusku i obuku, gdje iz 1. regimente prelazi u elitnu padobransku postrojbu, potom prati ratni put Legije stranaca u Africi do povratka u Domovinski rat te naposljetku odlazak u zatočeništvo u Haag. Prva scena filma, otkriva Antun Vrdoljak, počet će osuđujućom presudom na 24 godine zatvora, a završiti onom oslobađajućom za naše generale, tako i za Gotovinu.

“Neću vam baš sve kazati, neka publika ide u kino”, kaže Antun Vrdoljak. No, nije tajna da će se snimati na cijelom nizu lokacija kao što su Velebit, Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb, a ekipa će vjerojatno potegnuti i do Francuske snimati kadrove koji se dotiču generalova boravka u Legiji stranaca. U Afriku, doznajemo, neće putovati: tamošnje pustinje dočarat će pješčara u Đurđevcu u kojoj unazad nekoliko godina žive i deve. U filmu će biti više od stotinu govornih uloga, snima se čak 70 posto eksterijera što govori o zahtjevnosti projekta, a ispred kamera proći će približno 1000 statista: samo se na audiciji za statiste u Zadru u dva dana prijavilo 580 ljudi.

Angažirana je majstorica maske Ana Bulajić Črček, scenograf je Mario Ivezić, pomoćnik redatelja bit će Kristijan Milić, poznat i kao redatelj filma Broj 55, dok je za produkciju zadužen Andrija Vrdoljak, za fotografiju Vjekoslav Vrdoljak, a Marko Vrdoljak vodi organizaciju projekta. Rezultat njihova rada gledatelji HRT-a imat će prilike vidjeti dogodine, kada je predviđeno emitiranje TV serije. Iako je riječ o poslu, teško se oteti dojmu da ovaj obiteljski projekt za Vrdoljakove ima posebnu, emotivnu dimenziju.

“Istina, jesmo emotivni. General Gotovina izaziva emocije kod velike većine ljudi u Hrvatskoj, riječ je istinskom junaku Domovinskog rata. Posvuda nailazimo na veliko oduševljenje među ljudima, svi ga jako vole, a njegovi ga suborci jako cijene i ovo je prilika da se kroz njegov život ispriča priča o Domovinskom ratu, uključujući i najznačajnije vojne akcije koje su proslavile HV, a koje su bile dobrim dijelom pod njegovim zapovjedništvom”, kaže Andrija Vrdoljak, koji dodaje da scenarij prati generalov ratni put od prvih akcija otkako se u ljeto 1991. stavio na raspolaganje HV-u, u zapadnoj Slavoniji gdje je i ranjen, preko akcije Maslenica zaključno s Olujom, najznačajnijom akcijom koju je vodio i iza čijeg se uspjeha krije upravo njegova lucidna ideja.

Ekipu čeka 19 tjedana snimanja, sve do lipnja, a Andrija Vrdoljak želi zahvaliti ministru Damiru Krstičeviću na, kako kaže, maksimalnoj kooperativnosti. Potom otkriva da je ministar obrane jedan od likova u filmu, kao i njegov kolega iz kabineta, ministar branitelja Tomo Medved koji se pojavljuje u akciji koja se odigrava u Rajićima u zapadnoj Slavoniji. Tko će utjeloviti dvojicu ministara, producent zasad ne otkriva. No, HRT-ova urednica projekta Zinka Kiseljak kaže da će prve snimljene scene pripasti statistima na Velebitu, dok će idućeg dana snimati Gorana Višnjića u ulozi generala koji na Božić 1994. obilazi svoje vojnike na Dinari...

Tarik se već saživio s ulogom

Tijekom čavrljanja s filmskom ekipom, nailaze i glumci. Na probu kostima prvi stiže dobro raspoloženi Tarik Filipović koji će glumiti admirala Davora Domazeta Lošu. “Gledam puno televizijskih isječaka s gostovanja u raznim emisijama, no nije mi namjera skidati njegov govor, nego dobiti tu neku tvrdoću u tonalitetu koju imaju Sinjani. S gospodinom Lošom susreo sam se jednom, kratko smo prokomentirali projekt, bilo mu je drago što ću ga baš ja utjeloviti, a ja se nadam da neće biti nezadovoljan mojom izvedbom”, kaže Tarik dodajući da se u admiralskoj odori osjeća jako dobro jer je u bivšoj vojsci služio baš u mornarici pa mu nije strana, a i stric mu je, otkriva, bio kapetan bojnog broda.

Stiže i Nataša Janjić koja će utjeloviti novinarku Vesnu Karuzu pa odmah otkriva da novinarku poznaje otprije. “Jako me intrigira glumiti jednu živuću osobu i pogotovo što Vesna ima, kako sam stekla dojam, jednu živopisnu, zanimljivu osobnost. Pogledat ću neka njezina javljanja s bojišta, to će mi svakako biti zanimljivo. Uopće, sjajno je biti dio jedne velike grandiozne priče o životu generala Gotovine”, kaže Nataša.

Stiže i Boris Svrtan koji igra lik Ante Rose. “On je čovjek iz sjene i ta mi je njegova pozicija strašno zanimljiva, on je nakon Gotovine druga muška uloga u filmu, Roso je njegov mentor i njegov stariji brat”, kaže. Nailazi i Goran Navojec koji će odigrati važnu ulogu hrvatskog vojnika, no producenti još ne otkrivaju njegov identitet. Kaže da je scenarij prvi put pročitao prije nekoliko godina. “Moje iskustvo s Tončijem iz ‘Duge mračne noći’ takvo je da bih s tim čovjekom, ako treba, snimao i telefonski imenik”, smije se Navojec. Vrdoljak mu uzvraća komplimentom: “Bez Navojca je teško napraviti film. Znate, ja imam običaj da glumcima koji me zaduže vratim dug. A Navojec me zadužio za cijeli život”, kaže Vrdoljak. Baš kao što ga je zadužio i general Gotovina, baš kao i sve nas.


Goran Višnjić: Gotovina je kao Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan

Ulogom generala Gotovine Višnjić se nakon 12 godina vraća snimanju na domaćem terenu i na hrvatskom jeziku

Posebna čast, ali i posebno uzbuđenje. Ulogom generala Gotovine Goran Višnjić se nakon 12 godina vraća snimanju na domaćem terenu i na hrvatskom jeziku. Na kostimiranoj probi nije se pridružio kolegama. U Americi je. U tijeku je postprodukcija serije „Timeless“ koju posebno koncentrirano privodi kraju, a potom stiže u domovinu, točnije direktno u Gospić na realizaciju iznimno mu važnog projekta.

Kako se pripremate za ulogu generala Gotovine, što vam daje najbolji uvid da uđete u srž njegova lika?

Pravo da vam kažem ja sam za taj film spreman već jako dugo... nekako gori u meni otkad je general Gotovina završio u Haagu. Knjiga “ Ratnik” Nenada Ivankovića sigurno je dobra biografija kojom steknete širu sliku o liku Ante Gotovine. A na sreću postoji i veliki broj korisnih video zapisa.

U kojim fazama njegova života u filmu vi uskačete?

Jedan dječji glumac, petogodišnjak, glumi malog Antu, jedan mladi glumac igra Antu tinejdžera i nakon toga uskačem ja.

Ako se ne varam snimate na hrvatskom jeziku nakon 12 godina pauze i to sa starim kolegama. Je li uzbuđenje veliko?

Moram priznati da se strašno veselim cijelom projektu. Ponovno glumiti na hrvatskom jeziku nakon velike pauze bit će mi oslobađajuće iskustvo i zadovoljstvo. Raduje me što se polako skupila stara ekipa iz „Duge mračne noći“, svi dežurni krivci će biti tu... osim Pređe Vušovića... falit će nam naš Pređo, i naravno Boris Dvornik...I veselim se radu s Tončijem Vrdoljakom. Pa ipak je on moj omiljeni režiser! Nezamjenjiva i velika prednost Tončija nad drugim redateljima je ta što on sam piše scenarij i vidi ga onako kako ga vidi i glumac. To je nezamjenjivo. I sam je bio glumac, zna kroz što prolazimo ispred kamere i koliko sebe dajemo... ispred takvog redatelja padaju sve barijere i dolazi do divne suradnje.

Podržavali ste Gotovinu i dok je bio na suđenju, uvjereni u njegovu nevinost. Je li on po vama najveći junak Hrvatske?

Zasigurno. Uz sve što je prošao i napravio za Hrvatsku, da. Mislim da je ime Ante Gotovine u Hrvatskom narodu postalo podjednako moćno kao Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan i to s dobrim razlogom. Bez obzira što se događalo u Haagu, u Hrvatskoj vladi, u našim i stranim medijima, naš je narod uvijek bio uz generala Antu Gotovinu.

Kada dolazite u Hrvatsku na set?

U Hrvatsku stižem krajem sljedećeg tjedna i odmah na snimanje koje će trajati nekoliko mjeseci. Plan je uvijek bio da po završetku serije “ Timeless” odmah krenem za Zagreb, direktno na probu kostima pa za Gospić. Kako bi rekli američki kolege “ hit the ground running”, u prijevodu, „dočekaj se u trku“... Bit će super!  

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij