hren
 

BUDUĆNOST ISPRED NAS
Uvođenje letećeg taksija planirano je za nekoliko mjeseci, a pokusno korištenje divovskog drona pokazalo se učinkovitim i isplativim

U Hrvatskoj je strašan prijepor oko Ubera, drugdje se stvaraju uvjeti u kojima i redovan taksi i Uber postaju nepotrebni. Naime, gradske vlasti Dubaija najavile su kako će za koji mjesec u funkciju staviti bespilotni taksi.

EHang 184, divovski dron kineske proizvodnje, mogao bi tako uskoro zamijeniti konvencionalni taksi. Taj kvadkopter s kabinom već neko vrijeme privlači pozornost, a imao je i probni let iznad znamenitog dubajskog hotela Burj al-Arab. Ime, odnosno brojka u imenu, dolazi od specifikacija – nosi jednog putnika, ima osam elisa te četiri kraka koji te elise nose.

Električno pogonjena letjelica može u zraku provesti pola sata, a dometa je 50 km. Maksimalna joj je brzina 160 km/h, no eksploatacijska brzina ipak neće prelaziti 100 km/h. Na njezino će se ponašanje u zraku motriti iz kontrolnog centra na tlu. I prvi testni letovi kontrolirani su preko 4G interneta.

Dubajski čelnik šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum objavio je prošle godine kako želi da četvrtina putničkog prijevoza u gradu bude bespilotnim vozilima.

K tome, potpisan je i ugovor s losangeleskom tvrtkom Hyperloop One s ciljem traženja mogućnosti da se u Dubaiju napravi i razvikani inovativni sustav superbrzog putničkog prijevoza Hyperloop, po ideji poznatog poduzetnika, vlasnika Tesle i SpaceX-a Elona Muska.

Zanimljivo je da je i on sam ovih dana dubajski gost.     

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij