ODLAZAK JOŠ JEDNE LEGENDE
Pionir rocka Chuck Berry preminuo je u dobi od 90 godina, objavila je policija američke savezne države Missouri, prenosi BBC. Glazbenik je pronađen mrtav u subotu. Hitna pomoć i policija na poziv su stigle na adresu Buckner Road u ST. Charlesu. Pokušali su oživjeti Chucka, ali mu nije bilo pomoći.

U karijeri dugoj 70 godina Berry je nanizao brojne hitove kao što su 'Roll Over Beethoven', 'Sweet Little Sixteen' i 'Johnny B Goode'. Dobitnik je Grammyja za životno djelo iz 1984. godine, a jedan je od prvih koji je ušao u Rock and Roll Hall of Fame 1986. godine.

Charles je rođen 1926. godine u St. Louisu. Prije nego što se počeo baviti glazbom s 26 godina, zbog krađe automobila bio je u popravnom domu. Pjesme je počeo snimati s 29,  a njegova karijera je uzlaznom putanjom krenula nakon što je objavio “Maybellene'.

Ostavio je neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti, a nazivaju ga ikonom koja je gradila temelje rock'n'rolla. Njegove pjesme doživjele su najveći broj obrada od izvođača različitih stilova glazbe.

Tijekom karijere susreo se i s problemima sa zakonom kada je 1962. godine pritvoren i 20 mjeseci proveo u zatvoru. Za to vrijeme na temeljima koje je on stvorio glazbu su počeli stvarati Beatlesi i Stonesi. Po izlasku iz zatvora njegova je karijera opet krenula uzlaznom putanjom, a uslijedili su novi hitovi poput 'Nadine', 'No Particular Place to Go', 'You Never Can Tell'. Bio je uzor brojnim glazbenicima, a svojom glazbom je premostio ponor koji je razdvajao ljude različitih boja kože.

Glazbenik je prošle godine u listopadu proslavio 90. rođendan i obožavateljima najavio novi album, prvi u 38 godina. Tada je rekao da je album posvetio voljenoj supruzi Themetti.

Izvor : 100posto


KOMENTARI: