hren
 

TEHNO SAVJETI
Količina vremena i posla potrebnog za podešavanje Windowsa 10 boli dvostuko kada cijelu stvar planirate preseliti na drugo računalo

Prije nego što se bacimo na tehnikalije, imamo jednu dosta lošu vijest. U prijašnjim verzijama Microsoftovog operativnog sustava, prebacivanje mape User bilo je lako uz pomoć alata Windows Easy Transfer. Easy Transfer je bio integriran u same Windowse, što znači da vam je bio dostupan od samog starta. Štoviše, mogao je prebacivati podatke iz svih mapa na računalu, uključujuću korisničke račune, konfiguracijske podatke za Windowse i aplikacije, kao i podatke iz registryja.

Programa kojeg je bilo u svim Windowsima od XP-a do 8.1 Windowsi 10 jednostavno nemaju. Zbog toga su nam za selidbu nužne alternativne metode kojima ćemo se u ovome članku baviti. Vodite računa o tome da prije bilo kakvog eksperimentiranja obavezno napravite sigurnosnu snimku svih vaših podataka.

Premještanje profila na drugi disk

Evo kako prebaciti mape na drugi disk na istom stroju. Razlog zbog kojeg je ovo jako koristan alat je kada imate SSD i HDD. SSD često ima jako ograničen prostor te relativno brzo gubi na trajnosti zbog čestih brisanja i pisanja. Zbog toga je puno smislenije imati mapu User (u kojoj se nalaze vaši podaci i mapa AppData) na većem disku.

Kako biste počeli, prvo morate downloadati i instalirati alat pod imenom Profile Relocator. Riječ je o prijenosnoj aplikaciji koju nije portrebno instalirati. Odmah nakon pokretanja videjt ćete poruku koja kaže 'Unsupported operating system, continue at your orw risk', odnosno 'Ne podržavamo ovaj operativni sustav, nastavite na vlastitu odgovornost'. Zanemarite prijetnje i kliknite na kvačicu. Na prvom ekranu izaberite novu lokaciju za mapu i stisnite Start. Aplikacija će odraditi ostatak. Valja naglasiti da će Windowsi nakon operacije sve profile spremati na novoizabranu lokaciju.

Premještanje profila na drugo računalo

Profile Relocator izvrstan je način za premještanje podataka s jednog mjesta na računalu na drugo, no problem nastaje ako se planirate preseliti na drugo računalo. Za taj zadatak trebat će vam drugi program pod imenom Transwiz. Riječ je o u cijelosti besplatnoj aplikaciji koju možete downloadati ovdje.

Kako bi aplikacija radila, potrebno ju je skinuti i instalirati na oba računala - dakle ono na kojem se trenutno nalaze podaci koje planirate preseliti i ono na koje te podatke selite.

Ako imate samo jedan profil na računalu, morat ćete napraviti još jedan. Aplikacija ne može prenositi profil koji se trenutno koristi. Ako to pokušate, dobit ćete sljedeću poruku: 'The profile is currently in use. To transfer this profile, make sure the user has signed off and then try again.'

Na prvome ekranu aplikacija će vas pitati jeste li na računalu domaćinu ili računalu destinaciji. Također, obavezno izaberite 'I want to transfer data to another computer' (želim premjestiti podatke na drugo računalo). Nakon ovoga samo trebate izabrati profil koji mislite preseliti. Izaberite svojeg favorita, izaberite Next i izaberite gdje će se pojaviti velika zipana datoteka. Aplikacija također može dodati lozinku kako biste svoj profil zaštitili od znatiželjnih očiju.

Uglavnom, Transwiz će vaš profil pretvoriti u ZIP datoteku. Zavisno o veličini vašeg profila, operacija bi mogla potrajati i do nekoliko minuta. Nakon što se proces privede kraju, samo iskopirajte ZIP na USB. Nakon toga otiđite do računala na koje profil želite prebaciti i pokrenite aplikaciju. Ovog puta izaberite 'I have data i want to transfer to this computer' (imam podatke koje želim prenijeti na ovo računalo'. Program će vas nakon toga zamoliti da mu pokažete gdje se nalazi ZIP datoteka.

Na sljedećem ekranu moći ćete profilu dati novo ime i odlučiti želite li da bude glavni profil na vašem računalu. Kada ste zadovoljni s izborom, kliknite Next. Dopustite aplikaciji da otvori vaš profil na novom računalu. Nakon što završi, moći ćete se logirati u novi profil preko glavnog ekrana u Windowsima. Transwiz može napraviti puno više od samo prebacivanja profila s računala na računalo. Ako, recimo, imate Windowse XP ili Vistu, aplikacija će pretvoriti profil u oblik koji je kompatibilan sa Windowsima 7, 8 ili 10.

Transwiz također možete koristiti za sigurnosno spremanje profila. Sve ih je, naime, moguće snimati na druge diskove, eksterne memorije i slično. Možete također platiti Pro verziju koja uključuje sučelje s komandnom linijom, podršku za više profila, kao i isključivanje pojedinih datoteka iz prenesenih profila.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI: