Na nekoliko punktova, odnosno glavnih prometnica oko stadiona parkirani su veliki kamioni s pijeskom. Svi posjetitelji prolaze kroz nekoliko osiguranja, pretražuje ih se, kao i sadržaj njihovih torbi, a svi oni koji imaju ruksake bili su prisiljeni kupiti prozirne u koje su potom morali staviti svoje stvari.

Na Ultra Europe Festivalu na splitskom Poljudu u petak se, po procjeni policije, okupilo nekoliko tisuća partijanera, a dobra zabava potrajala je sve do ranih jutarnjih sati.

Festival je započeo u četvrtak, a njegov splitski dio trajat će tri dana. Nastupit će Adam Beyer, AfroJack, Armin Van Buuren, Axvell a Ingrosso, Carlcox, David Guetta, Dubfire, Hardwell, Joseph Capriati, Marco Carola, Martin Garrix, Nic Fanciulli, Sasha John Digweed,  DJ Snake, Steve Angello, Tiesto, Steve Aoki, te mnogi drugi.

Event manager Ultra Europe Festivala Marin Grubišić u petak navečer novinarima je izjavio da po danu očekuju do 40 tisuća posjetitelja. Najmasovniji dolasci dosad zabilježeni su u 21 sat i u jedan sat iza ponoći.

"Danas imamo široku plejadu DJ-eva. Tu su trenutno najjači izvođači koji se nalaze u Top 10 DJ Mag, tako da će svaki dan festival zatvoriti druga velika zvijezda. Program se odvija paralelno na četiri mjesta oko stadiona", kazao je Grubišić.

Naveo je i da je osiguranje ove godine podignuto na višu razinu nego lani. "Osiguranje nam je podijeljeno na sektore, a imamo i voditelje sektora koji odgovaraju sigurnosnom stožeru koji kompletan stadion pokriva HD video kamerama. Ako se netko udalji izvan stadiona imamo prvi sigurnosni prsten i prvu blokadu prometnice. U kilometru imamo još osam dodatnih sigurnosnih točki na kojima se promet zatvara u potpunosti, a pogotovo u slučaju bilo kakve prijetnje", kazao je Grubišić.

No, dodao je i da nemaju nikakvih spoznaja o bilo kakvoj ugrozi za posjetitelje. "Ono što smo mi ispunili ove godine je svjetski nivo osiguranja", izjavio je.

Na nekoliko punktova, odnosno glavnih prometnica oko stadiona parkirani su veliki kamioni s pijeskom. Svi posjetitelji prolaze kroz nekoliko osiguranja, pretražuje ih se, kao i sadržaj njihovih torbi, a svi oni koji imaju ruksake bili su prisiljeni kupiti prozirne u koje su potom morali staviti svoje stvari.

Mladi su doputovali iz svih krajeva svijeta zrakoplovima, autobusima, vlakovima, brodovima i osobnim automobilima. Mnogi su se ogrnuli nacionalnim zastavama, a neke grupe 'partijanera' maskirane su u kauboje, pingvine, kapetane i navijačke skupina. Smjestili su se uglavnom u Splitu i široj okolici, sretni što su za sljedeće tri noći pronašli potrebnu postelju.

Grupa Kanađana koje smo sreli na putu do stadiona Hajduka u grad je stigla jučer, smjestili su se u privatnom apartmanu, a ovo im je peta godina zaredom da dolaze na splitsku Ultru,."Ovaj smo događaj čekali od prošlog srpnja. Marljivo smo radili i prikupili dovoljno novca da ovdje ostanemo tjedan dana. Lijepo je ovdje u Splitu. Predivan je to grad. Imate lijepe plaže, divne su vam djevojke, a hrana tako božanstvena. Sve se lijepo uklopilo da nismo mogli odoljeti ni ovogodišnjoj Ultri. Veselimo se dobrom provodu", rekao je za Hinu James (35).

Njegov prijatelj Carter (33) dodao  je kako je čitao da će se Ultra u Splitu održavati i sljedećih pet godina, što znači da će ih Splićani još dugo gledati. "Dogovaramo se s prijateljima iz Novog Zelanda da sljedeće godine zajedno dođemo u Split. Nadam se da ćemo u tome uspjeti jer bi zaista bilo zabavno i iznajmili bismo neku kuću za nas dvadesetak", rekao je.

Nedaleko od stadiona susreli smo Johna (28) iz Velike Britanije, koji je stigao s djevojkom i bratom. Smjestili su se u gradskom središtu, a zadovoljni su cijenom i kvalitetom. "Naravno da smo zadovoljni. Za tri dana smo platili 250 eura. Ne znam koliko ćemo sati provesti u toj sobi, ali u njoj ćemo svakako samo spavati. Ovdje smo došli kako bismo cijelo vrijeme bili na stadionu i uživali u glazbi. Rekli su nam da je ove godine posebno, dvostruko osiguranje, što smatramo pozitivnim s obzirom na sve probleme s terorizmom u Europi. Mi se ne bojimo jer znamo da je Hrvatska sigurna zemlja", rekao je John.

Rijeke mladih ljudi koji idu prema stadiona promatraju stanari gradskih četvrti Spinuta, Skalica i Poljuda koji zbog Ultre neće spavati. "A što ću vam reći. Neka divne mladosti. Neka se zabavljaju. Ovo je sada njihovo vrijeme. Ako neće sada guštati, neće ni kad ostare, ne bojte se", smatra Marija (70).

Splitske gradske vlasti i ove su se godine odlično pripremile za Ultru. U gradskim četvrtima u blizini stadiona postavljeni su kemijski zahodi, a oko stadiona i u njegovu sklopu bit će pet liječničkih timova. Na stadionu će biti i 18 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe s tri vozila.

"Vatrogasci su upoznati s planom evakuacije. Provjerili smo sve. Opremu i pozornicu. Sve je to napravljeno po propisu. Ove godine Ultra je zaista izvrsno organizirana. Čak su angažirali i savjetnika za sigurnost iz Zagreba koji koordinira službe. Što se vatrogasaca tiče sigurnost je na najvećoj razini", izjavio je za Hinu zapovjednik te postrojbe Ivan Kovačević.

Za veliki spektakl spremna je i policija. Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić  rekao je prije dva dana na konferenciji za novinare da će im u osiguranju pomoći kolege iz drugih uprava. Popodne je Ana Čepić iz splitske policije ponovila kako je angažiran dovoljan broj policajaca.

Direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić podsjetila je da je, prema podacima sustava eVisitora,  u samo tri dana Ultre u Splitu prošle godine ostvareno više od 75 tisuća noćenja, bilo je više od 150 tisuća posjetitelja tijekom sedam festivalskih dana i to iz 140 zemalja svijeta, najviše iz Engleske, SAD- a i Australije. Rekla je i da je prosječan broj noćenja po gostu bio pet i pol dana dana, a svaki gost u prosjeku je dnevno potrošio oko 124 eura.


KOMENTARI: