Prošloga je tjedna kompanija Hyperloop One prvi puta testirala putničku kapsulu pune veličine koja se kreće u niskotlačnoj cijevi na principu magnetske levitacije i propulzije. Ovaj test dogodio se tek nešto više od dva mjeseca nakon što je na istoj testnoj trasi po prvi puta bila pokrenuta maglev platforma.

Unutar testne cijevi dužine 500 metara putnički je vagon gotovo cijelom trasom putovao brzinom od 310 km/h, što je najveća brzina do sada zabilježena u nekom Hyperloop sustavu. Vagon je dugačak oko 8,5 metara i izrađen je od aluminija i ugljikovih vlakana. Koristeći sustav propulzije snage više od 3.000 konjskih snaga kapsula naziva XP-1 na kotačima je postigla punu brzinu za oko 5 sekundi i nastavila put levitirajući na magnetskim tračnicama.

Pri tome je cijev promjera 3,3 metra bila gotovo u potpunosti vakuumirana. Iz Hyperloop Onea kažu da je u njoj pritisak zraka bio kao na 61 kilometru nadmorske visine, što je omogućilo postizanje ove velike brzine. U budućnosti bi kompozicije sličnih putničkih kapsula cijevima Hyperloopa trebale putovati brzinama od čak 1200 km/h.

Izvor: Bug.hr


KOMENTARI: