hren
 

KLUB TRUDNICA I RODITELJA
Već trinaest godina, Klub trudnica i roditelja Split nastoji biti podrška, mjesto zaštite i edukacije roditeljima od prvih dana trudnoće, te kroz sve razvojne faze i izazove koji slijede poslije toga. Na godišnjoj razini troje djelatnika udruge, uz pomoć više od 50 stručnih suradnika i volontera, organiziraju više od 200 raznih predavanja i radionica za roditelje kojima ostvaruju svoju misiju - da naš grad ima što više uspješnih roditelja i djece sretnih lica. Da su u tome itekako uspjeli, posvjedočila je njihova rođendanska proslava u Gradskoj knjižnici Marka Marulića gdje su se u četvrtak okupili ponosni roditelji, bebice i volonteri udruge, kako bi doznali tko su dobitnici njihovih tradicionalnih godišnjih nagrada u nekoliko kategorija. "Srcem splitske rađaonice“ proglašena je Gortana Gašpar, medicinska sestra koju su nominirale rodilje.

- Babica Gašpar, ako me pamćenje dobro služi. Izuzetna žena, draga i profesionalna. Masažom od pola sata i izuzetno dobrim pristupom, nisam bila šivana i porod je prošao u tren - opisuje zahvalna majka koja ju je nominirala. Kada smo se mi susreli s Gortanom, odmah nam je bilo jasno zašto je mnoge žene blagoslivljaju.

- Hvala svim trudnicama koje su nam pristupile i pomogle da otvorimo oči. Dolaze s planom poroda i iskazuju svoje želje, a mi se trudimo to im omogućiti. Uvijek kažem da je rađanje ljubav i teško je doći do vrha. A kad do njega dođete, pogled je predivan - emotivno nam je kazala ta babica koja s ljubavlju radi 40 godina. S njenom rečenicom složila se i Ivana Tadin, iako je primila nagradu za najduži porod, koji je trajao čak 40 sati, kako bi na svijet donijela svoju kćerkicu Maju.

- Skroz sam zadovoljna kako je sve prošlo, porod je bio fenomenalan, iako je dugo trajalo. Poštivali su moj plan poroda jer sam kazala da ne želim ni drip ni epiduralnu. Trajalo je skoro dva dana, ali sa smiješkom na licu. Odmah sam bila na nogama - tako je svoje iskustvo opisala ta majka, a jednako zadovoljne su i dobitnice priznanja za najkraći porod unutar sat vremena, koje su i vježbale u Klubu.

- "Kad ćemo na drugo!“ To je bila moja prva rečenica jer je beba tako brzo bila vani - ispričala je Danijela Škugor, a Sanela Vukušić i Marija Mrđen zbog dobrog iskustva otkrile su kako razmišljaju o trećem djetetu. U svojoj se ekipi kao najhrabriji tata može pohvaliti Josip Mrđen koji je samoinicijativno prisustvovao na porodu dviju kćerkica. Nominirala ga je vlastita supruga s ovim riječima:

- Svoje iskustvo prenosi i na druge očeve koji se poslije njegovih riječi odluče biti potpora ženama na porodu. A glase ovako: „Brate, to ti je najlipša stvar koju moš doživit na ovom svitu. Vidit ženu koja se bori ko lavica da na svit donese tvoje dite. I vidit to dite, ma to moraš doživit“ - nahvalila je Josipa njegova žena, a on je kratko, onako muški, kazao:

- To se opisat ne može, nego se mora doživit!

Klub je proslavu uklopio u obilježavanje Svjetskog tjedna dojenja pod sloganom „Podržimo dojenje zajedno"!, a program posvećen tome isplanirali su do 8. listopada, s ciljem slanja poruke široj javnosti o važnosti promicanja dojenja i pružanja pomoći roditeljima. Kako bi se to potaknulo, Klub dodjeljuje i nagradu za najdulje dojenje koje je pripalo Ivani Zović. Svoju kćer Mihaelu dojila je 25 mjeseci, a kaže da je malena zaslužna za nagradu jer je bila uporna i htjela da je mama doji. Jednako lijepo iskustvo ima Vanda Puizina Dragojević, članica Kluba te jedna od triju promoviranih „mama edukatorica“, koja se posebno educirala kako bi svakoga dana od 17 do 18 sati, na broj 091 623 1504, pomagala članicama Kluba da dobiju savjet o dojenju.

- Bez obzira na moje dobro, pozitivno i dugotrajno iskustvo dojenja, smatram kako je šteta da mlade majke posustanu vrlo brzo zbog sitnih teškoća koje se uglavnom mogu lako riješiti - optimistična je i uzbuđena ta mlada majka dvoje djece, koja je morala i položiti posebne ispite kako bi postala savjetnica za dojenje, u čemu joj je od velike pomoći bila mentorica Ivana Carev.
Ponosna na rad svoje udruge i postignuća je Kristina Vidan, predsjednica udruge.

- Promoviramo teme kao što su odgovorno roditeljstvo, kvalitetan pristup ranom razvoju, dojenje, prava na porodu i slično. Imamo oko 3 i pol tisuće članova, a mnoge žene i poslije trudnoće nastavljaju koristiti naše programe koji prate sve razvojne faza roditeljstva - istaknula je Vidan na rođendanskoj proslavi udruge, gdje su priznanja i zahvalnice dobili najdugovječniji volonteri i stručni suradnici.


Dr. Irena Zakarija Grković
Važno je dojenje
U Hrvatskoj 50 posto majki odustaje od isključivog dojenja već u prvim mjesecima djetetova života, dulje od 3 mjeseca doji manje od 30, a tek 13, 4 posto majki doji isključivo do šestog mjeseca djetetova života. Zato je iznimno važno promovirati dojenje i kroz priznanja koja to podupiru. Ovogodišnja dobitnica nagrade za potporu dojenju je dr. Irena Zakarija Grković, koja 13 godina volontira u Klubu, te je među ostalim, osnivačica Hrvatske udruge savjetnica za dojenje.
- Posljednjih godina primjećujem povećanu svijest o važnosti dojenja, ne samo među roditeljima, nego i zdravstvenim djelatnicima. Postaju svjesni koliko je to važno i za dijete i majku, ali i okolinu. Kad sam došla iz Australije 2004. godine, bila sam jedina međunarodna certificirana savjetnica za dojenje, a sada ih ima više od 20 u cijeloj zemlji.


OKVIR
S ciljem promocije dojenja i osvještavanja javnosti o važnosti potpore zajednice, Klub trudnica i roditelja Split danas od 10 do 12 sati u Marmontovoj ulici imat će postavljen informativni štand, gdje će trudnicama i roditeljima odgovarati na sva pitanja koja ih zanimaju.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij