Stephen Hawking još je jednom upozorio svijet da tehnologiju treba staviti pod kontrolu kako bi spriječili da uništi čovječanstvo.

Svjetski priznati fizičar govorio je o opasnostima umjetne inteligencije (AI) i vjeruje da treba uspostaviti nove načine identifikacije prijetnji prije nego dobiju šansu da eskaliraju.

"Od postanka civilizacije agesivnost je bila korisna koliko i prednosti preživljavanja", kazao je za Times.

"Sve je utemeljeno u našim genima. Sada, tehnologija je napredovala, a taj agresivni napredak nas može unišitit putem biološkog ili nuklearnog rata. Moramo kontrolirati naslijeđeni instinkt logikom i razumom", ocijenio je jedan od najvećih umova čovječanstva.

On predlaže neku vrstu "svjetske vlade", ali sa dozom rezerve jer i ona može stvoriti probleme. "Ona može prerasti u tiraniju", dodao je.

Kaže da je optimist i misli da će ljudska rasa nadvladati sve izazove. Ipak, kaže da umjetna inteligencija može porasti toliko da će biti u stanju izbrisati čovječanstvo.

"Pravi rizik sa umjetnom inteligencijom nije u njenoj malicioznosti, nego u mogućnosti da se natječe sa ljudskom. Super inteligentna umjetna inteligencija može biti ekstremno dobra kada ispunjava svoje zadatke. Ali, ako ti zadaci nisu u skladu sa ljudskim - u nevolji smo", kazao je Hawking.

Nešto slično je ranije izjavio i Elon Musk, izvršni direktor Tesle, koji je reka da je ljudska rasa u opasnosti da postane irelevantna.

Cijeli Hawkingsov govor pogledajte u videu koji slijedi....

Izvor: N1


KOMENTARI: