Znanstvenici su dugotrajnim istraživanjem zaključili kako neke navike i stanja utječu na ljudski život. Čak i uz redovito vježbanje, ako sjedite dulje od osam sati na dan, to povećava rizik od različitih problema, poput oboljevanja od više vrsta raka, što su pokazala brojna istraživanja.

Na drugom mjestu je usamljenost. Nova istraživanja koja proučavaju povezanost društvenih mreža i zdravlja, pokazala su kako društvena izoliranost stoji na vrhu popisa smrtonosnih "bolesti". Naime ljudi se sve rjeđe viđaju s prijateljima, pa je usamljenost postala gotovo poput epidemije, upozoravaju znanstvenici. Psiholozi usamljenost uspoređuju s 15 cigareta dnevno.

Oko 25 posto Hrvata pati o nesanice, a nedovoljna količina sna povećava rizik od moždanog i srčanog udara, kao i svakodnevno pušenje.

Dermatolozi kažu da pretjerano korištenje solarija izaziva više slučajeva raka kože, nego što pušenje izazove slučajeve rakova pluća.

I naravno na kraju liste je nezdrava prehrana koja je glavni krivac za brojne zdravstvene probleme. Preslatka i prerađena hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama utječe na razvoj smrtonosnih bolesti. Istraživanje od prošle godine pokazalo je da je stopa smrtnosti od nezdrave hrane premašile onu od alkohola, droge i duhana, piše Ordinacija. 

Izvor: N1


KOMENTARI: