hren
 

Upoznao se kućnopivarski četverac u splitskoj udruzi Hmelj, nije trebalo dugo za ideju koju ovog prosinca pretaču u stvarnost. Već ovaj tjedan kreće kuhanje u Tapu B

Od Udruge Hmelj do vlastite pivovare, vrlo je jednostavno opisati put četvorice Splićana: Gorana, Stipe, Hrvoja i Darija u posljednjih godinu dana. Upoznao se kućnopivarski četverac u splitskoj udruzi Hmelj, nije trebalo dugo za ideju koju ovog prosinca pretaču u stvarnost. Tada će, naime, Tap B skuhati svoje prvo pivo. Kako kažu „Tapovci“ iz svakodnevnih druženja njih četvorice stvorilo se prijateljstvo, a kako je pivo uvijek bila glavna tema razgovora bilo prilikom kuhanja ili degustiranja istog, ideja o pokretanju pivovare došla je sama po sebi.

Pogon je kupljen u Sloveniji, a naše junake je čekao u podrumu hotela koji je bankrotirao, a onda kasnije još nekoliko godina kod gospodina koji ga je kupio od banke s ciljem da otvori pivovaru koja nikad nije zaživjela. - Pogon je proizvod firme HBH koja je proizvela više od tri stotine pogona i isporučila ih na sve kontinente svijeta osim Južne Amerike. Kapacitet kuhanja je 1.100 litara, imamo pet fermentora od 1.100 litara što nam daje mjesečni kapacitet od osam do deset tisuća litara. Investicija u kupnju pogona i kompletiranja opreme koja je nedostajala su isključivo privatne ušteđevine nas četvorice, kažu Splićani i dodaju kako im je nakon nekoliko godina kuhanja piva u kućnoj radinosti i nekoliko medalja na homebrew prvenstvu otvaranje pivovare prema svojem guštu veliki izazov ali i zadovoljstvo.

- Kako u Splitu trenutno postoji samo jedna craft pivovara LAB, nadamo se da će naš primjer slijediti i drugi zaljubljenici varenja piva, što će dovesti do veće a time i kvalitetnije scene. Potencijala na tržištu, a pogotovo Dalmatinskom za još više kvalitetnih pivovara svakako ima. Prostor same pivovare nalazi se u širem centru grada na Trsteniku koji će sada biti poznat kao dom Tap B. U startu otvaramo samo proizvodni pogon, a do Uskrsa planiramo i otvorenje brew pub-a u sklopu same pivovare. Brew pub želimo temeljito urediti i pretvoriti ga u središnje mjesto za craft pivo u Splitu, gdje će se uz naša točiti i druga piva hrvatskih craft pivovara. Što se tiče stilova u početku idu s american pale aleom, india pale aleom i porterom, a četvrto pivo u ponudi bit će specijal, sezonsko pivo. Neka krene još jedna splitska pivska fešta!

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI: