hren

BRAVO ŠIBENČANI
Šibenska Adventura, jedini plastic-free božićno-novogodišnji sajam u Hrvatskoj, ove je godine privukao više od 65 tisuća posjetitelja, što je 30 posto više nego lani.  

 "Ponosan sam na ovu posebnu i Šibeniku svojstvenu priču koja je premašila očekivanja posjetitelja, izvođača, organizatora i sudionika programa. Uspjeli smo dokazati kako Šibenik punim plućima može disati i izvan turističke sezone. Na ovome ne mislimo stati te već za iduću godinu planiramo povezati i niz drugih subjekata te imati još kvalitetniju Adventuru", rekao je u petak šibenski gradonačelnik Željko Burić.

 Prve nedjelje došašća spektakularnim paljenjem prve svijeće svjetlosnom zrakom s jedne od kula Tvrđava sv. Mihovila postala je najvećim adventskim vijencem. Adventuru su na blagdan Sv. Nikole otvorili šibenski mališani okupljeni u zborskoj radionici "Cvrčak" i etno-radionici "Balarin". 
Prve noći više od 4000 posjetitelja zabavljao je splitski TBF, a sljedećih dana nastupilo je više od stotinu izvođača, među kojima Mayales, Matt Shaft, Detour, Opća opasnost, Neno Belan, Fiumensi itd.  U blagdanskom programu uživali su i najmlađi – Vesela božićna družina zabavljala ih je svaki dan animacijama, hodom na štulama, oslikavanjima lica i mini diskom. Rekordan je bio odziv i na četvrtoj Frituladi, gurmanskom natjecanju. 

Tisuću i pol Šibenčana i njihovih gostiju prikupilo je u humanitarnoj akciji u kojoj su na Badnjak pušteni lampioni s Poljane više od 10.000 kuna za udrugu "Aurora". Nova 2018. godina na Poljani je dočekana uz Elemental i Dubioza kolektiv. U Šibeniku je novu godinu dočekao rekordan broj posjetitelja –  čak 10.000.
Veliko finale Adventure, osim koncerta Nene Belana i njegovih Fiumensa, obilježila je i eko-akcija "No plastik je fantastik" u kojoj su se donacijama od jedne kune prikupile 2553 kune za čišćenje šibenskog podmorja u travnju ove godine, a jedini plastic-free advent u Hrvatskoj pridonio je da u ove dvije godine oko 210.000 komada plastične ambalaže ne završi u prirodi.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij