hren
 

ZLATNI KIPIĆI
Prema predviđanjima Hollywood Reportera, u deset filmova koji bi mogli biti nominirani ove godine ulaze: »Bježi!«, »Tri plakata izvan grada«, »Oblik vode«, »Dunkirk«, »Lady Bird«, »Novine«, »Skrivena ljubav«, »Projekt Florida«, »Moja ljubavna priča« i »Ja, Tonya«

Jubilarna, 90. dodjela nagrade Oscar koju dodjeljuje američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti bit će održana u nedjelju, 4. ožujka u Dolby Theatreu u Hollywoodu. Oscari se najčešće dodjeljuju u veljači no ove je godine zbog Olimpijskih igara termin premješten u početak ožujka. Imena nominiranih u dvadeset i četiri kategorije doznat ćemo u utorak, glasovanje će početi 20. veljače, a završiti tjedan dana kasnije.

U najatraktivnijih trinaest kategorija ulaze: najbolji film, režija, glavni glumac, glavna glumica, sporedni glumac, sporedna glumica, originalni scenarij, adaptirani scenarij, animirani film, dokumentarac, kratkometražni dokumentarac, pjesma i najbolji strani film.

Postavljene smjernice

Uvjete koji omogućavaju ulazak u utrku za prestižnu titulu najboljeg filma zadovoljio je 341 film. Nedavne dodjele Zlatnih globusa i priznanja Udruženja filmskih kritičara pokazale su u kojem bi smjeru mogle ići ovogodišnje nominacije za Oscare, odnosno koji bi filmovi mogli biti nominirani i za najpoznatiju filmsku nagradu na svijetu.
Prema predviđanjima Hollywood Reportera, u deset filmova koji bi mogli biti nominirani ove godine ulaze: »Bježi!«, »Tri plakata izvan grada«, »Oblik vode«, »Dunkirk«, »Lady Bird«, »Novine«, »Skrivena ljubav«, »Projekt Florida«, »Moja ljubavna priča« i »Ja, Tonya«.

Osim njih, u igri su i »Mudbound«, »Darkest Hour«, »Phantom Thread« i »Wonder Woman«, a kao filmove koji bi također mogli biti nominirani navode se i »Kraljica pokera« , »Blade Runner 2049«, »Najveći showman« te »Čudo«. Iznenaditi bi mogli »Sav novac svijeta«, »Mali veliki život«, »Planet majmuna: Rat« te »Majka!« .

»Tri plakata izvan grada« osvojio je Zlatni globus za najbolju dramu, a »Lady Bird« za najbolju komediju ili mjuzikl, dok je »Oblik vode« slavio na dodjeli Critics' Choice. Redatelj tog filma, inače pobjedničkog filma Venecijanskog filmskog festivala, Guillermo del Toro nagrađen je i na dodjeli Zlatnih globusa i dodjeli priznanja filmskih kritičara.

Kad su nominacije u pitanju, na kladionicama najbolje stoji hvaljena komična drama »Lady Bird«, redateljski prvijenac Grete Gerwig s hvaljenom irskom glumicom Saoirse Ronan u glavnoj ulozi. Film je već osvojio Zlatni globus u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla, a Ronan nagradu za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu. Po mnogim izborima jedan od najboljih filmova u 2017. godini, ovaj je uradak osvojio i čitav niz drugih pohvala i nominacija, a uspješan je bio i na američkim kinoblagajnama gdje je zaradio više od 37,5 milijuna dolara (budžet mu je bio 10 milijuna dolara).

Ista je situacija i s »Tri plakata izvan grada«, dramom koja na kladionicama zauzima drugo mjesto kad su nominacije u pitanju, i prvo mjesto kad su slavljenici u pitanju.

Redateljski teškaši

»Oblik vode« nagrađen je pak dvama Zlatnim globusima. Impresivan film majstora fantazije, redatelja Guillerma del Tora, predstavlja priču o ljubavi nijeme žene i neobičnog stvorenja. Ova romantična i čudnovata fantazija je nešto potpuno drugačije od svega što smo dosad imali prilike gledati u kinima.

Kad je režija u pitanju, u »top 5« redatelja koji bi mogli biti nominirani ove godine ulaze: Christopher Nolan (»Dunkirk«), Guillermo del Toro (»Oblik vode«), Jordan Peele (»Bježi!«), Greta Gerwig (»Lady Bird«) i Sean Baker (»Projekt Florida«). Prijetnja su im: Steven Spielberg (»Novine«), Martin McDonagh (»Tri plakata uzvan grada«) i Luca Guadagnino (»Skrivena ljubav«).

Poznati engleski glumac Gary Oldman kao Winston Churchil u povijesnoj drami »Darkest Hour«, za što je već osvojio Zlatni globus, zasigurno će se naći među nominiranima u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Mladi Timothee Chalamet, glavni glumac u romantičnoj drami »Skrivena ljubav« također se može nadati nominaciji, baš kao i James Franco koji je za ulogu u biografskoj drami »The Disaster Artist« već osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji ili drami.

Nominaciju može očekivati i trostruki oskarovac Daniel Day-Lewis koji ima glavnu ulogu u povijesnoj drami »Phantom Thread« što mu je, navodno, posljednji film u karijeri. Također, u utrku za slavni zlatni kipić mogao bi ući i Tom Hanks, glavni glumac u filmu »Novine« koji prati istinit događaj, aferu »Pentagon Papers«, odnosno ulogu koju su u njoj odigrale novine. Najveća su im prijetnja: Daniel Kaluuya (»Bježi«), Jake Gyllenhaal (»Snaga je u meni«) i Jamie Bell (»Film Stars Don't Die in Liverpool«), a nominirani bi mogli biti i Denzel Washington (»Roman J. Israel, Esq.«), Robert Pattinson (»Paklena noć«), Jeremy Renner (»Tragovi u snijegu«) te Hugh Jackman (»Najveći showman«).

Među glumicama koje bi mogle biti nominirane za Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice, zapravo biti i dobitnice, najviše se spominju Frances McDormand, već spomenuta zvijezda drame »Tri plakata izvan grada«, također spomenuta, i već nagrađivana, Saoirse Ronan iz komične drame »Lady Bird«, te Margot Robbie, zvijezda biografskog filma »Ja, Tonya« o kontroverznoj američkoj klizačici Tonyi Harding. Dvadeset i prvu nominaciju za Oscara mogla bi zaraditi Meryl Streep, zvijezda drame »Novine«, a vjerojatno je da će se među nominiranima naći i Sally Hawkins, glavna glumica u fantastičnom filmu »Oblik vode«.

Počasne nagrade

Prijetnja prvoj petorki mogle bi biti Judi Dench (»Victoria i Abdul«), Jessica Chastain (»Kraljica pokera«) i Kate Winslet (»Wonder Wheel«). Među nominiranima bi se mogle naći i Diane Kruger (»Iz ništavila«), Annette Bening (»Film Stars Don't Die in Liverpool«) te Michelle Williams (»Sav novac svijeta«). Iznenaditi bi mogle Gal Gadot (»Wonder Woman«), Brooklynn Prince (»Projekt Florida«), Emma Stone (»Battle of the Sexes«) i Jennifer Lawrence (»Mother!«).

S druge strane, već je poznato da su dobitnici počasnih nagrada Akademije filmske umjetnosti i znanosti ove godine: francuska redateljica, scenaristica i producentica Agnès Varda, američki redatelj, scenarist, producent, montažer i snimatelj Charles Burnett, kanadski glumac Donald Sutherland i američki snimatelji Owen Roizman. Dobitnik nagrade za posebna postignuća meksički je redatelj Alejandro González Iñárritu, za instalaciju zamišljenu u virtualnoj stvarnosti »Flesh and Sand«.
Popularni komičar i voditelj Jimmy Kimmel drugu će se godinu za redom naći u ulozi voditelja i domaćina dodjele Oscara. Osim njega, dvije godine za redom Oscare je vodio samo Billy Crystal, 1997. i 1998. godine.

– Vođenje Oscara bio je vrhunac moje karijere. Zahvalan sam predsjednici Akademije Cheryl Boone Isaacs, izvršnoj direktorici Dawn Hudson i Akademiji što su me ponovo pozvali na suradnju s dvoje omiljenih mi ljudi, producentima Mikeom De Lucom i Jennifer Todd. Ako mislite da smo zeznuli kraj prošle godine, čekajte da vidite što vam pripremamo za jubilarnu 90. dodjelu, poručio je

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI: