RASPRAVA SE NASTAVLJA
Iako najnovije studije zaključuju da nemamo razloga za brigu, vječita rasprava o šetnosti mobilnih uređaja daleko je od nekog konkretnog završetka

Utječu li smartfoni zračenjem na naše zdravlje? Raspravama, na našu žalost, još nema konca, no to ne znači da timovi prestaju sa istraživanjem, izvještava The Verge. Najnovija studija sprovedena na Američkom nacionalnom institutu zdravstva u sklopu programa Nacionalne toksiokologije objavio je da normalna radijacija iz smartfona nije štetna za ljude. Znanstvenici su kako bi to dokazali skupinu štakora ozračili 2G i 3G radiofrekvencijama, a rezultati dokazuju da im nije naštetila niti povećana doza radijacije. Ovo, doduše, ne dokazuje skoro ništa, s obzirom da su rezultati ostalih istraživanja polučili niz prilično bizarnih rezultata.

Rezultati koji nemaju smisla

U jednoj drugoj studiji muški štakori ozračeni 3G-om i 2G-om dobili su rak na srcu, dok ženke nisu. U trećoj studiji niti ženke niti mužjaci nisu pretrpili nikakvu štetu, s time da ih je ozračilo puno više radijacije nego što diktiraju standardi za mobilne uređaje. U studiji gdje se pratio razvoj potomstva, ženke i mladunci imali su smanjenu težinu, ali su narasli do pune veličine, a životni vijek bio im je dulji od onog kod štakora koji nisu bili izloženi zračenju.

Ukratko, rezultati istraživanja ne upućuju na ništa smisleno.

U sklopu komentara studije naglašeno je da se iskustvo štakora ne može izravno preslikati na ljude - s obzirom da su pokusne životinje bile ozračene po cijelom tijelu, dok u slučaju ljudi zračenje najdalje ide od glave do bokova. Također treba naglasiti da testiranje nije bilo vršeno 4G frekvencijama, što znači da potencijalni rizik uzrokovan radiovalovima 3G i 2G ne mora imati nužnu povezanost sa LTE-om.

Stvari nisu uklesane u kamenu

Kako što ste vjerojatno i sami zaključili, raspravi o štetnosti mobilnih uređaja još se ne nazire kraj. Studije zahtjevaju vanjske osvrte koji će potaknuti dodatnu razinu istraživanja. Laboratorijska istraživanja daju nam samo ograničene ili površne informacije, čemu svjedoče više-manje svi rezultati dugoročnih pokusa. Najnoviji rezultati istraživanja samo dokazuju da izlaganje zračenju nema nikakvih kratkoročnih posljedica.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI: