Čokolada je puno više od slastice  
NIJE samo šećer taj za kojim žude.
Sportaši i vrlo aktivni ljudi za čokoladom često žude zbog izgubljenog magnezija, tvrde na portalu Furthermore.

Nedostatak magnezija može utjecati na opće zdravlje i performanse u teretani. Budući da se taj mineral gubi znojenjem, sportaši i fizički vrlo aktivne osobe trebaju ga jesti više od prosječne osobe.

Zašto?

Tijelo treba magnezij za dobru funkciju živaca i mišića, važan je i za odražavanje energije te za zdrave kosti i zdrav krvni tlak, a jako dobro pomaže i pri oporavku od naporne vježbe.

Simptomi manjka magnezija

Najbolji znak da vam nedostaje magnezij su grčevi mišića, slabost, nepravilan rad srca, a sukladno ovoj tezi i žudnja za čokoladom koja također može značiti upravo nedostatak magnezija.

Muškarci u prosjeku trebaju oko 400 miligrama magnezija dnevno, a žene otprilike 300 miligrama dnevno, a iako znamo da tamna čokolada doista nije jedini dobar izbor magnezija, prednost čokolade nakon treninga je ta što je možete nositi sa sobom i pojesti odmah nakon treninga.

Naravno, pritom mislimo samo na čokoladu s visokim udjelom kakaa, jer mliječne i sve druge vrste čokolada gotovo da i nemaju dobrih hranjivih vrijednosti.

Osim čokolade, odličan izvor magnezija su zeleno lisnato povrće kao što je špinat, orašasti plodovi poput badema, sojino mlijeko, avokado...

Izvor : Index.hr


KOMENTARI: